•   Lansarea cărţii-interviu  ,,Trădarea României socialiste în viziunea unui ofiţer de securitate”

  •   Col (r) Ioan Bâlbă: ,,Nu toţi securiştii erau nişte satrapi, au fost printre ei şi oameni cu dragoste de ţară, profesionişti care nu s-au vândut ulterior”

  •   ,,Toate bogăţiile au rămas pe mâna străinilor, doar sărăcia a rămas românească”

  •   Prof. Crvin Lupu: ,,Dacă vă spune cineva că a lucrat la Comerţul Exterior şi nu a avut nicio treabă cu Securitatea minte”

  •   ,,Aceşti oameni din Securitate au ajuns la putere negociind cu serviciile secrete occidentale, au furat banii şi au rămas la conducere” spune istoricul Corvin Lupu

 

,,Trădarea României socialiste în viziunea unui ofiţer de securitate”, este titlul cărţii-interviu semnată de istoricul Corvin Lupu şi  colonelul de Securitate, Ioan Bâlbă, cel care a coordonat activitatea Securităţii  Constanţa, iar a celei din Făgăraş, în perioada 1974-1979.  Să stai faţă în faţă cu un şef de Securitate la 30 de ani de la aşa zisă cădere a comunismului este o provocare. Îţi vin în minte multe întrebări la care aştepţi răspunsuri reale. De ce prezintă abia  acum dezastrul pus la cale de Securitate? Dacă se ştia că este trădare, de ce nu s-a opus nimeni din structurile Securităţii? De ce nu s-au stopat crimele? De ce…..? Colonelul Bâlbă vrea să arate în acest volum ca şi în altele pe care le-a semnat faţa umană a Securităţii, a unor angajaţi ai acestei instituţii a statului român.  Vinovaţi de toate relele Securităţii, aşa cum prezintă autorul, sunt  şefii care au controlat un sistem bine pus la punct şi care a terorizat ţara. Generalul Vlad este pionul principal care nu s-a lăsat până planul său n-a fost realizat. Rezultatul, trădarea ţării în favoarea serviciilor străine, aşa cum este prezentată situaţia în cartea interviu a colonelului de securitate  (r) Ioan Bâlbă.  ,,Este frustrare” a fost una dintre explicaţiile autorului la aparţia acestui nou volum.  S-a ales ca loc pentru lansarea cărţii Cetatea Făgăraşului,  edificiu transformat în închisoare pentru opozanţii regimului comunist. Au murit mulţi în acest castel,   zidurile groase poartă amprenta sângelui vărsat de românii persecutaţi şi torturaţi de călăii regimului în care a funcţionat această Securitate, căreia, abia astăzi, i se dezvăluie o parte din faţa satanică pe care a avut-o.

Lansare de carte în Cetate

Luni, 21.09 a.c. a avut loc, în turnul Thomory din  Cetatea Făgăraşului, o lansare de carte inedită pentru istoria contemporană şi recentă a României. Istoricul Corvin Lupu ne propune o carte interviu în colaborare cu fostul colonel de securitate făgărăşean Ioan Bâlbă, având un titlu sugestiv şi totodată provocator: ,,Trădarea României socialiste în viziunea unui ofiţer de securitate”. Evenimentul a fost moderat de către pr. dr. Ciprian Valentin Bâlbă şi a început la ora 11.00. Ora aleasă nu a fost una dintre cele mai fericite momente ale zilei, dovadă fiind publicul  puţin numeros la acest eveniment. Chiar şi aşa  pentru intelectualii urbei şi făgărăşenii pasionaţi de istoria adevărată, nu numai a României, dar şi a Ţării Făgăraşului, subiectul tratat de autor a fost analizat timp de peste două ore. Colonelul în rezervă Ioan Bâlbă, care a lucrat ca ofiţer de securitate în compartimentul economic, dezvăluie o serie de secrete care au adus ţara noastră în stadiul de colonie a puterilor occidentale după lovitura de stat de la sfârşitul anului 1989 numită pompos în manualele ,,reinventate” de istorie ,,Revoluţia română din anul 1989”.   Istoricii care se apleacă cu sârguinţă asupra acestor evenimente  din Decembrie 1989 şi emit concluzii pertinente sunt sabotaţi permanent şi puşi la zid de către foştii securişti care au dat mâna cu serviciile secrete străine pentru prădarea României,  reuşind astfel să devină prosperi oameni de afaceri sau politicieni de succes.

