•  Liberalii făgărăşeni cer reducerea taxei de salubritate cu 35% printr-un proiect de hotărâre fundamentat economic
  • Un alt proiect aparţine primarului care vrea să păstreze taxa de gunoi majorată, de 16 lei/persoană/lună

Taxa de salubritate majorată de la 9 lei/persoană/lună la 15,95 lei/persoană/lună a fost valabilă în lunile ianuarie şi februarie 2021, aşa cum a decis legislativul de la Făgăraş la începutul lunii ianuarie 2021. Pentru  restul anului  sunt déjà două propuneri înregistrate la secretariatul Primăriei Făgăraş. Una aparţine consilierilor locali PNL, respectiv Lucian Cupu şi Dan Gavrilă, şi care stipulează o reducere a taxei cu 35%, respectiv 10,20 lei/lună/persoană. Alta aparţine primarului care stipulează 16 lei/persoană/lună, adică valoarea majorată la începutul acestui an.  În comisiile de specialitate ale Consiliului Local Făgăraş  a primit aviz pozitiv iniţiativa consilierilor liberali, pe când proiectul primarului a fost avizat negativ în majoritatea acestor comisii. Plenul CL Făgăraş care se va întruni la sfârşitul acestei luni va stabili însă nivelul taxei de salubritate pe care făgărăşenii o vor plăti pe parcursul acestui an, acela de 10,20 lei/persoană/lună sau  cel majorat, de 16 lei/persoană/lună, aşa cum vrea primarul.

Conferinţă de presă la PNL Făgăraş

Biroul politic al PNL Făgăraş a prezentat vineri, 19 februarie a.c., într-o conferinţă de presă, proiectul de hotărâre iniţiat de consilierii locali Cupu Lucian şi Dan Gavrilă şi care a fost înregistrat la secretariatul UAT Făgăraş încă de luni, 15 februarie a.c., dar supus analizei comisiilor de specialitate abia joi, 18 februarie a.c. La conferinţa de presă au fost prezenţi: deputatul  Dumitru Flucuş, preşedintele interimar, Lucian Cupu, consilier local, Persida Ţâmboiu, Cosmin Poparad, Pemus Mogoş, membri în BPL al PNL.

,,PNL Făgăraș a inițiat un proiect de hotărâre care vizează reducerea actualei taxe de salubritate pentru cetățenii Municipiului, pe care o consideră împovărătoare. Potrivit unei Hotărâri a Consiliului Local, din 6 ianuarie,  făgărășenii trebuie să plătească 15,95 lei /persoană/lună  pentru ridicarea gunoiului menajer. Inițiativa liberală constă în diminuarea acestei taxe, cu 35%.  Dacă proiectul va fi adoptat de Consiliul Local, tariful practicat de Salco Serv ar ajunge la10,19 lei/persoană/lună. După o analiză amănunțită a specialiștilor PNL, a reieșit că tariful aplicat de operatorul de salubritate, în primele două luni ale anului (de 15,95 lei/pers./lună), a fost fundamentat ambiguu și inechitabil, iar noua taxă percepută de Primărie a  generat o presiune prea mare asupra cetățenilor. PNL atrage atenția că Primăria și consilierii locali au datoria de a sprijini populația și nu de a o împovăra. E vital să se stabilească un tarif corect pentru activitatea de colectare a deșeurilor, în raport cu cheltuielile efectuate de operator. Prin modul în care a fost fundamentat actualul tarif, apare un dezechilibru evident între veniturile încasate de Salco de la Primărie, (pentru activitatea de măturat stradal, deszăpezire și îngrijirea zonelor verzi), pe de o parte, și sumele mari ce se doresc a fi încasate de la cetățeni, în vederea acoperirii cheltuielilor legate de gestionarea activității deșeurilor” se arată în comunicatul PNL Făgăraş.

Patru   directori   s-au perindat la conducerea Salco în ultimii 4 ani, dar CA a rămas pe poziţie

Deşi managementul SACO Serv SA este unul dezastruos, aşa cum a fost prezentat în Legislativ, totuşi forul deciziţonal al societăţii, consiliul de administraţie, este acelaşi în ultimii 4 ani. S-au schimbat doar directorii societăţii, 4 în 4 ani. În conferinţa de presă a PNL a fost prezentat şi acest aspect,  cerându-se demisia membrilor consiliului de administraţie. ,,PNL nu poate gira un management defectuos care riscă să împovăreze inutil cetățenii orașului. Societatea a avut un parcurs sinuos,  a schimbat 4 directori în 4 ani. De asemenea s-a dublat  numărul de angajați din ultima perioadă. Consiliul de administraţie a rămas acelaşi, acceptând tacit această situaţie. Cerem demisia membrilor CA” au spus membrii Biroului Politic Local al PNL Făgăraş.

