Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul

Sf. Mc. Glicheria s-a nevoit în vremea împăratului roman Antonin Pius, ea a trăit în cetatea Traianopolis din Tracia. Prin puterea rugăciunii și a postului, dărâmă statuia zeiței Dia din incinta templului acesteia. A fost bătută cu pietre de către păgânii idolatri și supusă la tot felul de chinuri, dar ea rezistă prin puterea credinței, fapt ce i-a făcut pe mulți să urmeze calea Adevărului revelată prin Iisus Hristos. Toți cei care mărturiseau însă credința în Hristos erau decapitați. Tradiția spune că Sf. Glicheria primea hrană de la îngeri când era în temniță iar rănile ei s-au vindecat cu ajutorul intervenției lui Dumnezeu. În cele din urmă ea a sfârșit în arena cu fiare sălbatice.

  • ,,Și aruncau păgânii, care erau acolo, cu pietre asupra ei și nu o ajungeau. Deci, au spânzurat-o de cosițe și au strujit-o pe tot corpul, apoi au aruncat-o în temniță, poruncind să nu-i dea de mâncare mai multe zile. Dar, primind hrană de la înger, niciun rău n-a pătimit. Și s-au minunat dregătorul și cei ce erau cu dânsul, că, intrând în temniță la dânsa, au găsit o strachină, pâine, lapte și apă, măcar că pecețile temniței erau întregi. Au aruncat-o, după aceea, într-un cuptor cu foc și, stingându-se focul cu rouă din cer, a ieșit fecioara nevătămată. I-au jupuit, apoi, pielea de pe cap până la frunte și, legându-i mâinile și picioarele, au aruncat-o pe un pat de pietre ascuțite, în temniță, dar a fost dezlegată de un înger, care a vindecat-o și la cap. De aceasta uimindu-se, Laodichie temnicerul a mărturisit pe Hristos și îndată i s-a tăiat capul. Mucenița a fost adusă iarăși, înaintea dregătorului și a fost dată fiarelor. Și una din ele atingându-se foarte puțin de dânsa, încât nicio rană nu s-a văzut, ci numai o mușcătură. Mucenița și-a dat sufletul lui Dumnezeu. Și s-au îngropat sfintele ei moaște în Iraclia Traciei.

 Sf. Mc. Serghie, supranumit ,,Mărturisitorul”, a făcut parte dintr-o familie nobilă și a studiat învățătura creștină. El era unul dintre apărătorii sfintelor icoane și a suferit pentru acest lucru în vremea împăratului bizantin Teofil iconoclastul. Se știe că împărații iconoclaști au inițiat o cruntă prigoană împotriva ,,iconodulilor”, adică a celor ce se închinau la sfintele icoane. Serghie a fost legat cu o funie de gât și plimbat prin toată cetatea, umilit, scuipat, batjocorit iar apoi închis în temniță după ce i s-a luat întreaga avere. A plecat la Domnul în ziua de 13 mai părăsind această lume efemeră.

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here