Ioan Bâlbă: ,,Mulţi trădători au zburdat în voie pe interesele şi avuţia naţională”

Întregul sistem de apărare al ţării a fost neutralizat prin etape decisive,  iar securitatea statului român a fost periclitată prin trădarea fostei securităţi condusă de generalul Iulian Vlad. Chiar Nicolae Ceauşescu a numit-o ,,calul nărăvaş” într-una dintre luările de cuvânt din cadrul şedinţelor Partidului Comunist Român. Încă de la sfârşitul anilor 70 şi începutul anilor 80,  între securişti şi ,,burghezia roşie” a aparatului de partid începuse o luptă acerbă pentru putere.  Televiziunea Română, pe atunci singura sursă de informare, fusese şi ea   transformată într-un aparat de manipulare şi dezinformare constantă, fiind trecută în serviciul trădătorilor conduşi de Ion Iliescu, omul serviciilor ruseşti. Atunci ca şi astăzi, sloganul ,,cu televizorul aţi minţit poporul” rămâne actual. La 30 de ani de la lovitura de stat, principalele posturi media sunt patronate de foşti securişti sau agenţi supuşi globalizării mondiale.

  • ,,Colosul numit DSS nu putea fi restructurat, el trebuia desfiinţat şi sistemul de informaţii al ţării început de la capăt, pe alte principii, cu alt sistem de organizare, cu alt mod de circulaţie al informaţiilor etc. Problema care o pun eu este că, în 22 decembrie 1989, România a rămas fără protecţie informativă, în condiţiile în care s-au deschis graniţele şi au explodat atacurile pe toate planurile împotriva României. Sigur, Securitatea a fost ,,aruncată la groapa de gunoi” a istoriei prin actul de înfiinţare din 1948 şi apoi prin refuzul lui Ceauşescu de a o transforma într-un adevărat serviciu secret în 1967 şi a menţinut nu numai numele, dar şi obiceiurile vechi ale Securităţii. Vezi ofiţerii de securitate din obiectivele economice, instituţii etc, culegând informaţii cu stea în frunte. Dar vă rog să credeţi, un alt preşedinte, patriot şi experimentat, de exemplu, după părerea mea, de talia lui Ilie Verdeţ, ar fi ţinut unele segmente din Securitate în funcţie paralel cu restructurarea de fond a acesteia. Multe lucruri şi mulţi trădători nu ar fi zburdat în voie pe interesele şi avuţia naţională. ,,Plâng” pentru că reformarea postdecembristă a fost începută de un preşedinte şi o echipă antinaţională şi ca urmare ţara a rămas mult timp, chiar prea mult, fără protecţie informativă” se destăinuie Ioan Bâlbă în cartea ,,Trădarea României Socialiste…”. Cartea colonelului de Securitate, redată  sub forma unui interviu,  reprezintă un document preţios în demonstrarea vânzării României de către securiştii trădători care au vândut informaţii preţioase şi au pus ţara pe butuci la comandă străină pentru a se bucura de funcţii importante şi averi colosale.

