Lucia BAKI:  Duminică, 6 decembrie 2020, vor avea loc alegerile parlamentare  când românii îşi vor alege conducătorii pentru următorii 4 ani. Sunteţi candidat pe lista PSD pentru Senat, locul 2. Ce vă vine în minte pentru ziua de 6 decembrie?

Av. Marius Toanchină: Primul gând care-mi vine în minte este ziua 1 Decembrie, care este Ziua Naţională a tuturor românilor  şi care ar trebui cinstită aşa cum se cuvine de fiecare în  parte. Să nu cădem doar în capcana acestor alegeri şi să ne îndreptăm privirea doar spre aceste alegeri, să uităm că înainte de data alegerilor este Ziua Naţională, ziua în care a luat naştere România Mare. Iar cu gândul la această zi de mare demnitate naţională, zi de mândrie pentru întregul popor român, ziua naşterii României Mari, cu aceste gânduri să fim în minte pe 6 decembrie, la alegeri. Ziua Naţională  să ne fie un far călăuzitor  pentru momentul în care ne vom alege conducerea acestei ţări pentru următorii 4 ani.

Îndemnul lui Petre Ţuţea

R.: Spunea Petre Ţuţea: ,,Români,  nu vă mai alegeţi conducători care nu-şi iubesc ţara!”...

M.T.: Petre Ţuţea a fost filozoful fără operă,  fără operă scrisă, dar el a lăsat o operă imensă în sufletul românilor.  Îndemnul lui Petre Ţuţea este îndemnul unui om care a parcurs întreaga epocă, întreg sec XX,  pentru că s-a născut în 1902, în satul Boteni (a şi scris unele texte  ca Ilie Boteanu), şi a decedat în 1991. A trecut, copil  fiind, prin primul război mondial, a trăit  perioada înfloritoare şi a ocupat funcţii înalte în Ministerul Economiei în perioada interbelică, a trăit a doua tragedie mare a sec XX, cel de-al doilea război mondial , iar  după această  mare tragedie pentru omenire a executat la zi, putem spune, şi nu la fără frecvenţă aşa cum se poartă în zilele noastre, cel mai mare calvar  la care a fost supus poporul român, perioada temniţelor comuniste. A făcut 13 ani de temniţă  în cele mai crunte temniţe, la Piteşti, la Aiud, la Poarta Albă, în Zarca de la Aiud. După cum spunea  acelaşi Petre Ţuţea, temniţele erau adevărate universităţi, încercând să sintetizeze într-o frază tragedia poporului român şi anume toată intelectualitatea, toată demnitatea, toată floarea tânără a intelectualităţii  româneşti de după primul război mondial a fost întemniţată. De fapt temniţele propriu zise nu erau doar la Aiud, la Piteşti, la Sighet, întreaga Românie  era o temniţă în marea Uniune Sovietică. Din nefericire, la ora actuală,  aceasta serveşte  ca model pentru actuala Uniune Europeană, iar dacă  la acel moment noi am fost izolaţi se pare că şi acum beneficiem de acelaşi tratament.  Plecând de la îndemnul lui Petre Ţuţea pe care l-aţi amintit, ,,Români, nu vă mai alegeţi conducători care nu-şi iubesc ţara!”,  acesta ar trebui să fie imperativul moral şi social pentru aceste alegeri pentru că  vedem tot felul de formaţiuni politice, unele se  pretind a fi continuatoarele Brătienilor,  altele încearcă să-şi înfigă rădăcinile în  Europa, cum sunt cei de la USR şi Plus. Se pare că la acest moment ţara este ocupată de doi desanţi. Desantul german reprezentat de PNL şi instituţia prezidenţială,  preşedintele Kaus Iohannis, iar desantul francez reprezentat de USR şi Plus. Am senzaţia din ceea ce văd la televizor, din comunicatele lor de presă, intervenţiile lor sporadice la tv şi radio, dar omniprezente în mediul online, că se pregătesc să cucerească ţara.

