Fişa pacientului în cabinetul stomatologic

 

Prima consultaţie, în orice cabinet stomatologic, ar trebui să conţină şi completarea fişei medicale. Chiar dacă pentru pacient aceasta nu prezintă mare importanţă sau de multe ori nu întelege de ce trebuie să o completeze, aceasta este de o reală importanţă din mai multe puncte de vedere,  iar furnizarea informaţiilor trebuie luată în serios. Importanţa completării fişelor rezidă in furnizarea următoarelor aspecte:

  • Istoricul medical general – această rubrică apare de obicei imediat după aceea ce conţine datele personale şi de contact. In secţiunea ‘Istoricul medical general’ pacientul va completa toate bolile generale de care suferă precum şi medicaţia administrată. Acest pas este, din punctul nostru de vedere, foarte important fiindcă în acest mod putem să aflăm date cruciale care pot influenţa decisiv planurile ulterioare de tratament. Dintre patologiile frecvente întâlnite la pacienţi menţionăm:
  • Hipertensiunea arterială

In multe situaţii, hipertensiunea nu este bine controlată medicamentos de către pacient iar actele chirurgicale stomatologice pot să se soldeze cu sângerări abundente si prelungite.

  • Insuficienţe valvulare, infarct în antecedente, fibrilaţie atrială. Pacienţii care suferă de aceste boli îşi administrează anticoagulate.
  • Diabetul slab controlat influenţează calitatea vindecării.
  • Viciile pacientului trebuie menţionate. Că este vorba despre alcool, droguri sau ţigări, acestea trebuie menţionate.
  • Alergiile reprezintă o rubrică deosebit de importantă, cu risc vital pentru pacient, orice reacţie de hipersensibilitate cunoscută se va menţiona aici.
  • Dacă pacientului nu i s-au mai administrat anestezii în cabinetul dentar, acestuia i se vor efectua testări pentru a vedea dacă este alergic

De cele mai multe ori pacienţii pot fi reticenţi în ceea ce priveşte completarea acestor fişe. Insă, cu o îndrumare bună, pacientul va înţelege importanţa acesteia şi îşi va da interesul în a furniza informaţii complete şi reale. (Dr. Dan Gavrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here