•   Nicoleta Bărbos şi Diana Grecu bat mingea  din copilărie, dar au trecut la fotbalul profesionist

 

Nicoleta Bărbos şi Diana Grecu din Victoria  s-au calificat în lotul naţional al României de fotbal feminin.  Ele îşi aduc aminte cum a început totul şi cum au fost atrase de acest sport specific masculin. Nicoleta şi Diana au bătut mingea în faţa blocului, pe stradă, la stadion, dar şi în curtea şcolii alături de băieţi. Nu s-au jucat cu păpuşile aşa cum ar fi normal,  pentru ele mingea a fost jucăria preferată. Nicoleta are  31 de ani şi Diana Grecu de 21 de ani, iar în prezent  activează la echipa FC Carmen Bucureşti.

,,În anul II de facultate am fost remarcată”

În copilărie, Nicoleta Bărbos a  făcut tenis, handbal, înot şi fotbal, dar   nu s-a gândit niciodată că va ajunge să  practice vreun sport de performanţă. Norocul i-a surâs în anul II de facultate când profesorul de sport a remarcat-o.  ,,Am început să joc fotbal de când eram mică alături de fratele meu. Când mergeam pe stadion eram  cea mai fericită. De multe ori  mama îmi spunea să mai stau acasă, să o ajut la bucătărie, dar eu  săream pe geam şi fugeam la fotbal. În timpul liceului am făcut parte din echipa de  handbal, dar din când în când mergeam şi la fotbal. După ce am absolvit liceul din oraşul Victoria m-am înscris la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu,  la Facultatea de educaţia fizică şi sport.  Startul carierei mele a fost pe vremea când eram studentă.  În cadrul facultăţii se organizau competiţii de fotbal pentru băieţi, iar eu având dorinţa de a juca, m-am rugat de profesor să-mi dea o şansă. După câteva refuzuri, probabil vrând să scape de gura mea, am primit şansa de a arăta ce pot.  Se întâmpla în anul II de facultate când am jucat fotbal alături de băieţi. Atunci profesorul mi-a spus:,Nico, du-te fă-ţi bagajul, de mâine vei juca la echipa din Târgul Mureş” a spus Nicoleta Bărbos.

Nicoleta este golgheterul echipei Carmen Bucureşti

Antrenorul echipei de la FCM Târgul Mureş a acceptat-o pe Nicoleta în echipă şi a fost inclusă în lotul Champions League. ,,Nu voi uita niciodată ziua în care profesorul m-a remarcat. Eram cea mai fericită pentru că puteam  joca fotbal. Pe vremea respectivă nu cunoşteam posturile de atacant, mijlocaş, fundaş,  ştiam doar să lovesc mingea cu forţă şi câteva figuri. Primele antrenamente de la FCM Târgul Mureş  au fost cumplite. Nu eram obişnuită cu efortul fizic şi câteva zile am suferit  din cauza efortului. Apoi m-am obişnuit şi am început să-mi schimb modul de viaţă,  să fiu în formă” a mai spus Nicoleta. Din anul 2010 Nicoleta a jucat fotbal la şase echipe din ţară şi este cunoscută ca fiind un atacant ,,pur sânge” şi golgheter-ul echipelor.

,,Antrenamentele de la lotul naţional sunt dure”

În acest an, Nicoleta Bărbos a fost selecţionată în lotul naţional de fotbal feminin. ,,Mi-am dorit foarte mult ca în acest an să ajung în lotul naţional. Am muncit mult la antrenamentele cu echipa, dar şi individual alături de antrenoarea mea de fitnees Dalanda, care m-a ambiţionat şi nu m-a lăsat să cedez atunci când am crezut că nu mai pot. Antrenamentele de la echipa naţională sunt dure comparativ cu cele de la club. La ultimul cantonamant de la Mogoşoaia, de la sfârşitul lunii noiembrie a.c., am muncit foarte mult pentru meciul cu Croaţia, dar din păcate meciul s-a amânat din cauza pandemiei”  a mai spus Nicoleta.

Echipele la care a jucat Nicoleta Bărbos

,,La performanţele mele au contribuit mai mulţi profesori din oraşul natal. Este vorba despre Georgeta Șandru, Alexandru Muşat, Olimpiu Băcilă, dar şi Teo Cătană. Prin intermediul ziarului vreau să le mulţumesc şi antrenorilor, dar şi familiei care evident au fost alături de mine” a mai spus Nicoleta.

  •   2010 – 2012  FCM Târgul Mureş
  • U 2012 – 2013 CS Blue Angel Cristian Braşov
  • U 2014 – 2016 CS Brazi  Ploieşti
  • U 2016 – FCM Tîrgul Mureş
  • U 2017 – 2018 CS Târgovişte
  • U 2019- prezent- FC Carmen Bucureşti

,,Am fost o fire băieţoasă”

Diana Grecu a început să joace fotbal din clasele primare, când a fost selecţionată în echipa de fotbal a şcolii. Antrenorul echipei  este profesorul Alexandru Muşat. ,,Eram o fire băieţoasă şi îmi plăcea să joc fotbal. În ciclul gimnazial participam la competiţii sportive şcolare de fotbal feminin, iar profesorul de sport ne învoia de la orele de curs. Deşi eram în clasa a VII-a făceam parte din echipa de fotbal feminin a liceului pentru că eram foarte bună.  La o competiţie sportivă de la Alba Iulia am fost remarcată de antrenorul Mirel Albon care mi-a propus să merg la Cluj să fac parte din echipa ,,U” Olimpia Cluj-Napoca.  Aşa mi-am început cariera sportivă.  Am jucat la echipa de la Cluj până când am absolvit liceul sportiv. La vârsta de 15 ani am fost selecţionată la echipa naţională de juniori, iar din luna octombrie  2019 fac parte din echipa naţională de seniori. Fotbalul pentru mine reprezintă totul. Sunt cea mai fericită când sunt pe terenul de fotbal, mă simt în lumea mea. În urmă cu câţiva ani, am fost accidentată la un meci în Polonia şi 12 luni nu am putut juca fotbal. Perioada respectivă a fost cea mai grea şi atunci am realizat cât de important este fotbalul pentru mine” a spus Diana Grecu.

Echipele la care a jucat Diana Bărbos:

  •   2013 – 2017 ,,U” Olimpia Cluj Napoca
  • U  2019 – 2020 ACS Heniu Prundu Bârgăului
  • U 2020   FC  Carmen Bucureşti

Meciul cu Croaţia s-a anulat

,,Am ratat meciul cu Croaţia care a fost programat pe data de 1 decembrie 2020. În dimineaţa plecării am fost anunţaţi că deplasarea se anulează  după ce în delegaţie au fost depistate două cazuri de COVID -19. Este vorba despre un membru al staff-ului şi o colegă care a fost depistată pozitiv. Federaţia Română de Fotbal a cerut reprogramarea partidei cu Croaţia, care se va juca în luna februarie 2021.  Ne pare rău că s-a amânat meciul pentru că am  muncit mult şi  speram să câştigăm meciul ca de Ziua Naţională să cânte Imnul României  în Croaţia” au spus fotbalistele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here