R.: Să ne întoarcem în timp, până la 1848…

M.T.: Aş vrea să fac o analogie cu anul 1848, când mult lăudata  revoluţie socială, culturală, identitară a poporului român s-a dovedit a fi o mare farsă. De ce? Pentru că atunci ca şi acum majoritatea  studenţilor  români care studiau peste graniţe, copii de bani gata, s-au întors acasă cu idei globaliste, moderniste, occidentaliste, nemaiplăcându-le nici poporul român, nici istoria, nici tradiţiile, nici măcar  românii, aşa cum se întâmplă şi acum cu acest desant francez. Privind retrospectiv, observăm că  s-au erijat în conducătorii Transilvaniei,  dar nu pentru a o uni cu Ţara Românească, aşa cum a fost la 1859 sub Al. Ioan Cuza,  ci doar pentru a menţine Transilvania  sub stăpânirea Austro-Ungariei. Observăm că din 1866, Transilvania era sub  stăpânire Austro-Ungară, iar Ţara Românească sau România   sub stăpânirea casei regale, mai precis sub stăpânirea Germaniei. Eliberarea de sub jug străin n-a putut  fi realizată, nici nu cred că era în intenţia copiilor de intelectuali  reîntorşi la un ordin în ţară, ci a fost făcută de o generaţie de fii de ţărani  ale căror nume, vârstă  sunt  încrustate  în pereţii reci ai mausoleului de la Mărăşeşti, azi trataţi cu  indiferenţă şi cu ignoranţă. Revenind la aceşti tineri juni, aşa  cum îi numea Eminescu, la voluntariatul lor care n-a fost dovedit niciodată, ar trebui să meargă la Mărăşeşti şi să vadă adevărata generaţie eliberatoare a acestei ţări, care nu pretinde  de la urmaşi nici măcar o lumânare.  Acea generaţie elitistă  de la 1848 n-a militat pentru reîntregirea României  Mari, au militat în schimb elite ca Mihai Eminescu, Octavian Goga, George Coşbuc, Ioan Slavici. Tocmai de aceea Eminescu  a fost internat într-un sanatoriu  din ordinul lui Maiorescu fiind considerat nebun şi ulterior omorât.  Slavici şi Goga, ca studenţi ardeleni, au cunoscut temniţele de la Budapesta pentru  vina de a fi români adevăraţi.

R.: Mai găsim în ziua de azi români adevăraţi?

M.T.: Cu siguraţă mai există români adevăraţi, dar cred că este o politică  europeană de a ţine în frâu românii adevăraţi, sunt opriţi  să iasă la  suprafaţă. Vedem că elitele şi funcţiile de conducere  ale acestei ţări nu mai sunt ocupate de români ci ei se numesc Eduard, Ludovic, Werner,  nume fără rezonanţă românească. Dacă  ne uităm în istoricul acestor personaje apărute de nicăieri,  peste noapte şi erijate în elitele ţării,  observăm  că ei nu sunt români. De aceea poporul român nu trebuie stigmatizat  ci trebuie să ne facem datoria, să sprijinim chiar  şi prin vot, dacă aceasta este singura metodă prin care putem  să scoatem  la suprafaţă pe adevăraţii români. Dacă, bineînţeles, se regăsesc  pe liste. Este un moment de cumpănă când trebuie  să ne redobândim, să ne recâştigăm identitatea naţională. Reconsiderarea identăţii naţionale înseamnă reînvierea tradiţilor, a idealurilor, a principiilor morale  ale acestui popor şi punerea lor la loc de cinste şi nu importarea din  exterior a unor curente.

,,Trebuie să dăm  la o parte culorile politice  şi să votăm omul”

R.: Cum pot să aibă cetăţenii încredere  în listele partidelor şi în candidaţii acestora?

M.T.:  Toate partidele suferă de aceleaşi metehne, dar cred că trebuie să dăm  la o parte culorile politice  şi să votăm omul.  Suntem la momentul la care trebuie să primeze omul şi nu  partidul din care face parte pentru că privind în adâncul lucrurilor partidul este format din oameni, iar dacă  noi vom alege oamenii, vom alege românii,  oamenii cu cariere solide în spate şi cu moralitate. Trebuie să dăm la o parte această perdea colorată în verde, galben, roşu, albastru, portocaliu şi să vedem  ce găsim în spatele acestor culori politice, iar dacă găsim  pe liste oameni care plac, oameni care atrag şi pe care-i credităm  cu educaţie, moralitate şi cu bună pregătire profesională să-i votăm fără a mai ţine cont de partidul din care fac parte.

R.: Dată find situaţia, alegerile din 6 decembrie  vor aduce ceva bun pentru români?

M.T.: Vor aduce un suflu nou. Fiind implicat în procesul electoral,  cred că generaţia mea a ajuns la o maturitate politică şi  socială, nu mai este  legată de interese  personale,  de grup, de afaceri. Noi nu vrem să ajungem în parlament din astfel de interese, simţim starea precară  a societăţii româneşti şi ne dăm seama că  singura modalitate prin care putem schimba vechile metehne, vechile găşti formate,  este de a ne implica.

,,României îi lipseşte talpa, suflul, care este satul românesc!”

