•   Noroiul trece de glezne, iar accesul pe stradă se poate face doar cu cizme de cauciuc

  •  Ambulanţa, taxiurile şi masinile de gunoi au rămas împotmolite

 

Nu departe de zona A a municipiului Făgăraş unde taxele pretinse de administraţia locală sunt la nivel maxim  este strada Salcâmului. Şi locatarii de aici scot bani din buzunare  şi întregesc bugetul local, dar nu primesc nimic în schimb.  Sunt vreo 50 de familii care trăiesc zilnic un coşmar şi îşi doresc să convieţuiască în alte zone ale municipiului. Şi asta pentru că, spun ei, au fost uitaţi de autorităţile locale. Strada lor este astăzi  impracticabilă. Noroiul dă peste glezne, iar accesul lor spre locuinţe se poate face doar încălţat cu cizme de cauciuc. Nici maşinile nu pot ajunge în faţa locuinţelor. Ambulanţele şi taximetrele  evită zona întrucât au rămas împotmolite de nenumărate ori. Chiar şi maşina de gunoi a Salco a rămas cu roţile în noroi fiind nevoie de alte utilaje să o scoată. Singurii care au transformat coşmarul într-o joacă  sunt copiii familiilor de aici. Încălţaţi cu cizme înalte îşi găsesc jocul în noroaie, amuzându-se. Asta în timp de părinţii lor aduc injurii autorităţilor care îi vizitează şi le fac promisiuni doar în campanie electorală, din 4 în 4 ani.  Oamenii spun că nici reprezentanţii Partidei Rromilor nu-i ajută aşa cum le-a promis, iar după obţinerea voturilor i-au uitat cu totul.  Locatarii de aici au sesizat redacţia Monitorul de Făgăraş, iar starea deplorabilă a străzii Salcâmului şi coşmarul locatarilor uitaţi de conducerea Primăriei Făgăraş este redată în fotoreportajul de mai jos.

Strada Salcâmului uitată de autorităţi

Strada Salcâmului din Municipiul Făgăraş este   neasfaltată şi în perioadele ploioase devine impracticabilă, iar vara, praful este insuportabil.  Când noroiul trece peste glezne,  locuitorii îşi aduc aminte de promisiunile făcute de toţi primarii pe care i-au votat, sperând că vor repartiza banii publici şi spre strada lor. Aici maşinile  rămân împotmolite, copiii se joacă în noroiul din faţa casei, gunoaiele sunt peste tot. Este imaginea dezolantă de pe această stradă.  La adresa Salcâmului nr. 2  figurează peste 50 de familii, care au mulţi copii. Toţi trăiesc un calvar, uitaţi de autorităţi şi de civilizaţie.

 

,,Băieţelul meu cu handicap grad I este pedepsit de autorităţile locale”

,,Autorităţile vin pe strada noastră doar în campania electorală, atunci când fac promisiuni, după care uită  repede ceea ce promit. Sunt foarte revoltat pentru că strada noastră nu este asfaltată. Am un băiat de 13 ani cu handicap,  gradul I şi nu-l pot scoate la plimbare din cauza noroaielor de pe strada Salcâmului. Băieţelul este pedepsit de autorităţi să stea în casă. Din cauza handicapului abia se deplasează şi nu-l pot lăsa afară să se joace  pentru că nu poate să meargă  prin noroi.  Cu ce a greşit acest copil să nu se joace alături de alţi copii de pe stradă?  De multe ori microbuzul şcolar, de la şcoala specială, nu poate ajunge până la poarta noastră din cauza noroiului. Sunt zile în care nici ambulanţa nu poate circula.  O vecină este bolnavă şi face dializă, iar ambulanţa nu a putut ajunge să o preia, cu greu a înotat prin noroi să ajungă în zona în care o aştepta ambulanţa.  Şi maşina de la Salco a rămas împotmolită.  Am filmat maşinile împotmolite şi am  postat pe reţelele de socializare filmulţele de pe strada noastră să vadă toată lumea cum se circulă aici.  Anul trecut, în primăvară,  am fost în audienţă la primar şi mi-a spus să am răbdare că în curând strada Salcâmului va fi modernizată şi asfaltată. A trecut un an de atunci şi nu s-a întâmplat nimic. Mi-am propus să merg din nou în audienţă, dar de această dată cu cizmele de cauciuc pline de noroi să vadă cei din primărie  cum se circulă  pe strada Salcâmului.  De multe ori, drumul este plin de bălţi şi de noroi şi atunci prefer să traversez câmpul până la  blocurile ANL ca să evităm zona mizerabilă. Am apelat şi la Partidul Romilor cu rugămintea să ne susţină aşa cum i-am susţinut noi în campania electorală, au venit, au pozat, dar fără rezultat” a spus Gheorghe Buholţean, locatar pe strada Salcâmului.

 

,,Aceleaşi condiţii ca acum 40 de ani, înotăm în noroi’’

,,De 44 de ani locuiesc pe această stradă, iar condiţiile sunt aproape la fel. Aici am copilărit şi aici mi-am întemeiat o familie. De câţiva ani mi-am construit o căsuţă, sunt proprietar şi plătesc anual  taxe şi impozite locale în valoare de 3.000 de lei, din care 2.300 impozit pe maşină şi 700 impozit pe casă şi teren. Sunt plătitor de taxe şi impozite locale, dar aici  înotăm în noroi. Anul trecut, în luna martie 2020, au reuşit să introducă  reţele de apă şi canal pe strada noastră.  Reţeaua de apă funcţionează, dar cea de canal încă nu funcţionează. După câteva luni, după finalizarea investiţiei, m-am dus  la SC Apă Canal Sibiu să plătesc apa consumată. Am fost surprins când  mi-au spus că  nu au facturat apa consumată pe strada Salcâmului şi nu pot achita.  În luna martie 2021 se face un an de când avem apă potabilă şi nu am plătit niciun metru cub de apă. Când vor factura o să ne impună să plătim consumul de apă pe tot anul. Dacă se va întâmpla acest lucru eu îi dau în judecată. În acest cartier oamenii sunt săraci şi nu au de unde plăti sute de lei pentru apa consumată într-un an de zile’’ a spus Colibaş Bucur de 46 de ani, de pe strada Salcâmului nr. 2.

Taximetriştii refuză comenzile de pe Salcâmului

Din cauza drumului,  taximetriştii refuză comenzile de pe strada Salcâmului. ,,Într-o zi am sunat la 10 taximetrişti şi toţi au refuzat cursa din cauza drumului. Am ajuns să fim izolaţi de oraş. Ca să putem circula pe strada noastră am închiriat un buldoexcavator cu vecinul şi a împins noroiul de pe drum pe câmp’’ a mai spus Gheorghe Buholţean.  (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here