Totuşi, la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Făgăraş din faţa Cetăţii  a fost oficiat astăzi, 9 Martie, parastasul eroilor anticomunişti. N-au fost prezenţi supravieţuitorii gulagului communist, ei depunând o coroană de flori şi aprinzând o lumânare înantea acestei ceremonii.  Au săvârşit slujba de pomenire preoţii de la Biserica Sf Nicolae, protopoul Făgăraşului şi preotul militar de la Garnizoana din municipiu.  Sincronizarea evenimentelor a fost, poate, afectată de măsurile restrictive ale pandemiei.   9 Martie este Ziua naţională a Foştilor Deţinuţi Politici.

  • ,,Nu se putea ca Biserica Ortodoxă Făgărășeană să nu marcheze comemorarea foștilor deținuți politici prin pomenirea lor la Monumentul rezistenței anticomuniste din Făgăraș, în data de 9 martie, zi dedicată foștilor deținuți politici. Cei mai mulți deținuți au murit rostind rugăciunea „Tatăl nostru”. Dacă în anumite perioade ale istoriei s-a dorit marginalizarea Bisericii la evenimentele importante din societate, timpul a dovedit că astfel de „proiecte” sunt perdante” a scris preotul Laurenţiu Urian de la biserica din cimitir.
  • ,,Împreună-rugăciune pentru toți luptătorii împotriva comunismului din Țara Făgărașului și sprijinitorii lor, pentru toți cei care au fost persecutați și au suferit în vremea aceea. De câțiva ani, 9 martie e consacrată ca ziua lor de pomenire. Restricțiile de anul acesta ne-au permis doar un grup restrâns, dar ne-am bucurat că am putut fi prezenți la această întâlnire de onoare, chiar și așa. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor condus de Pr. Protopop Iulian Boac, alcătuit din preoții bisericii noastre, cărora li s-au alăturat pr. Laurențiu Urian și pr. Gherasim Frățilă. O coroană de flori a fost depusă de reprezentanții asociației noastre și ai Frăției ortodoxe, organizatorii momentului de pomenire. Mai multe pomeniri și momente comemorative au marcat azi recunoștința pentru bunicii și străbunicii noștri care au suferit persecuții în toate satele Țării Făgărașului, mulți dintre ei executați și îngropați în locuri neștiute”,  Biserica brâncovenească Sf. Nicolae Făgăraş.

 

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here