România a ieșit la miezul nopții din starea de urgență, după 60 de zile, timp în care au fost suspendate drepturi constituționale și libertăți fundamentale, și a intrat în starea de alertă. Odată cu aceasta sunt ridicate o serie de restricții, dar se mențin altele și apar și reguli noi. Deciziile privind măsurile în starea de alertă au fost luate în prima ședință a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, locul de muncă și alte spații închise e obligatorie purtarea măștii. Munca de la domiciliu rămâne valabilă. Dacă nu e posibil să fie luate măsuri de triaj epidemiologic se face decalarea programului de lucru pentru entitățile cu număr mai mare de 50 de angajați.
Instituțiile care lucrează cu publicul trebuie să ia măsuri pentru organizarea activității: suprafață minim de 4 mp pentru fiecare persoană, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade și să asigure dezinfectarea.
O veste care taie multe speranțe din partea românilor este că rămâne suspendată activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor, cât și a teraselor. E suspendată activitatea în centrele comerciale cu suprafața de peste 15.000 mp. Sunt exceptate: vânzarea alimentelor, produselor alimentare, optică medicală, curățătorie și activitatea celor care au acces din exterior. Rămân suspendate zborurile spre Austria, Italia, Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări. Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie. Se reia activitatea cabinetelor stomatologice și activitatea în ambulatorii – consultații doar cu programare prealabilă. Deplasarea în interiorul localității este permisă fără declarație. Părăsirea localității se face numai cu declarație și cu anumite motive. A fost publicate noile declaraţii cu care se poate ieşi, motivat, din localitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here