Bisericile fortificate din județul Brașov sunt salvate rând pe rând de la degradare și vor deveni în maxim doi ani puncte importante de atracție pentru turiști. După startul lucrărilor de reabilitare de la Cincu, Biserica Evanghelică din Seliștat intră și ea într-o nouă etapă a existenței sale. Încep lucrările de reparații și conservare a monumentului, în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 în valoare totală de 1,336 milioane lei.   „Așteptăm rezultate bune de la această echipă, care s-a încumetat să vină până în Seliștat pentru o lucrare care nu e atât de amplă cum ar fi Cetatea Făgărașului, dar la fel de importantă din punct de vedere al patrimoniului pe care îl deține Transilvania prin aceste cetăți fortificate. Sper că lucrurile se vor derula cu bine în așa fel încât să încheiem până în 2023, parte finală a Programului european II“, a declarat Emil Crișan, arhitectul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

 

Se va pune în valoare şi ,,Casa fructelor”

Preotul Johannes Klein s-a arătat bucuros, la deschiderea lucrărilor,  de prezența, din partea primăriei, a doamnei secretar și a fostului primar  Șulea din Bărcut. „Biserica aceasta mică, dar frumoasă, și pe care dacă o privești de pe dealurile dimprejur e chiar impozantă, are cam 700-750 de ani. Face parte dintr-o zonă frumoasă, dar și din incinta Centrului pentru tineret. Aici vin foarte mulți oameni, cam 600-700 pe an, și biserica face parte într-un mod sau altul din aceste activități. Oamenii vizitează biserica, dar noi vrem să punem în valoare și Casa fructelor (hambarul), asta înseamnă să creăm acolo niște spații mai mari, mai ales pentru activități de zi.Biserica va fi asigurată în sensul să dispară igrasia, să fie consolidată, probabil că va primi o podea nouă, vor fi reparații, o zugrăveală nouă“, a dezvăluit preotul JohannesKlein.

Mai mulți turiști

Prin această investiție demarată la Seliștat se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Seliștat și introducerea acestuia în circuitul real și virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori cu circa 20% anual.

„Am venit să facem treabă“

Proiectele demarate la mai multe biserici fortificate din județ au stârnit interesul Consiliului Județean.   „Am lucrat pe la ministere, cu fonduri europene, înțeleg ce greu este. Partea ușoară e să scrii un proiect, să obții un contract de finanțare… dar implementarea e «cuiul lui Pepelea».  Din partea Consiliului Județean pot să vă spun că se fac eforturi, suntem o echipă nouă, am venit să facem treabă și sunt convins că în câțiva ani se vor vedea și rezultatele“ a declarat Petru Nechifor, director în cadrul Direcției de management proiecte la Consiliul Județean Brașov.

Clădiri reabilitate

Lucrările de intervenție pentru reabilitarea acestui ansamblu au ca scop readucerea întregului sit cel puţin la forma cum arăta în timpul sfârșitului de secol XIX ca spirit, dar cu clădiri reabilitate și cu un spaţiu urban corespunzător cerinţelor contemporane. Astfel, sunt prevăzute lucrări de asanare, consolidări, lucrări de îndepărtare a umezelii din teren și ziduri, lucrări de reparaţii, întreținere și conservare, lucrări de reabilitare structuri, lucrări de instalații interioare și exterioare, lucrări de amenajări exterioare și mobilier urban. „Societatea pe care o reprezint desfășoară această activitate de peste 20 de ani, în 20 de județe din țară, pe clădiri monument istoric, dar și clădiri civile și industriale. Doresc și sper într-o cât mai bună colaborare cu partea de proiectare, constructor, consultanță și toți factorii implicați în cadrul acestui proiect“, a declarat Gheorghe Muntea,  diriginte de șantier desemnat de  beneficiar.

Monument din secolul al XIV-lea

Biserica cetate din Seliștat a fost construită în secolul al XIV-lea. Planul inițial de biserică-hală gotică a fost păstrat și după fortificarea din secolul al XV-lea, deși aspectul exterior a fost modificat complet. Nava a fost înălțată cu un etaj de apărare sprijinit pe vechile contraforturi, unite acum prin arcuri, iar deasupra corului s-a construit un bastion cu două etaje de zidărie și o galerie de lemn la ultimul nivel.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here