Pe DN1, la ieşire din localitatea Perşani, între Braşov şi Făgăraş, la kilometrul 45  funcţionează  baza de tratament ,,Băile Perşani”. Este o staţiune balneoclimaterică renumită pentru apa care izvorăşte în ştrand, dar şi pentru proprietăţile terapeutice ale nămolului de aici care rivalizează cu cel de la Techirghiol. La ,,Băile Perşani” se cazează turişti din toată ţara, iar la sfârşit de săptămână toate locurile de cazare sunt ocupate.  ,,Dispunem de  70 de locuri de cazare: 10 la motel, 20 la căsuţe mici  şi 40 la căsuţele mari. În  preţul biletului de intrare în ştrand,  clienţii beneficiază de şezlong şi umbrelă.  Programul zilnic este  de la 8.00 până la 19.00, iar tariful de intrare de luni până vineri este de 20 de lei pe zi, iar sâmbăta şi duminica 25 de lei’’ au spus angajaţii ştrandului.

Băile de la Perşani recomandate de medici

Medicii din Bucureşti, dar şi de pe litoral recomandă  pacienţilor tratamentul cu nămolul de la ,,Băile Perşani”. ,,Nămolul de la Perşani tratează diferite boli ale oaselor, reumatismul, dar şi alte afecţiuni. Pacienţii ajung la noi, în Ardeal,  trimişi de medici. Sunt persoane care vin regulat pentru curele cu nămol. În urmă cu doi ani medicii bucureşteni au recomandat unei familii să facă tratament cu nămol la Perşani. Familia respectivă are o  fetiţă bolnavă. Aceştia s-au cazat şi au stat o perioadă mai lungă aici.  Minora  suferise  şapte intervenţii chirurgicale la picioare. Fata nu se putea deplasa decât cu ajutorul unui cărucior.  După o perioadă de tratament cu nămol fetiţa a început să meargă susţinută de ambele braţe. A fost un miracol. Bucuria părinţilor şi a noastră a fost de nedescris. Nămolul de la Perşani este un miracol organic, dispersat în apă clorurată, sodică, sulfurată, magneziană.  Foarte mulţi pacienţi care au făcut  împachetări cu nămol s-au tratat de  boli reumatismale, şi-au eliminate sechelele  musculo-articulare şi osoase, afecţiuni neurologice periferice şi cornice şi de  afecţiuni ginecologice ’’ a explicat Andreea Istrate , soţia administratorului acestui ştrand.

Un bărbat din Zărneşti este client fidel al staţiunii

,,Sunt din Zărneşti şi vin la Băile Perşani periodic. În această vară din cauza ploilor am venit  doar de trei ori. O dată cu vârsta au început şi durerile reumatice şi trebuie să mă tratez. Sănătatea este cea mai importantă. Înainte de a pune nămolul pe corp trebuie să stai la soare cel puţin 30 de minute, apoi te ungi cu nămol pe tot corpul şi stai cel puţin 45 de minute până când acesta se usucă, iar pielea începe să se strângă. Nămolul de la Perşani are calităţi bune pentru că efectele se simt imediat. În urmă cu câţiva ani pensionarii beneficiau de o reducere la biletul de intrare în ştrand, însă acum nu mai există reducerea respectivă. Taxa de intrare este de 20 de lei, nu este o sumă mare, dar o reducere era bună. În anii trecuţi, mergeam la Techirghiol şi la Eforie Nord, însă acum cu pandemia stăm în jurul casei. De obicei vin în cursul săptămânii ca să evit  aglomeraţia şi  stau liniştit fără să fiu deranjat.  Pentru că în această perioadă de pandemie nu se mai fac împachetări cu nămol şi băi galvanice în multe staţiuni, am preferat să vin la Perşani unde efectele nămolului dau randament, iar durerile de picioare cedează’’ a spus Andrei Ştefan de 68 de ani din Zărneşti

Braşovenii sunt cei mai buni pacienţi ai nămolului de la Perşani

  •   ,,De trei săptămâni am o afecţiune la piciorul stâng, iar  durerile nu cedează cu tratament. În timp ce urcam scările am făcut ruptură de muşchi. Ca să scap de durere am venit să fac împachetări cu nămol.  Anul trecut am venit pentru prima dată la Perşani şi mi-a plăcut. Numai  atunci am auzit de calităţile nămolului de la Perşani. Ne-am cazat  trei zile şi sper să cedeze durerea. Dacă simt o  ameliorare o să mai venim.  Aici  este linişte, locul este izolat şi nu ne deranjează nimeni.  La restaurant se mănâncă bine nu ducem lipsă de nimic’’  a spun Gabriela Clinciu din Braşov.
  •   ,,De câţiva ani venim la Băile Perşani pentru calităţile nămolului. Ne-am cazat câteva zile şi profităm de apa sărată din ştrand şi de nămolul din lac. Facem o cură de tratament cu împachetări. De la o vârstă ne mai doare una, alta şi trebuie să ne tratăm.  Nămolul de la Perşani are calităţi foarte bune, iar durerile cedează’’ a spus Gheorge M. de 66 de ani din Braşov.

Scurt istoric

Băile de la Perşani sunt cele mai vechi unităţi balneoclimaterice  pe bază de nămol din ţară.  Până în anii 1950 nămolul de aici era foarte căutat,   staţiunea de la Perşani rivaliza cu cea de la Techirghiol.  Existau la acea vreme bazine cu apă, iar în  apropierea lor se  afla baza de tratament, un hotel cu 100 de camere, dotat cu o maşină cu aburi ce încălzea apa pentru băile din camere. În 1950 baza de tratament a luat foc şi totul s-a distrus. Mulţi ani nu s-a mai construit nimic, iar oamenii s-au îndreptat spre Techirghiol. Prin 1970 însă  autorităţile vremii au decis să construiască aici un motel şi un  camping.   Numai că  se ajungea cu greu la Perşani pentru că nu existau mijloace de transport.   După revoluţia din Decembrie 1989,  nămolul de la Perşani a fost uitat de tot, iar băile au fost lăsate în paragină. Doar localnicii mai în vârstă  mai veneau la tratament la Băile Perşani pentru că ştiau  efectele benefice ale nămolului.   Băile Perşani au aparţinut până în 1977 de Primăria Perşani. Printr-un ordin al prim-secretarului de atunci, clădirile au fost trecute la Intreprinderea de Gospodărire Orăşenească (IGOF)  Făgăraş şi apoi la Federalcoop. Cu toate acestea nici IGOF  Făgăraş şi nici Federalcoop nu şi-au trecut dreptul de proprietate în cartea funciară. În documentele funciare figurează ca  proprietar al băilor sărate cu o suprafaţă de 48.000 de metri pătraţi Comuna Politică Perşani, dar aceasta  a fost desfiinţată după 1990. De atunci proprietar al băilor este  Comuna Şinca. Din anul 2000,  Laurenţiu Istrate administrează băile de la Perşani. Localnicul  a investit mult pentru a amenaja  locaţia şi a o reda circuitului balneoclimateric. A mărit spaţiul de cazare, la motel, la căsuţe, a renovat restaurantul, a construit  cabinele de schimb, a modernizat bazinele şi spaţiile pentru plajă. De atunci, staţiunea ,,Băile Perşani” a prins din nou viaţă, iar cu fiecare an ce trece numărul clienţlor este în creştere. (C.T.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here