Unul dintre cele mai spectaculoase monumente naturale din România, vulcanul de la Racoș din  județul Brașov, e închis pentru vizitare până în 2022. De luni, 10  mai 2021, vulcanul a fost transformat în platou de filmare. Acesta a fost închiriat de firma bucureșteană Frame Film SRL în februarie 2021 pentru filmarea serialului Django, producție Sky TV și Canal+.  Localnicii sunt bucuroși de contractul realizat pentru închirierea vulcanului   întrucât asociația locală beneficiază de o sumă importantă în urma înțelegerii.

11luni se filmează la Racoş

Serialul Django, inspirat din clasicului western italian cu același nume, din 1966, va fi filmat la vulcanul de la Racoș, începând de astăzi. Zona este o rezervație naturală, suprapusă și unui sit Natura 2000, așa că este nevoie de un aviz de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și de notificarea Agenției pentru Protecția Mediului Brașov. ANANP arată că firma bucureșteană Frame Film, deținută de Andrei Boncea, soțul Loredanei Groza (50%) și de regizorul serialul „Las Fierbinți”, Dragoș Buliga (50%) a dorit închirierea locației pentru 14 luni, însă a obținut numai 11 luni. Ea ar trebui să elibereze locația până pe 31 decembrie 2021. Filmarea a produs reacții mixte. Localnicii sunt mulțumiți, deoarece suma investită în închiriere va intra în conturile unei asociații locale, în timp ce turiștii au strâmbat din nas când au aflat, „după ce ne-am cumpărat biletul”, că se pot vizita doar celelalte obiective din tur – Lacul de smarald, Coloanele de bazalt și castelul Bethlen. Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate spune că firma bucureșteană a obținut aprobările și avizele necesare pentru a începe filmările fiind vorba de o arie protejată, rezervație naturală inclusă în rețeaua Natura 2000.
Vizitatorii au trimis redacției „Libertatea ” mai multe fotografii prin care plăcuțe puse de jur împrejurul craterului vulcanului stins anunță că vizitarea, fotografiatul și filmatul sunt interzise. În peisaj se pot vedea construcții pentru noul film, dar și partea administrativă, organizată în corturi. „Știm că probabil au toate avizele, dar tot nu e normal să aflăm abia după ce luăm biletul că «se filmează pentru Netflix»”, spun vizitatorii.
Localnicii sunt mulțumiți „Ni s-a spus că filmul va fi și pe Netflix”, confirmă și oamenii care dețin locația, organizați într-o asociație locală numită Composesoratul de Pădure și Pășune Racoș. Composesoratul este o formă de administrație comună a pădurilor și pășunilor specifică Transilvaniei, iar beneficiarii sunt cei care dețin respectivele bunuri.
Levente-Álmos Szabó, consilier local în Racoș și președintele composesoratului, spune pentru Libertatea că a fost de acord cu acest contract de închiriere, mai ales că turiștii pot vizita în continuare celelalte obiective. „Domnii de la Frame Film au venit cu documentele, totul a fost în regulă. Nu pot să vă zic suma, este confidențială conform contractului. Toți banii vor intra în contul composesoratului”, afirmă el. Banii de pe biletele vizitatorilor sunt încasate de altă asociație, Alsorakosert. Reprezentanții acestei asociații spun că ei nu administrau situl vulcanului, ci doar celelalte obiective.

Regizor italian, star belgian

Din distribuția serialului va face parte actorul belgian Matthias Schoenaerts, cunoscut pentru rolurile sale în „Rust and Bone” şi „The Danish Girl”. Serialul va avea 10 episoade, iar regizorul va fi italianca Francesca Comencini (producător Gomorra) conform portalului KFTV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here