Psihologia fricii,  mereu actuală

  •  ,,Ioan Bâlbă mărturiseşte că în decursul etapelor istorice, frica i-a fost însoţitor şi sfătuitor, dar a fost depăşită de voinţă, speranţă şi credinţa în Dumnezeu. Dictatura comunistă şi-a menţinut puterea prin manipularea fricii de securitate, a pierderii locului de muncă, a libertăţii în sine. Şi după Decembrie 1989, în România s-a alimentat în continuare frica. Mass-media, reţelele de socializare au devenit instrumente de manipulare a maselor” a spus profesoara Viorica Bica.
  •   ,,Cei care folosesc psihologia fricii cunosc funcţionarea sistemului psihologic uman iar acest lucru continuă şi astăzi. Toate fricile strămoşilor noştri s-au înmagazinat, fricile războaielor, inconştientul colectiv. Pe fondul acesta ies efectele scontate de cei care stau în spatele celor care manipulează. S-au folosit în carte nişte cuvinte de manual care par din aceeaşi familie, dar nuanţele sunt diferite. Securitatea a fost a PCR, dar anumite elemente au făcut jocul serviciilor de peste ocean. Ceauşescu a crescut importanţa PCR şi a dat Securităţii elemente de poliţie politică iar în loc să se ocupe de lucruri importante, cum ar fi siguranţa ţării, s-a ocupat mai mult de civili şi averi importante s-au scurs în buzunarele acestora. Avem exemplul de integritate al partizanilor din Munţii Făgăraş şi cred că aceşti oameni, idealul, credinţa lor, merită cinstea noastră. Marxismul nu a murit iar acum avem de a face cu un neo-marxism cultural” a spus preotul Ciprian Bâlbă.

Importanţa cărţilor scrise de foştii ofiţeri de securitate

Memoriile unor oameni care au lucrat în sistemul Securităţii comuniste reprezintă documente serioase în acest sens, chiar dacă unii le tratează cu scepticism. Gheorghe Faraon, cercetător în cadrul Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat” a sintetizat acest lucru:

  • ,,I-am fost student domnului profesor Corvin Lupu acum 20 de ani şi sunt bucuros că a venit astăzi în mijlocul nostru. Securitatea a fost instituţia statului român între anii 1948-1989. Au fost mai mulţi generali de securitate care au scris cărţi sub forma unor memorii sau cărţi interviu. Cartea este interesantă pentru cei interesaţi de problema României actuale. România a fost trădată de marile puteri. Sunt tratate subiecte iar feţele lui Ceauşescu se regăsesc în paginile acestei cărţi: psihic labil, şantajabil, om al contradicţiilor pendulând între dragostea de ţară şi internaţionalism. Îl citez aici pe Gheorghe Maurer care a spus: ,,Dacă lui Ceauşescu i s-a băgat ceva în cap, nimeni nu-l mai poate întoarce”. Ioan Bâlbă, fost ofiţer de securitate, este unul dintre cei mai pregătiţi oameni care au lucrat în sistem: absolvent al Şcolii Superioare de Ofiţeri de la Băneasa, studii juridice finalizate la Bucureşti, de istorie şi filozofie la Cluj, specialist în drept penal şi criminalistică, face o sinteză reală a situaţiei României anilor 70-80 şi post-decembriste în cărţile sale. În ceea ce-l priveşte pe Corvin Lupu, este unul dintre cei mai cunoscuţi istorici pe istoria contemporană, filolog, cu sute de materiale publicate în plan naţional şi internaţional şi numeroase cărţi în care dezbate problemele actuale ale României, legate pe filiera trecutului. Cu 21 de cărţi publicate, studii universitare temeinice, articole ştiinţifice şi academice, el este membru în Comisia de Istorie a Academiei Române

România ca ţintă după 1989

,,Securitatea era o instituţie foarte mare, cu mai multe structuri. Nu putem construi un viitor fără să ne cunoaştem trecutul, cu bune şi cu rele. Dovada este Combinatul de la Făgăraş, dar eu personal nu am informaţii despre bomba atomică. Haosul a fost creat să conducă ticăloşii. Au fost ţinte locurile în care se deţineau secrete importante. În ceea ce priveşte instituţia Bisericii, niciodată nu s-a interferat cu activitatea Securităţii deşi mai mulţi preoţi au fost condamnaţi şi au făcut închisoare. Nu toţi securiştii erau nişte satrapi, au fost printre ei şi oameni cu dragoste de ţară, profesionişti care nu s-au vândut ulterior. Pe Ceauşescu eu l-am cunoscut în urma sutelor de vizite şi era o personalitate complexă, fanatic sau ca orice om. Era bine informat de către organele de partid şi alte structuri. La el se ajungea atât de greu încât nici fiii săi nu-i puteau prezenta în mod direct unele documente. În viitoarea mea carte voi detalia ceea ce am de făcut în continuare ca să pot da răspuns unor lucruri puţin cunoscute”  explicat col. Bâlbă.