R.: Este o decizie bună care implică însă o luptă deloc uşoară…

M.T.: Este o luptă dificilă între vechi şi nou, între imoral ş moral,  o luptă pe care  noi o putem începe, iar generaţiile viitoare să o continue. Trebuie să punem un început bun pentru a putea izbândi şi pentru a-i oferi generaţiei următoare  nişte lucruri bune, nişte relaţii morale  şi nu interese, metehne  vechi, înavuţire în dauna poporului. România ajuns la un moment de saturaţie. Observ în jur o mare deznădejde, oameni  care nu mai cred că ţara se mai face bine, că vor mai veni vremuri mai bune. Dar nu trebuie să lăsăm ca această stare să fie exploatată de cei care şi-au petrecut tinereţile pe dincolo unde, spun ei, şi-au însuşit capitalismul într-un mod original, dar care  nu vin în ţara noastră să ne predea modelul  capitalismului, ci  vin doar să confişte funcţiile publice. Ei nu vor să schimbe ţara prin propriul lor exemplu, ci ţara să se schimbe prin exemplul strict teoretic pe care ei ni-l dau. Deci noi trebuie să-i credem pe cuvânt, că ei sunt elite, dar nişte elite formate de alte socetăţi, în interesul altor societăţi.   În  prezent, României îi lipseşte talpa, baza, suflul care este satul românesc, îi lipseşte ţărănimea  română, aşa cum se încropise ea în perioada interbelică.  Se pare că distrugerea  acestei clase sociale se face şi acum  de guvernul PNL care a închis doar pieţele româneşti, împiedicând producătorii autohtoni să-şi valorifice produsele, acest lucru  va lovi foarte mult în capacitatea de redresare, în încrederea poporului, în starea  sa mentală, sufletească.

 

,,Cei din  conducerea ţării îi protejează  pe emisarii străini  de cetăţenii români”

 

R.: Pe vremuri  domnitorii români se închinau la Poartă, la sultan, astăzi  care este situaţia?

M.T.: Da, atunci se ştia cine este Poarta, Imperiul Otman,  sultanul. Din păcate şi  acum este o închinare la Poartă dar nu mai ştim  care este Poarta, este ea la Bruxelles, este la Berlin, la Paris, nu mai ştim. Din nefericire există mai multe porţi şi ne-au transformat în mai multe colonii  în care olandezii ne râvnesc portul Constanţa pentru a-l proteja pe al lor, austriecii  ne râvnesc pădurile, astfel că au apărut tot felul de persoane  interesate  să facă din Munţii Făgăraşului parc naţional, care nu va proteja speciile pe cale de dispariţie ci are  scopul să blocheze  accesul poporului român la resursele naturale, pădurile, pe care ei le-au exploatat iraţional. Gazele naturale nu mai sunt ale noastre le exploatează Franţa, Bechtel-ul ne-a luat 95% din preţul contractului  şi  n-a făcut niciun km de autostradă. Exemplele pot continua. Din păcate istoria se repetă, dar repetându-se cu o ciclicitate matematică ne dăm seama că  ea este scrisă  şi rescrisă de aceiaşi scribi ai istoriei,  Franţa,  Germania, Austria, Ungaria şi mai nou Bruxelles. Trăim vremurile în care instituţiile româneşti care trebuie să  asigure stabilitatea  socială şi identitatea naţională au fost confiscate de nişte străini  care se perindă la conducerea ţării şi protejează  emisarii străini sau solii  de cetăţenii români. Acest lucru se întâmplă doar într-o colonie nu într-o ţară normală. Românul are datoria să înţeleagă aceste lucruri şi să discearnă pentru că milă de la străini nu există.

R.: Ce le spuneţi românilor?

M.T.: Să nu uite de Ziua Naţională, să nu uite că actuala conducere i-a luat şi această mândrie şi nu i se mai permite nici măcar să-şi sărbătorească  naşterea ca ţară, reîntregirea ca neam, să nu uite că ne-au  fost confiscate sărbătorile religioase, fibrele spiritualităţii, nici Crăciunul  nu-l vom  mai avea dacă la conducerea ţării  vor fi legitimaţi  străini de acest popor,  chiar dacă ei au nume româneşti.  Incidente precum Andrei Caramitru, şcolit pe banii poporului în străinătate, trebuie să trezească poporul român. Oamenii trebuie să iasă la vot şi să-şi aleagă românii cei mai reprezentativi, nu doctrinele.  Trebuie să alegem pe criteriul  sufletesc, mental şi de apartenenţă naţională, să alegem românii.

Români votaţi românii! Acei români care întruchipează  mai departe  valorile acestui popor.

Material comandat de Partidul Social Democrat-Organizaţia Judeţeană Braşov

CMF: 11200020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here