•  Deputatul Dumitru Flucuş cere primarilor făgărăşeni să se implice în păstrarea tradiţiei  colindatului

  •   Colinde online cu asociaţia ,,Ţara Făgăraşului”, recompensa constă în 500 litri bere

 

Cetele de feciori, o tradiţie străveche din Ţara Făgăraşului şi unică în lume, stă sub semnul pandemiei. Autorităţiile interzic colindatul din casă-n casă chiar dacă obiceiul este inclus în patrimoniul UNESCO din 2013. Satul făgărăşan  va fi în acest an mai sărac şi pustiit prin lipsa feciorilor frumos îmbrăcaţi în straie populare care să meargă din poartă-poartă  pentru a aduce vestea cea bună, a Naşterii Mântuitorului lumii. Dumitru Flucuş, deputatul PNL ales în decembrie 2020, un promotor al tradiţiilor făgărăşene, a făcut demersuri pentru ca şi în acest an să fie aprobat colindatul cetelor de feciori.

  • ,,Obiceiul cetelor de feciori şi al colindatului trebuie să dăinuie. S-a păstrat în timpul războiului, al situaţiilor disperate de-a lungul vremilor, deci şi acum, în pandemie, se poate practica, desigur cu respectarea măsurilor prevăzute de autorităţi. Ţara Făgăraşului se diferenţiază de restul judeţului, deci trebuie să avem decizii speciale, nu? Aşa se face că am cerut de la Prefectură şi de la Comitetul Judeţean de Situaţii de Urgenţă o dispensă pentru zona Făgăraşului.  În judeţul Braşov doar la noi satele sunt colindate de cete de feciori. Comitetul Local de Situaţii de Urgenţă Şinca Nouă a emis o hotărâre prin care este autorizat colindatul. Am vorbit şi cu primarii din Ţara Făgăraşului să se implice în acest sens. La Şinca Nouă se va colinda, vom respecta grupul de 6 persoane, măsurile de pandemie, iar colinda se va face de la poartă. Sătenii se vor bucura să audă colinda specifică satului în Ajunul Crăciunului şi în ziua de Crăciun. Luptătorii din munţi n-au respectat regulile comuniştilor şi s-au ales cu un glonţ, noi ce-am putea păţi? Este bună şi ideea colindului on-line, dar nu aşa va dăinui tradiţia, ci în vatra satului, la uşa gospodarului. Aceasta este esenţa, ceata de feciori să fie prezentă fizic în sat, nu pe calculator. Pentru anul viitor mă voi implica din timp ca satele făgărăşene să păstreze tradiţia cetelor de feciori şi a colindatului de Crăciun” a declarat deputatul Dumitru Flucuş.

Contactaţi primarii comunelor din Ţara Făgăraşului, aceştia au salutat decizia CSU Şinca Nouă şi a deputatului Dumitru Flucuş, dar susţin că ,,este complicat să se organizeze cetele de feciori aşa cum impune tradiţia”. Comuna Beclean este în zonă roşie, în comuna Şoarş  angajaţii primăriei sunt în carantină, angajaţii UAT Hârseni sunt şi ei în carantină. La Părău se pare că se vor auzi colindele în Ajunul Crăciunului. Aşa cum spune primarul Ovidiu Ovesea  un grup de tineri s-a organizat pentru a ura sătenilor aşa cum impune tradiţia, dar cu respectarea măsurilor de protecţie împotriva COVID-19.

Colinde online cu ADI-Ţara Făgăraşului

  • ,,Cetele de feciori din Țara Făgărașului, este cel mai vechi obicei de sărbători, iar anul acesta nu se va ține din cauza pandemiei. Totuși, n-am vrut să lăsăm această tradiție în voia uitării și ne-am gândit să provocăm Cetele din Țara Făgărașului la colindat, dar online. În acest demers am fost ajutați și de actorul Săndel Pop alias Văru Săndel. Totul a plecat de la ideea colaboratorului nostru, Valentin Fogoroș, de a redacta un regulament pentru colindat și a fi transmis cetelor, pentru a putea colinda chiar și în aceste condiții de pandemie. Totuși era imposibil de realizat acest lucru, pentru ca în Țara Făgărașului sunt peste 100 de localități și aproape peste tot se organizează an de an Ceată, iar timpul era scurt. Așadar ne-am gândit să organizăm o provocare sub forma unui concurs, pe pagina de facebook a Asociatiei   Țara Făgărașului. Fiecare Ceată care se înscrie la concurs, conform regulamentului, trebuie să colinde, să se înregistreze și să transmită filmarea până pe 20 decembrie 2020, la adresa de e-mail a Asociatiei. Filmările calificate pentru a intra în concurs vor fi încărcate pe pagina de facebook a Asociației începând cu data de 21 decembrie si vor avea la dispoziție 4 zile  pentru a putea fi apreciate si distribuite, acesta fiind mecanismul pentru a declara Ceata câștigătoare. Este un concurs, deci avem și premii. Premiul constă în greutatea membrilor cetei căștigătoare în bere, până la maxim 500 de kg, premiul este sponsorizat. Pașii pentru înscriere la concurs sunt simpli:
  •   Să fie un grup format din minim 4 persoane, cu vârstă cuprinsă între 18 – 25 de ani, care au participat în anii trecuți la Ceată în vreuna din localitățile Țării Făgărașului.
  •  Toți membrii Cetei trebuie să poarte costum popular complet și reprezentativ.
  •  Să interpreteze o colindă tipică localității reprezentate, care va fi filmată și transmisă pe adresa de e-mail a asociatiei  până la data de 20 decembrie 2020, inclusiv.

Înregistrarea nu trebuie sa depașească 5 minute. Concursul Cetelor digitale este organizat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Făgărașului. Echipa care s-a ocupat efectiv de implementarea acestui proiect este formată din 3 membri, Mihai Bârsan consultant voluntar al Asociatiei, Valentin Fogoroș colaborator voluntar al Asociașiei și Ioana Radevic Director executiv al Asociației” a declarat directorul ADI-Ţara Făgăraşului, Ioana Radevic.

Duminică, 13 decembrie a.c., ceata de feciori din Rucăr au filmat colinda care va intra în concursul  organizat de asociaţie.

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Ce comparație stranie : Luptătorii din munți și încălcarea dispozițiilor privind prevenirea unei afecțiuni mortale !
    Pentru un an, Tradițiile se vor păstra. Să ne țină D-zeu în viață și o luăm de la capăt anul viitor !
    Incredibil câți specialiști în “datul cu părerea “ apar în vremuri de restriște !

  2. Cenzura lucrează ! Mare mulțumita, cum ziceau bătrânii noștri !
    Cine nu a trecut printr-o formă severă de Covid , cine nu a văzut cum moare sufocat un pacient atins de Covid , ar trebui să tacă și să se roage, cum făceau strămoșii noștri, in vreme de pandemie !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here