Prof. Corvin Lupu: ,,Mă bucur că la Făgăraş există un cerc de reflexie”

 Corvin Lupu este unul dintre puţinii cercetători care s-au aplecat asupra problemelor profunde ce au măcinat România după anul 1989, care nu s-au lăsat intimidaţi sau vânduţi.

  • ,,Mă bucur că la Făgăraş există un cerc de reflexie pe probleme de istorie contemporană. Eu am primit cu bucurie această invitaţie. Am citit acum zece ani prima carte a domnului colonel,  ,,Adevărul despre securitate”, şi am decis să mă pregătesc pentru o carte ce viza trădarea Securităţii din punct de vedere informativ şi militar al ţării. M-am folosit de documentele pe care le deţineam, poate şi abuziv uneori, pentru a accede la lucruri ascunse. Ofiţerii de securitate ascundeau lucruri iar, când este vorba despre un sistem ierarhic şi militarizat, vorbeşti de trădarea întregii instituţii. Am adunat multe informaţii cu privire la inducerea crizei economice din perioada 1981-1989 generată de faptul că securitatea nu a găsit alte soluţii să-l înlocuiască pe Ceauşescu cu un alt lider. Când românii nu aveau ce mânca, depozitele de stat erau pline de produse iar în arhive am găsit cereri neaprobate pentru a se face mai multe frigorifere. Constantin Dăscălescu era agent sovietic şi făcea totul să îi manipuleze pe români împotriva lui Ceauşescu şi să îl aducă pe Iliescu. Din vapoarele pline cu portocale  care stăteau în port încă din iarnă se aruncau, în martie-aprilie,  în mare, dar   se făceau procese verbale că erau alterate. Am publicat un document original desecretizat conţinând declaraţia generalului Vlad care arăta cum a dat ordin să nu se aplice  măsurile securităţii statului. Toţi conducătorii de state conduc pe baza propunerilor care li se fac sau nu li se fac. În această carte se arată cum se fisura informaţia. Mişcarea muncitorilor de la Braşov din anul 1987 a fost un antrenament în vederea marii revolte populare. Salariile muncitorilor nu au fost date la timp, s-au amânat până la data de 15 noiembrie, lucru ce nu s-a mai întâmplat până atunci în comunism. Instigatorii au ajuns în 1990 eroi ai revoluţiei şi au primit certificate de revoluţionar în urma legii lui Ticu Dumitrescu. Înainte să fie predată, arhiva CNSAS a fost periată bine. În aceste condiţii i-a găsit revoluţia pe acei informatori şi agenţi ai Securităţii. Ceauşescu nu ştia nimic, undeva la vârf s-a secţionat informaţia” a explicat prof. Corvin Lupu.

Prof. Crvin Lupu: ,,Dacă vă spune cineva că a lucrat la Comerţul Exterior şi nu a avut nicio treabă cu Securitatea minte”

,,În a doua parte a lucrării am adoptat problema jafului din finanţele ţării. Securitatea a preluat comerţul iar aceste instituţii au căpuşat România din punct de vedere economic. Preluau produsele la anumite preţuri, de multe ori sub preţul real, spunând că este nevoie de atragerea valutei forte, iar întreprinderile securităţii le vindeau la preţ real. Un număr de 333 de securişti erau directori de credit, singurii care deţineau codurile şi parolele conturilor. Ca să nu ştie Ceauşescu, o mare parte din bani erau plimbaţi prin conturi tranzitorii. Primii care au strigat ,,Jos Securitatea!” au fost securiştii de la Externe. Dacă vă spune cineva că a lucrat la Comerţul Exterior şi nu a avut nicio treabă cu Securitatea minte. Securitatea s-a aflat într-un conflict permanent cu conducerea de partid. Ceauşescu spunea despre Securitate că a fost ,,un cal nărăvaş care a fost prost hrănit”. Ca să înţelegeţi situaţia actuală vă dau  un exemplu, un memorabil istoric american care a făcut Facultatea de Istorie  la Iaşi s-a căsătorit cu o româncă din Bistriţa,  iar după 1989 a devenit vice-preşedintele Comisiei revoluţionare a serviciilor secrete româneşti aservite celor din Occident” a mai exlicat prof. Corvin Lupu.

