În   Victoria va fi înfiinţată o creşă, obiectiv de care  oraşul ducea lipsă de câteva decenii. Este o investiţie în valoare de peste 4.200.000 lei care va  fi realizată de Primăria Victoria  printr-un proiect  european cu finanţare nerambursabilă prin  Programul Operaţional Regional 2014 – 202.   Proiectul intitulat ,,CRESC’’  a fost aprobat în urmă cu câteva zile, urmând  să fie semnat contractul de finanţare la sediul ADR Centru de la Alba Iulia de către primarul Gheorghe Cristian. ,,Proiectul a fost depus la sfârşitul anului trecut şi a fost aprobat în cursul lunii iulie 2020.  În perioada următoare voi semna contractul în valoare de  4.280.752,87 lei. Creşa va deveni funcţională  la începutul anului 2021’’ a spus Gheorghe Cristian, primarul oraşului Victoria.  Creşa va avea 74 de locuri pentru  micuţii cu vârstă de până la trei ani  din oraşul Victoria şi comunele adiacente.    Spaţiul destinat  proiectului ,,CRESC’’ este  clădirea internatului de la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat’’ situat pe strada Salcâmilor nr. 2. Creşa va ocupa trei nivele din acest imobil: parter, etajul I şi II,  o suprafaţă de 1.000 mp.

 

25 de locuri de muncă

,,Proiectul ,,CRESC’’ contribuie la creşterea ratei de şcolarizare în învăţământul antepreşcolar şi preşcolar. Părinţii au nevoie de astfel de servicii, în special mamele care lucrează şi nu au pe nimeni în familie care să se ocupe de îngrijirea copilului. Experţii susţin că serviciile de îngrjire a copiilor de până la 3 ani sunt foarte importante pentru dezvoltarea acestora. Mai mult, se vor crea cel puţin  25 de locuri de muncă. Creşa va avea  medic, asistent medical, educatoare, infirmiere, bucătar şi femeie de serviciu. În primele cinci luni de la semnarea contractului se vor executa lucrări de  compartimentare,  renovare, autorizare şi dotarea spaţiului. Creşa va funcţiona din banii alocaţi în acest proiect 25 de luni, apoi această instituţie va fi întrodusă în reţeaua de şcolarizare şi va fi finanţată de  Ministerul Educaţiei’’ a explicat  Gheorghe Cristian, primarul oraşului Victoria.

 

Grupe cu cel mult 9 copii

Aşa cum declară Gheorghe Cristian, primarul oraşului Victoria,  creşa  va funcţiona începând din luna ianuarie 2021, iar în primele 12 luni vor fi înscrişi minim 37 de copii, apoi grupele vor fi completate până la 74. În funcţie de vârstă se vor forma mai multe grupe de câte 7 – 9 copii fiecare. Copiii înscrişi în proiectul ,,CRESC’’ vor beneficia de cazare şi masă gratuită.

 

Dotări la standarde europene

Conform proiectului, în clădirea creşei  se vor amenaja următoarele spaţii: nouă săli de clasă, cinci dormitoare, sală de mese, spaţii de joacă, grupuri sanitare, cabinet medical, bucătărie şi vestiare dar şi spaţii pentru acţivităţi cu părinţii. Spaţiile vor fi dotate cu mobilier, veselă, laptopuri, videoproiectoare şi jucării.  Micuţii vor beneficia de cursuri, excursii şi tabere, dar şi de activităţi de educaţie nonformală  prin jocuri. Conform proiectului se pot înscrie la creşă şi 12 copii din mediul rural.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here