Campionatul Național de Raliuri şi-a desfășurat a doua etapă pe asfaltul din județul Brașov, unde Tess Rally powered by ProX a sărbătorit ediția cu numărul 50.   A fost inclus în Raliul Braşovului şi Făgăraşul, în organizarea evenimentului implicându-se făgărăşeanul Adrian Kalu Băluţ.  Raliul a fost un spectacol pentru amatorii de cai putere care au avut şansa să vadă echipajele şi bolizii care s-au înscris în competiţie.

  • ,,Pentru Făgăraş a fost un eveniment important, a fost pusă astfel  pe hartă zona noastră. Cele 82 de echipaje înscrise în concurs au fost la Făgăraş unde a avut loc o etapă a raliului vineri, 26 martie 2021. Au fost instituite restricţii de circulaţie pe traseul ales, respectiv Făgăraş- Şoarş. S-au derulat la Făgăraş toate cele 4 probe ale raliului. S-a dat startul  în zona Cetăţii, pe promenadă, la ora 13,15 şi s-a încheiat la ora 18.00 când a încheiat ruta şi ultimul echipaj” a declarat Adrian Băluţ.

82 de echipaje au luat startul la Raliul Brașovului, spectacolul cursei fiind cei  61 piloți și copiloți din CNR, dar şi 5 echipaje din Campionatul dedicat Vehiculelor Istorice și încă 16 mașini în Rally2.

Accident la Şoarş, pilotul bulgar a rămas încarcerat

Din păcate cursa de la Făgăraş a fost marcată şi de un accident care s-a petrecut la ieşirea din Şoarş, când echipajul din Bulgaria a intrat într-un cap de pod. ,,La ieşirea din Şoarş, echipajul din Bulgaria a pierdut controlul şi a intrat direct în pod. Copilotul  a rămas încarcerat şi  a fost grav rănit, ambele picioare fiindu-i fracturate. A fost solicitat un elicopter pentru a fi transportat la Tg-Mureş. Din ce mi s-a spus pilotul bulgar este în stare gravă. Pilotul n-a fost rănit. A fost un accident nefericit” a spus Adrian Băluţ. Este vorba despre echipajul bulgar Nikola Mishev / Yanaki Yanakiev care a ieșit în decor pe cea de-a doua probă specială a Raliului Brașovului, Șoarș 1, lovind un cap de pod. Proba a fost oprită pentru permiterea accesului echipajului de intervenție, deoarece a fost necesară descarcerarea copilotului Yanaki Yanakiev.  Pilotul Peugeot-ului 208 R2, Nikola Mishev, a ieșit singur din mașină, acuzând dureri minore la nivelul picioarelor.

Rezultate după cursa de la Făgăraş-Şoarş

Aşa cum au publicat organizatorii raliului, Mads Ostberg a obținut a doua victorie consecutivă de probă, adăugând încă 2,1 secunde la avansul în fruntea clasamentului general al Tess Rally Brașov powered by Pro-X. Al doilea clasat pe PS3 Făgăraș 2 a fost, din nou, Simone Tempestini. Bogdan Marișca a venit al treilea, consolidandu-și aceasta poziție și “la general”. ,,După primele trei probe speciale, s-a conturat duelul pentru prima poziție a Raliului Brasovului, unul ce se dă între Mads Ostberg și Simone Tempestini.  Ecartul dintre cei doi rămâne redus, la doar 5,2 secunde. PS3 a fost o  cursă specială cu aderență scăzută, creîndu-se mai multe șleauri de apă pe traseu. Bogdan Marișca ocupă a treia poziție, însă se află la aproape 40 de secunde în urma liderului.   Sebastian Barbu a mărit ritmul pe cea de-a doua trecere a probei Șoarș, încheind al treilea, cu timpul de 6:14,8. Acest rezultat l-a propulsat pe sibian pe 3 și în clasamentul general, unde a trecut în fața lui Bogdan Marisca.   Adrian Răspopa are un parcurs constant, a cincea poziție pe PS4 consolidandu-i locul 5 și “la general”. Dan Gîrtofan a fost al patrulea pe PS4 și l-a egalat pe Norbert Maior în clasament. Cu o nouă mașină, un Citroen DS3 R3T Max, Maior domină categoria RC4. Bogdan Cuzma rămâne al optulea, urmat de liderul RC2N, Andrei Gîrtofan. Bogdan Năstase se menține în Top 10 general, marindu-și avansul în fața rivalului de la clasa 11, Istvan Soos.

  Traseul de la Făgăraş, cu restricţii de circulaţie

Raliul s-a  desfăşurat cu restricţii de circulaţie  vineri, 26 martie 2021. ,,Am avut sprijinul autorităţilor, iar oamenii legii au asigurat ordinea. Începând cu ora 12.00 străzile incluse în traseul competiţiei au fost închise circulaţiei” a adăugat Adrian Băluţ.

  • În Făgăraș, sectorul cuprins între intersecția străzii Tăbăcari cu strada Mihai Vitezu și intersecția cu DJ104D,
  • În Făgăraș, sectorul cuprins între străzii Gheorghe Doja intersecția cu str. Cireșului și pe DJ104D până la intersectiacu DJ 105,
  • Drumul Județean (DJ) 105A, sectorul cuprins între ieșirea din comuna Șoarș – intersecția DJ 105A

Participanţii surpriză

  • Cea mai mare surpriză  a fost  prezența norvegianului Mads Østberg, campion WRC2 în sezonul trecut. Pilotul şi-a testat în România,  în regim de competiție, modelul Citroen C3 Rally2 pregătit de Tagai Racing Technology, în vederea participării în campionatul maghiar.
  •  Simone Tempestini a continuat tot pe modelul Skoda Fabia R5 cu care a devenit campion în 2020.
  •   Brașoveanul Dan Gîrtofan care ţintea un loc pe podium
  •   Bogdan Marișca cu un Ford Fiesta R5 Mk2,
  •   Sebastian Barbu  la bordul Skodei Fabia R5.
  •    Campionatul Național de Raliuri pentru Vehicule Istorice  a adus 5 maşini prin  Kovacs Levente, Aurel Balea, Cătălin Cedric Ghigea, Dorin Alexandrescu și Mirela Bucovicean. (Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

  1. Banuiesc ca masinile au fost setate pentru offroad tinand cont de faptul ca asfaltul se incapataneaza sa ocoleasca „Tara Fagarasului”…au vizitat oare si cele 1001 cratere si guri de canal de pe „strazile” acestui minunat „oras”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here