•  Investiţii blocate de petiţionarii din Legislativul de la Beclean

  •   Canalizarea din satele Beclean şi Luţa blocată de o plângere penală a unor aleşi locali

  •  ,,Ce părere aveţi oameni buni?” îi întreabă primarul Claudiu Motrescu pe cetăţeni

 

Primăria Beclean s-a transformat într-un copy center, caz în care primarul Claudiu Motrescu ar trebui să înfiinţeze  o funcţie de copy boy.  Ar fi singura primărie din Ţara Făgăraşului care  aduce ceva nou în administraţia publică locală. Dar lăsând ironia la o parte, situaţia din Primăria Beclean este unică.  Vechile scandaluri şi circul din instituţie s-a mutat la IJP şi la Parchet. Plângerile penale curg pe numele Executivului precum apa pe gârla ce traversează comuna.  Există un grup de petiţionari în CL Beclean care sunt campioni la plângeri penale îndreptate împotriva primarului şi a aparatului propriu acestuia, ultima fiind înregistrată la IJP Braşov chiar de praznicul Sfântului Ioan, 7 ianuarie 2021, sub nr. 303419. Aceasta se referă la proiectul de canalizare  din satele Beclean şi Luţa, o investiţie  aşteptată de trei decenii de cetăţeni. Investiţia  stă însă sub semnul întrebării, dar nu din cauza finanţării sau a documentaţiei tehnice, ci a petiţionarilor  din cadrul Legislativului, care, aşa cum susţine primarul Claudiu Motrescu,  ţin cu toată puterea să blocheze orice activitate din Primăria Beclean.

Sute de copii după actele din primărie

Aşa cum arată adresa IJP Braşov privind soluţionarea dosarului penal  întocmit în baza plângerii petiţionarilor din Legislativ,  oamenii legii cer o serie de copii după documente.

,, Documentele privind contractele de consultanţă/management  proiecte  încheiate în perioada februarie-aprilie 2020 precum şi cele privind organizarea licitaţiei în sistemul SEAP pentru proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul extindere reţea  de canalizare  şi staţie de epurare sat Beclean şi Luţa”. Sunt sute de copii ale actelor  ce au stat la baza întocmirii  documentaţiilor aferente investiţiei ,,Canalizare Beclean-Luţa”. Şi ca munca să fie şi mai costisitoare, însemnând timpul funcţionarilor publici din Primăria Beclean şi al celor din IJP Braşov şi cheltuieli privind copierea documentelor, transport pentru audiere, etc, s-a mai adăugat în plângerea respectivă şi ,, Documentele privind organizarea şi desfăşurarea şedinţelor  cu numerele 2, 3 şi 4 ale Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, urmând a se prezenta  modul de convocare a membrilor CLSU la aceste şedinţe, prezenţa membrilor pentru fiecare  şedinţă în parte, precum şi hotărârile luate în aceste şedinţe” (SIC!).

 ,,Ce părere aveţi oameni buni?”

Atât primarul Claudiu Motrescu, dar şi funcţionarii publici sunt revoltaţi de situaţia creată şi nu înţeleg scopul petiţionarilor. ,,Frustrare, lipsă de activitate, rea credinţă, nu se vrea binele comunităţii,  sunt împotriva interesului comunei. Nu suntem împotriva transparenţei, chiar suntem deschişi şi prezentăm activitatea primăriei, dar să blochezi activitatea instituţiei că aşa vrei tu, întrece orice limită. Îi întreb pe cetăţeni, ce  părere aveţi oameni buni, este normal ca o parte din Consiliul Local Beclean, cei pe care dumneavoastră i-aţi ales,  să pună  beţe-n roate cu tot dinadinsul, la toate proiectele pe care le avem?  Cum putem să  construim aşa?” a spus primarul Claudiu Motrescu.

,,În nicio primărie din Ţara Făgăraşului nu există acest stres al plângerilor penale”

  •   ,,Se depăşeşte orice limită. În momentul în care ai făcut plângeri una după alta şi toate sunt nefiabile, cel care le face ar trebui să  plătească, nu? Legislaţia ar trebui să fie schimbată în acest sens.  Creează o teroare, îţi este groază să mai faci ceva!   Vine auditul în control, vine Curtea de Conturi, apoi legalitatea de la Prefectură, sunt controale normale şi legale. Dar te trezeşti şi cu poliţia, parchetul în urma plângerilor.  Este un stres continuu. În nicio primărie din Ţara Făgăraşului nu există acest stres. Am vorbit cu colegii mei şi n-au întâlnit aşa ceva” a spus Elena Marinescu, secretarul Primăriei Beclean.
  •    ,,A existat o plângere pentru renumitele puţuri de la Calbor şi Boholţ pe care le-a făcut fostul primar Leancu. Acele puţuri  săpate ilegal de vechea conducere. Cel care le-a făcut a depus şi plângerea.  Am făcut sute de copii pentru dosarul acela, plus am fost audiaţi mulţi dintre noi. Am stat 4 ore la  procuror.  Acum alte plângeri. Lucrăm într-o atmosferă de stres” a spus Camelia Motrescu, funcţionar în Primăria Beclean.

 Proiectul de canalizare este blocat

,,Proiectul de canalizare pentru Beclean şi Luţa este foarte important.  Doar în zona  DN1, în Beclean, există reţea de canalizare realizată cu mulţi ani în urmă. A fost expertizată şi se poate folosi. În rest nu există canalizare. Anul trecut am iniţiat o hotărâre de consiliu prin care au fost alocaţi bani pentru  proiectarea şi execuţia acestei investiţii. A fost o licitaţie cu clauză suspensivă, s-a desemnat firma, n-au fost contestaţii şi intenţionam să ne apucăm de treabă. Proiectul a fost depus la CNI, pe PNDL 2 pentru completarea finanţării. În 2 ani era finalizată investiţia. Ne-am trezit însă cu o plângere penală din partea unor persoane care de bună seamă nu vor binele cetăţenilor comunei. Acum suntem obligaţi să ne ocupăm de documentele aferente plângerii, iar această activitate ne blochează efectiv. Nu este normal. Un consilier local este în slujba comunei,  să construiască pentru comunitate, nu să pună beţe-n roate. Funcţionarii merg să dea declaraţii, pierd timp, bani, în loc să lucreze pentru cetăţeni” a mai spus primarul Claudiu Motrescu.  Vom prezenta şi declaraţiile petiţionarilor atunci când numele lor va fi făcut public.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here