,,Dintr-un singur şut s-au furat 32 miliarde de dolari”

,,Au existat oameni oneşti din Securitate care au locuit la bloc şi au luptat cinstit, pentru ca la urmă să vină nişte trădători care au dat mâna cu serviciile secrete străine şi să fure tot. Dintr-un singur şut s-au furat 32 de miliarde de dolari. Numai din portul Constanţa au dispărut produse de 8 miliarde de dolari. Eu am scris despre istoria securităţii 4 cărţi, toate sabotate. Aşa a fost prostit poporul român după anul 1989. Aceşti oameni din Securitate au ajuns la putere negociind cu serviciile secrete occidentale, au furat banii şi au rămas la conducere. Domnul Ioan Bâlbă mi-a povestit că principala coloană de manifestanţi de la Constanţa a fost condusă de un coleg de-al lui. Toate bogăţiile au rămas pe mâna străinilor, doar sărăcia a rămas românească. Cercetătorii vor lucra şi vor adăuga date la acest schelet. Deocamdată nu s-au infirmat lucrurile pe care eu le-am scris dar m-aş bucura să vină cineva care să mă contrazică. Generalul Vlad a introdus în Securitate ,,Omerta”. Şefii S.R.I. nu îşi recunosc apartenenţa la fosta Securitate şi sunt mulţi care ar pleca pe loc dacă li s-ar vedea dosarele. Ţara se conduce, ca orice colonie, prin şantaj. Presa românească este aliată sistemului globalist din care fac parte Comisia Europeană şi alte instituţii. În S.U.A. a avut loc o schimbare de regim care militează împotriva Uniunii Europene” explică istoricul Corvin Lupu.

Criza Covid şi manipularea globalistă

S-a vorbit şi despre criza COVID-19 la cererea publicului prezent, un subiect controversat. Istoricul Corvin Lupu a  explicat faptul că virusul Covid 19 este cât se poate de real, dar globaliştii s-au folosit din plin de această criză.

  •  ,,Covid 19 este un virus foarte periculos şi letal, să nu ne culcăm pe o ureche şi să nu ascultăm teorii ale conspiraţiei neverificate, dar este tot atât de adevărat faptul că această criză a apărut într-un moment în care globaliştii au pierdut bătălia. Nu am niciun motiv să nu-l cred pe Trump că deţine documente ale fostei administraţii care a finanţat cercetările de la Wuhan. Trump a declarat că în momentul în care virusul s-a răspândit au fost sistate toate zborurile din interiorul Chinei, iar câteva sute de bolnavi au fost urcaţi în avioane către Europa. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu un preşedinte etiopian, este globalistă. Le-a fost foarte uşor globaliştilor să producă revolta care a măcinat S.U.A pe fondul acestei crize” explică  prof. Corvin Lupu

De ce acum?

Persistă întrebarea ,,De ce acum?” De ce doar acum unii dintre foştii lucrători ai Securităţii încep să vorbească. Istoricul Corvin Lupu încearcă să răspundă cu instrumentele istoricului obiectiv la această întrebare. Colonelul Ioan Bâlbă explică însă din punctul de vedere al omului care a lucrat în sistem.

  • ,,Securitatea mergea pe două precepte foarte clare: secretizarea muncii şi compartimentarea ei. Din această cauză  nu puteam afla de la un om care a lucrat într-un compartiment întregul ansamblu”.
  • Corvin Lupu completează acest puzzle printr-o formulare cât se poate de coerentă: ,,Tragem concluzii şi formulăm părţi din adevăr. Colonelul Bâlbă nu avea de unde să ştie că o parte dintre foştii lui colegi vor trăda şi vor trece de partea celor care au vândut ţara. Aici punem în balanţă şi asprimea generalului Vlad care îşi pedepsea sever subalternii. Ioan Bâlbă a fost rechemat în noile structuri după anul 1990 dar a refuzat să reintre. Un alt personaj cunoscut, Johny Popescu, l-a interpelat şi i-a spus: ,,N-ai mai vrut să vii, tu ai ţinut cu Ceauşescu, nu cu noi!”

