Cel mai vârstnic veteran de război din Făgăraş, Gheorghe Prunduş,   102 ani, a adus slavă eroilor. Împreună cu Ioan Oană, preşedintele organizaţiei Veteranilor de Război Făgăraş, învăţătorul Prunduş a depus o coroană de flori şi a aprins lumânări la monumentul eroilor amplasat în spatele catedralei ortodoxe din municipiu. Sprijinit de un cadru metalic, Gheorghe Prunduş a reuşit să aducă un omagiu camarazilor lui din al Doilea Război Mondial şi deopotrivă tuturor eroilor care s-au jertfit pentru patrie şi neamul românesc.

  • ,,Slavă vouă!  Datorită vouă suntem aici de marele praznic Înălţarea Domnului.  Aşa cum Domnul Iisus Hristos s-a înălţat la cer, aşa şi sufletele voastre s-au ridicat la cer şi de acolo vehează asupra noastră. Suntem împreună cu ei.  Şi-au dat viaţa pentru ţară. Slavă, slavă lor, iar nouă să ne dea bunul Dumnezeu sănătate,  să-i mai sărbătorim şi în anii următori. Sunt mâhnit  ca veteran de război că poporul nostru prin locuitorii Făgăraşului nu sărbătoresc ziua eroilor aşa cum se cuvine. Am trecut pe stradă  astăzi şi am văzut doar 4 drapele, în societatea capitalistă erau tineri care înmânau drapele oamenilor. Unde ne sunt patrioţii?” au fost cuvintele veteranului de război, Gheorghe Prunduş, la monument, închinându-se şi făcându-şi semnul crucii.
  • ,,De acest mare eveniment naţional era obiceiul ca la fiecare casă să fie scos drapelul naţional. Astăzi, nu se mai păstrează acest obicei, dar eu am scos la geam drapelul şi o floare în semn de recunoştinţă pentru jertfa eroilor români, camarazii mei de luptă” a declarat Gheorge Prunduş.

Cu greutate, cei doi veterani de război au participat apoi la slujba de pomenire organizată la monumentul din curtea bisericii din cartierul Galaţi, unde au depus o coroană.  O altă ceremonie s-a organizat la monumentul din incinta Şcolii de Aplicaţie şi Infanterie din Făgăraş, dar fără public. Au fost depuse coroane de flori şi la monumentul eroilor din cimitirul nou.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here