Specialiștii reuniți luni dimineață în ședința grupului tehnic pentru COVID, au decis să nu introducă noi măsuri de relaxare de la 1 iulie. O ședință CNSU, condusă de premierul Ludovic Orban este programată în această seară. Premierul Ludovic Orban a declarat luni că ar putea fi amânată următoarea etapă cu măsuri de relaxare din cauza evoluției pandemiei de coronavirus.

  • Evoluția în ultimele 10 zile e o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare. Planul de relaxare pe care l-am pus la punct este un plan de relaxare în etape, din 15 în 15 zile și e necesară o evaluare pentru a vedea cum s-au desfășurat lucrurile”, a declarat premierul.

    Ludovic Orban a anunțat că miercuri va avea loc o ședință în care a convocat toate structurile din Guvern, pentru a analiza planul de măsuri și pentru a le da dispoziție să amplifice controalele.

  • „Miercuri voi convoca toți miniștrii și toate instituțiile care au atribuții de control de la MAI până la MS, ANPC, ANSVSA pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. (…) Le voi da un semnal de mobilizare la maxim pentru că este în interesul cetățenilor. (…) Prezență pe teren și mobilizare maximă a tuturor instituțiilor cu atribuți de control pentru a-i îndemna pe cetățeni să respecte regulile”, a declarat Orban.

Prim-ministrul s-a arătat îngrijorat de situația de la mare, de pe plajă, dar și de la terase.
Ludovic Orban a precizat că s-a avut în vedere și creștere numărului de participanți care pot să participe la un eveniment privat, însă autoritățile vor analiza și acest aspect.

Şi Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru anunță că măsurile de relaxare ce urmau să intre în vigoare de la 1 iulie vor fi amânate. Decizia a fost luată la recomandarea grupului științific, după întâlnire de astăzi a acestuia.

  •  „Au fost două săptămâni în care au crescut numărul de cazuri noi și de decese. Recomandările sunt de a amâna noile măsuri de relaxare programate pentru 1 iulie. Urmărim evoluția numărului de cazuri, pacienți la terapie intensivă și numărul de decese. O parte din concetățenii noștri nu respectă regulile de distanțare socială, așa că a crescut transmiterea comunitară. Suntem într-un moment în care gestionăm un număr crescut de cazuri.” a spus Tataru
  • „Dacă numărul de contaminări scade, putem să luăm în considerare noi măsuri de relaxare. Evaluăm fiecare caz în parte. E posibil ca în anumite locații să impunem anumite restricții, cum ar fi izolarea unui focar sau carantinarea unei zone” a spus Tătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here