Problema foştilor deţinuţi politici

Istoricul Corvin Lupu a trecut în revistă şi problema foştilor deţinuţi politici şi a rudelor  lor, monitorizaţi în continuare de către S.R.I. ,,Foştii deţinuţi politici au fost monitorizaţi tot timpul iar soft-urile lor au fost reînnoite. Sistemul se luptă şi acum cu stafiile lor. Se pune mereu întrebarea: Cine pe cine informa? sau Cine pe cine dezinforma? Dezinformarea Securităţii rămâne una dintre problemele importante ale cercetării noastre” a spus istoricul Corvin Lupu.

Zona Făgăraşului, considerată cea mai reacţionară

Încă de la înfiinţarea ei, Securitatea a vizat Ţara Făgăraşului şi a considerat-o cea mai reacţionară zonă faţă de regimul comunist. Se ştie că fiecare vizită a lui Ceauşescu la Făgăraş era pregătită temeinic din timp şi se luau măsuri draconice de securitate. Vizita din anul 1986 a lui Ceauşescu la Făgăraş s-a lăsat cu victime nevinovate iar cadrele didactice care supravegheau elevii aduşi din Făgăraş, Victoria şi de pe sate să îl întâmpine au tras o sperietură straşnică. Mai multe persoane s-au urcat pe acoperişul unui stand al fostei pieţe din Combinat pentru a-l vedea mai bine pe Ceauşescu când coboară din elicopter. Acoperişul s-a prăbuşit, iar evenimentul s-a soldat cu mai mulţi răniţi şi o persoană decedată.

,,Zona Făgăraş a fost considerată tot timpul una dintre cele mai reacţionare din România. Noi aveam un fond de 2000 de lei pe lună alocat pentru stimularea informativă, îi spuneam C.I.S. Una dintre marile greşeli ale regimului comunist a fost nevoia de control. Doar 20% dintre aşa-zişii informatori erau delatori adevăraţi. Foştii deţinuţi politici se apărau foarte bine între ei iar în ceea ce-l priveşte pe Ioan Gavrilă Ogoranu a fost un adevărat erou” a spus colonelul în rezervă Ioan Bâlbă care a fost şef al Securităţii din Făgăraş în perioada 1974-1978.

Trecutul este prezent

Românii nu au scăpat de umbrele trecutului, iar PSD a rămas urmaşul fostului FSN, plin de securişti primeniţi şi oameni ai vechii structuri. PNL rămâne doar o siglă a fostului partid istoric, de fapt un partid neo-marxist la momentul actual format din globalişti care nu au nicio treabă cu interesele naţionale ale României. Profeţia lui Corneliu Coposu, seniorul democraţiei româneşti, s-a materializat din păcate: ,,Să nu ne trezim la un moment dat cu FSN de-a dreapta şi de-a stânga eşichierului politic”. Trecutul este prezent cu teroarea sa cenuşie în sângele românilor, iar dacă înainte de 89 a existat un singur serviciu secret astăzi există vreo nouă care apără doar interesele străine în detrimentul siguranţei ţării, mafia interlopă cu care colaborează din plin şi terorizează  cetăţenii. Beizadelele conduc bete pe şosele făcând victime fără a păţi nimic, iar procurorii şi şefii din Poliţie, de fapt o altă miliţie primenită pe sistem politic, trag chermeze grele cu şefii clanurior interlope. Nici Făgăraşul nu face rabat, după 50 de ani când a fost condus de securişti, la 3 decenii de la evenimentele din Decembrie tot ei snt la conducere. Aceasta este România la ora actuală, o ,,vale a plângerii” iar cei care se succed la conducere sunt puşi pe căpătuială şi vânzarea zonelor de strategie vitală a ţării. Urmează portul Constanţa ca să fie vândut. România nu mai are armată, doar trupe de mercenari la discreţia sistemului globalist internaţional.

(Ştefan BOTORAN, Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here