• Gunoiul urcat, la vedere, pe rastel, proiect scump şi ruşinos

Deocamdată este afectat de atârnarea la vedere a sacilor cu deşeuri menajere pe rastel cartierul Câmpului, cele 1100 de apartamente  de la blocuri, dar şi casele. Primăria Făgăraş a cumpărat, prin achiziţie directă, materialele necesare derulării acestui  proiect încă din luna mai 2021, imediat după aprobarea în Legislativ a proiectului iniţiat de primar (HCL 118/26 aprilie 2021). Dacă pentru saci, promovare, găletuşe şi cititoare de coduri s-au cheltuit 73.000 lei fără TVA, nu se cunoaşte suma plătită pentru confecţionarea şi montarea rastelurilor. Localnicii contestă proiectul şi nu vor să fie implementat.

  •  Pentru acest proiect năstruşnic, aşa cum îl numesc locatarii din Câmpului, Primăria Făgăraş a achiziţionat, la data de 21 mai 2021,  cinci cititoare de coduri pentru care a plătit  10.354 lei fără TVA (2.101 euro). Banii s-au dus la firma Sedona Alm SRK  din Constanţa.
  •   La 13 mai 2021, Primăria Făgăraş a cumpărat saci de plastic transparenţi (role) de 840 lei de la firma Romcarbon SA din Buzău.
  •   De la aceeaşi firmă a cumpărat saci negri imprimaţi cu sigla Salco Serv, 4668 bucăţi, şi a  plătit 840 lei.
  •    Pentru rolele cu saci de culoare albă, 13.404 bucăţi, cumpărate tot de la Romcarbon,  primăria a  plătit de la buget suma de 8.042 lei fără TVA.
  •    Pentru sacii de culoare verde s-a plătit , la 14 mai 2021, tot firmei Romcarbon din Buzău, 1.004,3 lei, fără VA.
  •   Pentru sacii de culoare albastră s-a acceptat plata  pentru suma de 1400,4 lei, la 14 mai 2021.
  •   Rolele cu saci de culoare galbenă  au costat tot 1400,4 lei, achiziţia fiind atribuită tot firmei Romcarbon, la 14 mai 2021.
  •  Au fost comandate, la 11 mai 2021 ,şi pliante pentru promovarea proiectului, 2500 bucăţi, pentru care s-a plătit 450 lei firmei Remco din Făgăraş.

Găletuşe de 9335 euro

  • La data de 17 mai 2021, Primăria Făgraş a achiziţionat prin cumpărare directă (DA27955753)  ,,pubele colectare deşeuri biodegradabile”, adică acele găletuşe de 10 litri de culoare maro. A plătit pentru o găletuşă 8,60 lei fără TVA, plus transport, comanda fiind de 1117 bucăţi. A mai comandat şi recipiente de 25 litri fiecare, tot maro, plătind 25,99 lei fără TVA pe bucată. Firma care furnizează aceste găletuşe este  Envirobin SRL din Oradea, care încasează de la bugetul Făgăraşului 38.637,03 lei fără VA, adică 7.844 euro, fără TVA.

