Primăria Şercaia deţine 2000 hectare de fond forestier care, până în 2009, a fost administrată de Ocolului silvic Şercaia, dar Legislativul a decis să  o încredinţeze   Regiei Romsilva, filiala Făgăraş, care a prezentat o ofertă de tarife mult mai bună.

,,Am trecut cu pădurea comunală de la Ocolul Silvic Şercaia la Ocolul silvic Făgăraş, din 2009. A fost decizia CL Şercaia din cauza peţurilor la întreţinere şi pază  care  erau puţin umflate de ocolul din Şercaia.  Pot spune că ocolul de stat cum este cel din Făgăraş are cheltuieli mai mici decât un ocol privat  şi venituri mai mari. La suprafaţa pe care o avem de 2000 ha se simţea destul de bine diferenţa de tarife. Avem pădure comunală la Şercaia, 942 ha, la Şinca Nouă 84 ha, Şinca Veche  230 ha, Hălmeag 780, Veneţia peste 500 ha.  Redevenţa este  destul de considerabilă. Piaţa stabileşte  preţul la masa lemnoasă, la buşteni, iar consiliul local îl  aprobă” explică Ioan Butum, viceprimarul comunei Şercaia.

Lemn de foc subvenţionat de primărie

Cetăţenii din comuna Şercaia plătesc cel mai mic preţ pentru lemnul de foc. Şi asta pentru că Primăria Şercaia acoperă o bună parte din costurile de exploatare a masei lemnoase. Oamenii scot din buzunar 93 lei/metrul ster de lemn de foc.

,,Lemnul de foc este susţinut de primărie, îl repartizăm oamenilor din comună  la un preţ subvenţionat. Omul plăteşte doar 93 lei metrul ster, preţul cu care iese din pădure, costurile de exploatare le acoperim din primărie. Am emis o HCL prin care lemnul de foc  din pădure revine locuitorilor comunei, nu dăm în afară. Buşteanul exploatat îl vindem, are şi alt preţ, şi este câştigul nostru. Am avut ani în care  au intrat la bugetul local din valorificarea lemnului şi 300.000 lei, ani cu 200.000 de lei, dar şi cu 100.000 lei. Licitaţiile pentru exploatarea masei lemnoase sunt organzate de ocol, la Braşov, licitaţia durează o lună pe SEAP, o lună la Mediu şi abia apoi se desemnează firma.  În 2020 cheltuielile au fost mai mici, însemnând că veniturile vor fi mai mari, poate peste 300.000 lei.  Un procent din vânzările noastre se duce la ocol, restul revine primăriei. Ocolul ne prezintă în fiecare an  bugetul de venituri şi cheltuieli, iar din suma dată un procent mege la ocol” a mai explicat viceprimarul Ioan Butum.

Au împădurit 250 ha

Pădurea comunală a fost extinsă în ultimii 15 ani cu sute de hectare de pădure de salcâm. ,,Noi am mărit anul trecut fondul forester cu aproape 250 ha prin plantaţiile ce le facem. Pentru acest an am cumpărat 40.000 puieţi  de salcâm pe care-i plantăm în zone degradate. Noi plantăm, iar după ce puietul ajunge la maturitate, predăm pădurea la ocol.  De 15 ani împădurim, în fiecare an cam câte 40.000 puieţi pe 40 ha. La plantat nu avem multe persoane,  5 persoane care au ajutor social. În urmă cu 3 ani am avut la plantat 400 de voluntari aduşi de Prefectura Braşov. A fost o acţiune frumoasă” a mai adăugat viceprimarul de la Şercaia.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here