Cum a ajuns PNL la valoarea de 10,20 lei/persoană/lună

În cadrul conferinţei de presă, Persida Ţâmboiu, vicepreşedinte la PNL Făgăraş, a prezentat fundamentarea preţului la nivelul de 10,20 lei/lună/persoană , specificând  documentele care au stat la baza acestuia. ,,Modul de calcul al taxei se face în baza  Ordinului 109 care n-a suferit modificări. Taxa trebuie fundamentată pe tipuri de costuri. Consilierii PNL au făcut solicitări la Salco pentru a se pune documente la dispoziţie, dar până la acest moment nu au fost primite.  Prin urmare noi am plecat în documentare de la fişele prezentate în anii anteriori, 2019, coroborate  cu informaţiile prezentate de Salco în fişa de fundamentare a tarifului prezentat la începutul acestui an. Prin urmare avem cheltuieli cu depunerea în rampă: taxa pentru economia circulară este de 80 lei/tonă. Cantitatea declarată de către S.C. SALCO SERVA SA, care o să fie transportată la depozitul ecologic FIN-ECO, este de 2470 tone, unde rezultă o cheltuială de 197,576.00 lei. La cantitatea depusă la depozitul ecologic FIN-ECO, se mai percepe o taxa de 83,58 lei/tonă. Cheltuielile cu depunerea în depozitul de deşeuri înseamnă 206,442.60 lei/an, pentru cele 2470 tone/an, cantitatea declarată.  Au fost luate în calcul şi cheltuielile cu munca vie, respectiv un număr de 44 de persoane care deservesc direct această activitate: 11 conducători auto cu un salariu brut de încadrare de 3463 lei la care am adăugat o crestere de 10 %;  22 muncitori necalificati cu un salariu brut de încadrare de 2504 lei la care am adăugat o creştere de 10 %; 3 persoane întreţinere parc auto cu un salariu brut de încadrare de 3295 lei la care am adăugat o creştere de 10 %; 1 organizator prestaţii a serviciului de salubritate  cu un salariu brut de încadrare de 6947 lei la care am adăugat o crestere de 10 %; 7 persoane la TESA cu un salariu brut de încadrare de 5499 lei la care am adăugat o creştere de 10 %. Și proporţional cu fluxul de deșeuri de 65,87 % rezultă din volumul total  de deșeuri reziduale și biodegradabile generate. Astfel, s-a procedat la întocmirea unei fișe a prețului pentru activitatea de colectare, transport și depozitare a deșeurilor reziduale și biodegradabile de la persoane fizice, care are la bază principiul “Plăteşti pentru cât arunci”. Doar prin aplicarea elementului determinant, numărul de persoane, locuitori ai municipiului Făgăraș la cantitatea efectiv generată din acest flux, se propune un preț de 522,47/tonă,  rezultă o valoare a taxei speciale de salubritate de 10,19 lei/luna/persoană. Este de urmărit prezentarea situaţiei,  a numărlui de pesoane şi a sumelor colectate de primărie la nivelul anului 2020 şi de asemenea vărsămintele făcute de primărie către Salco. Este normal ca această taxă colectată la primărie să fie virată către Salco lunar, aşa spune legislaţia ”  explicat Persida Ţâmboiu.

 Deputatul Dumitru Flucuş: ,,Ignorarea proiectului PNL de către primărie este un abuz”

 

,,Am cerut echipei noastre să realizeze studii corecte . Dar da, simt o ostilitate din partea domnului primar şi mă miră şi absenţa unei părţi a presei de la conferinţa de presă pentru că noi am invitat pe toată lumea. Este un proiect care are impact asupra comunităţii, nu este un proiect politic. Nu este normal ca taxa să se plătească la primărie, dar chiar şi aşa primăria are datorii istorice la Salco, adică încasează  taxa, dar nu o predă la firma de salubritate, punând în dificultate societatea.  Nu e corect ca cetăţenii să plătească mai mult, iar aceşti bani să fie folosiţi de primărie în alte direcţii şi nu pentru salubritate. Nu ştim dacă va intra  pe ordinea de zi proiectul PNL, ne aşteptăm la nişte intervenţii, gândindu-ne cât a făcut proiectul de la înregistrare până la comisii,  de luni până joi. Dacă nu este introdus pe ordinea de zi este un abuz, dar noi oricum îl vom prezenta cetăţenilor şi îl vom susţine. Şi până la urmă va fi implementat. Îi chem alături de noi pe toţi consilierii locali care ţin la interesul cetăţenilor să susţină proiectul nostru” a spus deputatul Dumitru Flucuş.

Ce prevede proiectul PNL

Proiectul de hotărâre iniţiat de consilierii PNL are 5 articole, ultimul vizând legalitatea ce revine prefectului.

Art. 1 – Se aprobă ca oportune și de interes local tarifele practicate de SC SALCO SERV SA începând cu 01 martie 2021 conform listei de tarife, fiselor de fundamentare propuse de Consilierii PNL din cadrul Consiliului Local al Municipiului Făgăraș și in baza verificării memoriilor tehnico-economice realizate de SC SALCO SERV SA, anexa la prezenta hotarare.

Art. 2 – Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare din municipiul Făgăraș prin încredințare directă nr. 5035/05.03.2008 și Contractul de delegare a gestiunii activitaților de măturat stradal și dezăpezire din municipiul Făgăraș prin încredințare directa nr. 12057/2001 se modifică și se completează corespunzător prin Acte adiționale pentru tarifele care fac obiectul fiecăruia.

Art. 3 – Se împutenicește Primarul Municipiului Făgăraș să semneze Actele adiționale la Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare din municipiul Făgăraș prin încredințare directă nr. 5035/05.03.2008 și Contractul de delegare a gestiunii activitaților de măturat stradal și dezăpezire din municipiul Făgăraș prin încredințare directa nr. 12057/2001.

Art. 4 – Cu ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri, se încredințează Primarul Municipiului Făgăraș, prin serviciul de utilități publice, Serviciul venituri bugetare și SC SALCO SA.

  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here