Pentru a evita răspândirea infecţiei cu COVID – 19, consilierii locali din Victoria au propus    mutarea sediului microstaţiei Serviciului de Ambulanţă din localitate de la etaj  la parterul clădirii Policlinicii. ,,Asistenţii medicali de la ambulanţă pot infecta pacienţii care aşteaptă să intre în cabinetele medicilor de familie din incinta Policlinicii. Când pleacă şi revin de la intervenţii se întâlnesc cu pacienţii pe hol’’ au justificat consilierii locali. David Zsigmond Levente, managerul general la  Serviciului de Ambulanţă Braşov, spune că nu este posibilă infectarea pacienţilor aflaţi în clădirea Policlinicii întrucât angajaţii Ambulanţei se dezinfectează după fiecare intervenţie la substaţia din Făgăraş. ,,Oamenii nu trebuie să se sperie pentru că nu există risc de răspândire a infecţiei cu COVID – 19.  Asistenţii medicali când pleacă la o solicitare sau  la un posibil infectat cu coronavirus sunt echipaţi cu combinizoane, mănuşi şi măşti, iar la întoarcere aceştia se dezinfectează la substaţia de la Făgăraş.  Angajaţii Ambulanţei nu  infectează bolnavii care aşteaptă la uşa medicului de familie, acest lucru nu este posibil.  Repet dezinfectarea echipajului de la Victoria se face la Făgăraş. După ce lasă bolnavul cu simptome de COVID – 19  la CPU Făgăraş, echipajul se duce la substaţia   Făgăraş pentru dezinfectare şi apoi se întoarce la microstaţie.  Şeful substaţiei de la Victoria  a insistat să ne  mutăm  la parterul imobilului însă în  acest an, din păcate, nu avem fonduri pentru investiţii. Vom lua  legătura cu primarul oraşului Victoria să găsim o soluţie împreună. Contractul de comodat pentru microstaţia de la Victoria va expira în luna decembrie 2020, iar până atunci vom găsi o soluţie’’ a explicat David Zsigmond Levente, managerul general la  Serviciului de Ambulanţă Braşov.

Prea puţini angajaţi la SAJ

Mimicrostaţia  SAJ Victoria funcţionează de 10 ani la etajul clădirii Policlinicii din oraş.  Echipa SAJ de la Victoria este formată din  7 asistenţi medicali, 7 şoferi care folosesc două ambulanţe de tip B, dar nu are medic. ,,La nivelul judeţului Braşov îşi desfăşoară activitatea în cadrul operativ la Servicul de Ambulanţă 256 de angajaţi, medici, asistenţi medicali, şoferi de ambulanţă, operatori din dispeceratul medical. Din păcate nu sunt resurse financiare pentru a se suplimenta numărul de posturi în sistem, situaţie existentă şi  la nivel naţional. În luna martie 2020 a fost emis Decretul 125 prin care Ministerul Sănătăţii a suplimentat posturile la toate serviciile de ambulanţă   pe o perioadă determinată de 6 luni. La Braşov am primit 25 de posturi şi nu au fost  ocupate toate.  Pe piaţa muncii nu sunt asistenţi medicali şi ambulanţieri’’ a mai spus managerul Serviciului de Ambulanţă Braşov.

Multe apeluri 112

În perioada  iunie – iulie la SAJ Braşov  s-a înregistrat o creştere a numărului de apeluri 112. ,,Pe parcursul a 12 ore s-au înregistrat  şi 360 de solicitări. Pot să spun că numărul apelurilor 112 aproape s-au dublat.  Nu toate persoanele care au apelat 112 au fost transportate la spital. Un pacient, de exemplu, a cerut un sfat pentru că avea  dureri de gât, iar operatorul din dispecerat l-a îndrumat spre  medicul de familie, dar pacientul  a spus că medicul de familie nu îl primeşte fiind suspect de COVID- 19. În acest caz pacientul a fost transportat la Spitalul Judeţean Braşov.  Au fost şi cazuri când medicul de familie ne-a solicitat doar să transportăm pacienţii cu probleme grave de sănătate’’ a mai spus managerul SAJ Braşov.   La substaţia  de la Făgăraş  se înregistrează lunar 550 – 600 de cazuri, iar la microstaţia de la Victoria  între 100 şi 200 de cazuri. În luna iunie 2020 în judeţul Braşov  au fost înregistrate peste 1.800 de suspiciuni COVID – 19.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here