Salco laudă proiectul primarului

Proprietarii de locuinţe din Câmpului vor fi monitorizaţi prin coduri de bare.  ,,Sacii şi găleţile mari încă nu au ajuns la  populaţie pentru că trebuie să  introducem în baza de date  codul de bare pentru fiecare locuinţă şi apoi vom pleca pe teren să le împărţim. La centrala termică de pe strada Câmpului, există  centru de precolectare, iar persoanele care nu vor fi găsite acasă vor trebui să-şi ridice sacii şi găleţile de la acest centru. Acest proiect se aplică pentru toate apartamentele şi casele de pe strada Câmpului. Găleata mare va fi folosită pentru sacul cu gunoi biodegradabil. Acţiunea de stângere a gunoiului selectiv, conform proiectului,  va începe în această săptămână.    Fiind un proiect pilot îl putem actualiza şi în funcţie de ideile oamenilor şi de necesităţile lor. Pe parcursul derulării proiectului vom vedea  care sunt minusurile şi plusurile.  Programul pentru ridicarea deşeurilor este un pic imcomod, însă un procent mare din populaţie pleacă de acasă la serviciu în intervalul orelor 6.00 – 8.00. Dacă vrem să selectăm cât mai mult trebuie să impunem nişte reguli ca să putem funcţiona.  În proiect s-a propus acest program, însă acesta  poate fi  modificat.    Întradevăr  îngrădim libertatea omului de a arunca gunoiul când vrea şi unde vrea, dar în acelaşi timp o să fie mulţumiţi şi se vor  plia proiectului. Vreau să vă spun că în Spania sunt comunităţi, unde nu au loc să pună tomberoane, iar localnicii scot sacul direct în stradă la o anumită oră când cei de la salubritate vin şi îi ridică. Sunt foarte bine organizaţi ca şi comunitate şi când vine ora în care  salubristul ajunge pe stradă scot gunoiul afară.   Singura reticienţă a oamenilor sunt acele stative.  Suporţii respectivi au fost montaţi pentru a educa şi a vedea exact ce scoate fiecare cetăţean.  Abonaţii vor primii gratuit sacii şi găletuşele fiind proiectul primăriei’’ a spus Ionuţ Ciora, directorul de la Salco Serv SA.

,, Vom pune sacii de gunoi în pom cum se puneau mai demult cratiţele”   

,,Într-o noapte pe la ora 23.00 o echipă de muncitori monta suporţii la blocurile de vis-a-vis de blocul meu, iar a doua zi, a ajuns şi la scara nostră.  Atunci am  ieşit câţiva  locatari şi i-am rugat să nu monteze suporţii la intrare în  bloc, lângă bancă, pentru că pe  scară locuiesc mai multe bunicuţe  şi mai ies afară. La vârsta de  90 de ani nu se mai pot deplasa şi mai stau pe bancă şi nu era normal să pună gunoiul lângă bancă. Ca să monteze suportul respectiv trebuia să taie şi tufele de ornament din faţa blocului, dar au renunţat la idee, au  înţeles situaţia şi au montat suporţii la câţiva metri distanţă de bloc.    Nu înţelegem de ce s-a optat pentru acest proiect, pentru că pe strada Câmpului se face colectarea selectivă.   Vom pune sacii de gunoi în pom cum se puneau mai demult cratiţele. Când au început să monteze suporţii în cartier, am crezut că vor fi pentru flori şi apoi am aflat ce vor să facă, să agăţăm  sacii de gunoi’’ au spus locatarii din blocul 12 din strada Câmpului Nou.

,,Suntem total împotrivă, sperăm să se renunţe” 

,,Până în prezent am primit doar o găletuşă mică de culoare maro cu capac în care vom pune resturile alimentare de fructe şi legume, pâine din bucătărie. Majoritatea locatarilor nu suntem de acord cu acest proiect şi  sperăm să se renunţe. Nu se poate să ne expunem sacii de gunoi în faţa blocului’’ au spus locatarii din blocul 11 de pe strada Câmpului Nou.

,,Nu am primit sacii, dar nu îi aşteptăm’’

,,Încă nu am primit sacii pentru colectarea selectivă, dar nu îi aşteptăm. Nu suntem de acord cu acest proiect.  Cred că o să plătim  sacii şi găleata cu codurile de bare. Noi colectăm selectiv gunoiul şi nu înţelegem rostul acestui proiect.   În cartier locuiesc multe persoane vârsnice, care vor sta cu foaia în mână să citească unde o să pună plasticul, coaja de la cartofi şi gunoiul biodegradabil.  Nu am fost de acord cu acest proiect, vrem să se colecteze selectiv gunoiul, dar nu s-a luat decizia corectă. Înainte de a aplica acest proiect trebuia să se gândească la toate variantele să fie bine pentru toată lumea.  Sacii vor avea un cod de bare şi cred că le scoatem o dată pe lună în cazul în care  nu avem gunoi. Nu o să scot sacul pe jumătate şi va trebui să-l ţin în casă. Cred că stativele montate vor ajunge aşa cum am crezut noi, suport de flori” au spus locatarii din blocul D de la ANL.  (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here