Inhalosedarea este tot mai des utilizată, atât la adulţi cât şi la copii. Pentru a spori gradul de confort inhalosedarea este o metodă care produce relaxarea, similar medicamentelor neurosedative. Inhalosedarea presupune inhalarea prin mască de protoxid de azot, un gaz care îşi exercită efectele sedative în timp relativ scurt, de aproximativ 5 minute şi durează atât cât se efectuează actul operator. În momentul finalizării procedurii terapeutice, se îndepărtează masca iar pacientul îşi revine la starea iniţială în câteva minute. Protoxidul se elimină treptat iar efectele secundare nu au fost întâlnite.

Aplicaţii

  • Tratamente endodontice: reprezintă tratamentele de canal care sunt efectuate pacienţilor cu sensibilitate sau inflamaţia ţesutului pulpar este pronunţată şi foarte dureroasă, la care se suprapune şi agitaţia pacientului.
  • Aplicarea de digă: diga este acea folie din cauciuc care are scopul de a izola din cavitatea orală doar dintele sau dinţii la nivelul cărora se vor efectua tratamentele. Poate fi neplăcută pentru pacient, mai ales în cazul care acest are senzatia de sufocare
  • Tratamentele protetice: protetica are menirea de a restaura unităţile dentare alterate, care nu mai beneficiază de obturaţii sau de a înlocui dinţii pierduţi. Astfel, în momentul slefuiri dinţilor, pacientul poate să prezinte sensibilitate care dispare prin injectarea de anestezic sau inhalosedare. De asemenea, amprentarea în tratamentele protetice este indispensabilă inhalosedarea
  • Si copiii pot să beneficieze de anestezia prin inhalosedare, încă de la vârste mici. Prin diminuarea stressului şi a fricii la care sunt supuşi, mai ales în momentul în care văd ace sau aud zgomotul produs de turbinele dentare, copilul devine mai deschis şi mai receptiv. În general, inhalosedarea este benefică pentru toate tipurile de intervenţii stomatologice, în primul rând prin liniştirea pacientului. (Dr. Dan Gavrilă)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here