Consilierii locali din comuna Beclean s-au întâlnit pentru ultima dată în şedinţă ordinară marţi, 18 august a.c., începând cu ora 10.00, la Căminul cultural din localitatea Luţa. Şedinţa s-a desfăşurat cu respectarea măsurilor impuse de pandemie, aleşii locali au purtat mască şi au păstrat, oarecum, distanţa între ei. Pandemia a blocat participarea sătenilor la plenul CL Beclean. Şi cum nicio şedinţă a legislativului de a Beclean nu este lipsită de certuri, nici măcar masca nu i-a oprit pe aleşii locali să-şi impună opiniile  răspicat şi pe alocuri, jignitor. Dacă la primul punct de pe ordinea de zi, proiectul a fost votat în unanimitate, deşi era vorba despre o rectificare bugetară, la următorul proiect supus dezbaterii, spiritele s-au încins.

  •   Era vorba despre clădirea din Hurez unde fostul primar a administrat un bar,  iar prin proiectul de hotărâre  imobilul era scos la licitaţie în vederea închirierii.   Aşa cum arată proiectul de hotărâre, închirierea spaţiului de 144 mp va fi pe 5 ani, iar licitaţia va porni de la un preţ stabilit de un evaluator. ,,Acest spaţiu este liber şi poate aduce un venit la bugetul local prin închiriere. Există o cerere  pentru desfăşurarea unei activităţi de comerţ, motiv pentru care a fost întocmit un raport de evaluare  pentru acea clădire, caietul de sarcini şi documentale aferente licitaţiei publice”  explica primarul Claudiu Motrescu în referatul ataşat proiectului de hotărâre.  Şi semnatarul cererii a participat la şedinţă pentru a-şi susţine punctul de vedere. ,,În urma vizitării spaţiului am constat că ar fi necesare anumite reparaţii. Prin urmare vă propun compensarea acestor lucrări  cu chiria lunară” a explicat semnatarul cererii. Conform evaluatorului, valoarea totală a  imobilului este de 112.421 lei (25.326 euro).  Cosmin Leancu, susţinut de un localnic ce ocupa un loc la masa legislativului, a declanşat scandalul, afirmaţiile lui fiind un atac direct la actualul primar, Claudiu Motrescu.  După câteva minute de  replici contradictorii, proiectul de hotărâre a fost votat, însemnând că spaţiul va fi scos la licitaţie pentru închiriere.
  •  Un alt proiect de hotărâre viza aprobarea cu titlu gratuit a necesarului de lemn de foc pentru lăcaşurile de cult din comună, inclusiv pentru Mănăstirea Făget-Boholţ. Consilierii locali au aprobat cantităţile de lemn  solicitate de preoţi, iar în cazul celor care n-au specificat pe cerere  cantitatea, le-au fost repartizaţi câte 10 mc de lemn.
  •   Un alt proiect de hotărâre s-a referit la  ,,Eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Beclean”, o investiţie utilă comunei, dar care a fost respinsă de consilierii în şedinţele anterioare.  ,,Vom depune spre finanţare această investiţie în cadrul Programului privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei  în infrastructura de iluminat public. Avem două variante la dispoziţie, dar în urma  analizei în CL Beclean s-a stabilit prima variantă, care include şi drumul naţional. Montarea unui număr de 266 aparate de iluminat tip LED şi imlementarea unui sistem de telegestiune. Valoarea totală a investiţiei este de 603.709 lei, TVA inclus, din care valoarea eligibilă este de 556.455 lei, contribuţia proprie fiind de 56.455 lei” a explicat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.  Şi acest proiect a fost adoptat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here