rhdr

 

Consiliul Județean Brașov are în lucru proiectul Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID), în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, care va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare. Zoltan Szenner,  vicepreşedintele CJ Braşov, care se ocupă de problema deşeurilor din judeţul Braşov, explică, pe înţelesul tuturor, ce înseamnă proiectul SMID şi care sunt avantajele acestuia pentru comunităţle locale din judeţ, dar  şi pentru populaţie.

SMID este un sistem complet, care acoperă întreaga suprafață a județului Brașov și care prin investiții majore își propune rezolvarea  definitivă a problemei  gestionării deșeurilor în județ. În cadrul proiectului sunt prevăzute toate facilitățile necesare pentru colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor, astfel încât să ne putem atinge țintele de reciclare asumate la aderarea în Uniunea Europeană. Este un proiect absolut necesar, cu toții știm de gestionarea defectuoasă a deșeurilor, am văzut gunoaiele aruncate pe câmp, deversate în ape sau îngropate în păduri. Ce nu se vede dar se simte, este povara financiară. Suma platită de localitățile  din județ către Autoritatea Fondului de Mediu, drept compensație pentru neatingerea țintelor de reciclare impuse de UE, a fost de peste 3,5 milioane de Ron pentru anul 2020. În proiectul SMID vor fi incluse de la pubele până la obiective majore care au ca scop: colectarea,  sortarea, tratarea și reciclarea sau valorificarea deșeurilor astfel încât toate localitățile din județul nostru să își poată atinge țintele de reciclare.

Centru de Management Integrat al Deseurilor, cea mai  mare investiţie  din proiectul SMID

Cea mai mare investitie din cadrul SMID este un Centru de Management Integrat al Deseurilor prescurtat CMID sau altfel spus un centru de reciclare mai complex, care este obligatoriu sa fie amplasat pe o rază de  30 km în jurul municipiului  Brașov. CMID este o fabrica unde se sortează, trataează, prelucrează deşeurile în vederea reciclării şi valorificării. Aici deseurile reciclabile vor fi sortate pe mult mai multe categorii astfel încât să poată fi valorificate, ce se poate composta va fi compostat, iar deșeurile care pot fi valorificate prin ardere  vor fi transportate la fabricile de ciment unde vor fi folosite ca și combustibil. Doar deseurile care nu pot fi valorificate în niciun fel vor fi transportate la depozitul de deşeuri de la Sacele. Ţinta este că doar 10% din deşeuri să ajungă la depozitare, restul să fie reciclat sau valorificat.

CMID va crea locuri de muncă şi va aduce venituri la bugetul local

CMID este o investitie industriala ca oricare alta, care va crea 80-100 de locuri de munca si va aduce venituri semnificative la bugetul local sub forma de taxe si impozite. Aici vor fi amplasate stații de sortare pentru deșeurile colectate separat, stații de tratare-mecano-biologică și digestive anaerobă pentru deșeurile colectate in amestec sau stații de compostare pentru deșeurile compostabile. Toate procesele se vor desfasura in hale închise, echipate cu sisteme de ventilație cu filtrarea aerului evacuat, inclusiv compostarea se va face în tunele de compostare.În afară de aceste facilități de tratare, la CMID, va fi și o stație de epurare cu osmoză inversă pentru tratarea apei rezultate.

Staţie de transfer la Rupea

Un alt tip de unitate este stația de transfer la Rupea, unde deșeurile colectate din zona Rupea vor fi compactate șitransferateîn containere de capacitate mare pentru a putea fi transportate cu mașini transcontainer la CMID pentru mai mult eficiențăși pentru a putea scădea costurile legate de serviciile de salubrizare.

 Staţie de sortare  şi tratare în zona Făgăraş

În zona Făgăraş, a fost prevazută o o stație de sortare și tratare, astfel încât să nu fie necesar transportul întregii cantități de deșeuri colectată din Țara Făgărașului până la CMID. Deșeurile să fie sortate și tratate local și doar deșeurile finale, care reprezintă doar 10-20% din totalul cantității de deșeuri colectate să fie transportate direct la depozitul de deșeuri de la Săcele. Acest amplasament este necesar tocmai pentru a putea scădea costurile legate de salubrizare, prin micșorarea cheltuielilor legate de transportul inutil al deșeurilor

 Centre de aport voluntar

Cele mai mici unitati proiectate în cadrul Sistemului de management Integrat al Deşeurilor sunt Centrele de aport voluntar care sunt niste centre locale unde populatia îşi va putea duce deşeurile voluminoase (ex. Mobile, saltele, electrocasnice etc.) care altfel de multe ori ajung lângă pubele sau mai rău pe câmp.

Ce nu este CMID

Şi acum sa vedem ce NU este CMID – Centrul de Management Integrat al Deșeurilor- CMID Brașov:

  •   NU va fi sau un depozit de deșeuri sau o groapă de gunoi, nici măcar unul temporar.
  •  Deseurile aduse cu autogunoierele vor fi descarcate direct în hală pentu a fi introduse pe fluxul tehnologic, iar deșeurile finale, care nu se vor putea recicla sau valorifica, se vor transporta la depozitul de deșeuri existent de la Săcele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here