În fiecare an, la 8 septembrie, creștinii se bucură de Naș­terea Fecioarei Maria, mama Mântu­itorului. La români, sărbătoarea se mai numește Sântămăria Mică. Nu întâmplător, prima mare sărbătoare a Anului Nou Bisericesc început la 1 septembrie este prăznuirea Preacuratei. Fecioara Maria este cel mai venerat și mai iubit sfânt al creștinătății, cele mai multe biserici și catedrale purtându-i numele. Tot azi, se sfârșește vara și rândune­lele încep să plece către țările calde. Ziua se pregătește să devină egală cu noaptea, iar lumea, se spune, se reînnoiește. Nașterea Sf. Fecioare Maria este începutul istoriei mântuirii noastre, de aceea, la 8 septembrie, toți creștinii se bucură și sărbătoresc. Iar a doua mare bucurie este dată de credința și speranța noastră că Maica Domnului ne ocrotește de acolo, din împărăția cerurilor, unde se roagă Fiului ei, Iisus Hristos, pentru noi, oamenii.

Cei ce lucrează în această zi vor avea mare pagubă în casă

În tradiția populară s-au moștenit o mulțime de obiceiuri și datini care, în unele părți ale țării, încă mai sunt respectate. Bărbații n-au voie să poarte pălărie în această zi. De fapt, de-acum încolo, pălăria se pune în cui, și se folosește căciula. De aici și spusa: „O trecut Sîntămărie, leapădă de pălărie!“ După această zi, nu se mai seamănă grâu. Oamenii trebuie să deschidă ușa când încă e întuneric, căci, de găsește Maica Domnului deschis, intră și lasă noroc. Nu trebuie să lucrăm azi sub niciun chip, fiindcă e rău de arsuri și pentru mame, și pentru copiii lor. Din bătrâni, se știe că aceia care nu vor ține această zile și vor lucra vor avea parte de izbituri, de lovituri, de dureri de cap și vor avea mare pagubă în casă.

În această zi candela trebuie să ardă neîncetat

Potrivit tradiției, nașterea Prea Sfintei Fecioare, mama lui Iisus Hristos, încheie o perioadă bine definită, marcând în calendarul arhaic sfârșitul verii. De asemenea, aceasta este și ziua când rândunelele pleacă spre țările calde, se bat nucii, pentru ca la anul să facă rod, începe culesul viilor. În alte zone, femeile care își doresc să aibă copii trebuie să meargă în această zi la biserică, să se roage în fața icoanei Născătoarei de Dumnezeu. Același lucru trebuie să-l facă și femeile însărcinate pentru ca Maica Domnului să le ajute să nască ușor. În fiecare casă de creștini trebuie să existe icoana Maicii Domnului, iar în această zi candela trebuie să ardă neîncetat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here