Un caz revoltător a fost surprins pe Transfăgărăşan, în weekendul trecut, de un turist, Sorin Lazăr, care a fotografiat o femeie care a smuls o tufă cu bujori de munte şi a plecat cu ei acasă. Postarea acestuia a fost preluată pe pagina de Facebook a Salvamont Argeş, alături de un text foarte acid: „Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi. Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat… În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxică”.

Şeful Salvamont Argeş: „Un coleg a fost ameninţat de o persoană care rupea bujori de munte”

,,Imaginea aceea revoltătoare a fost surprinsă în capătul sudic al tunelului de pe Transfăgărăşan, aproape de Bâlea. Respectiva femeie nu a fost identificată. A plecat bine mersi, dar am zis să îi fie măcar ruşine pentru ce a făcut şi poate reuşim uşor-uşor să îi educăm pe oameni. Bujorul de munte este specie protejată, se găseşte la peste 1.800 de metri şi este în regresie. Ne confruntăm cu foarte multe persoane care smulg bujorii de munte… E o plantă ce creşte doar în condiţii de frig şi umezeală. Cei care le smulg cred că le pot planta acasă şi nici nu mai ajung cu bujorii verzi. Nu am auzit până acum să se dea amenzi. De obicei Jandarmeria nu reuşeşte să îi prindă în flagrant. Un coleg a fost ameninţat că o să i se aranjeze concedierea de către un turist surprins rupând un bujor de munte. Respectivul a fugit după ce l-a ameninţat. Din cauza unor astfel de turişti şi floarea de colţ a ajuns să fie o specie pe cale de dispariţie. Situaţia e chiar dramatică”,  a declarat Ion Sânduloiu pentru adevărul.ro.

Bujorul de munte mai este numit şi smârdar sau cocozar şi face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la înălţime,  din Himalaya, Caucaz, Carpaţi până în Munţii Alpi şi Pirinei. Deşi este asemănător cu bujorul propriu-zis, bujorul de munte nu trebuie confundat deoarece floarea ce se regăseşte într-o mare parte dintre grădini face parte din altă familie botanică, Paeoniaceae. Smârdanul a fost clasificat pentru prima oară de către botanistul austriac Theodor Kotschy şi de maghiarul Lajos von Simonkai.     În prezent planta se află pe cale de dispariţie şi este protejată prin lege. Tocmai de aceea în fiecare an, echipajele Jandarmeriei  au atribuţii de a  patrula  zona în perioada în care înfloresc bujorii de munte pentru a preveni distrugerea lor. Amenda pentru smulgerea lor se situează între 5.000 şi 10.000 de lei. NUmai că se aplică foarte puţine amenzi. 

  • ,,Bujorul de munte este una dintre puţinele flori ocrotite de lege. Acestea cresc la peste 1.600 metri altitudine  deasupra pădurilor de conifere, în golul alpin. Bujorul de munte mai este cunoscut sub numele de rododendron şi încântă privirea turiştilor. Când înfloresc bujorii foarte mulţi turişti vin şi pozează spectacolul oferit de natură. Această floare este mândria noastră, mândria Munţilor Făgăraş’’ a spus Lucia Lungu, salvamontist montan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here