Şapte comune din judeţul Braşov au fost incluse în procedura de licitaţie privind cadastrarea terenurilor de către ANCPI.  Trei dintre ele sunt din Ţara Făgăraşului, respectiv Beclean, Ucea şi Mândra, lista fiind completată cu Cristian, Hărman, Prejmer şi Sâmpetru. Procedura de achiziție publică se desfășoară pe loturi, fiecare comună reprezentând un lot. Suprafața totală estimată a comunelor aferente celor 297 de loturi este de 1.465.609 de hectare.   Valoarea totală estimată este de 461.428.197,34 de lei (fără TVA).   La această procedură  anunţată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE)  pot depune oferte toți operatorii economici din țară sau din străinătate care îndeplinesc cerințele solicitate de ANCPI. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 13 septembrie 2021.

Finanţare din fonduri europene

ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a publicat, în data de 3 august 2021, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), anunțul cu numărul CN1033469 – Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor din 297 UAT-uri, prin Programul Operațional Regional – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. Lucrările de cadastru general sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR).

Campania de cadastrare gratuită a început în 2016

Campania de cadastrare gratuită a terenurilor se află în plină desfăşurare, programul având ca termen de finalizare anul 2023. Obiectivul acestui program constă în măsurarea şi înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România
Cadastrarea tuturor imobilelor din România este stabilită prin H.G. nr 294/2015 privind Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Obiectivul acestui program constă în măsurarea şi înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România (case şi terenuri), în sistemul integrat de cadastru şi publicitate. Este cel mai mare proiect de acest gen, din ultimii 150 de ani.   În total, este vorba de 3.181 de localităţi vizate de cadastrări. Potrivit Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare, se efectuează:

  •   măsurători cadastrale;
  • activităţi de geodezie, cartografie, topografie şi fotogrammetrie;
  • activităţi de informare şi conştientizare a publicului;
  • dezvoltare şi mentenanţă a sistemelor informatice;
  • conversia cărţilor funciare şi a documentaţiilor cadastrale din format analogic în format digital;
  • tehnică de calcul şi de stocare.

Primăriile furnizează informaţii cadastriştilor

Dacă proprietarii, posesorii sau alţi deţinători nu se prezintă, identificarea limitelor imobilului se va face în lipsa acestora. Primarul unităţii administrativ-teritoriale, prin compartimentele de resort din cadrul aparatului de specialitate al acestuia, eliberează certificate şi furnizează gratuit echipelor de realizare a lucrărilor sistematice de cadastru date şi informaţii cuprinse în registrul agricol, registrul de rol nominal unic şi nomenclatura stradală.   De asemenea tot primăria furnizează listele cuprinzând următoarele date: numele, prenumele codul numeric personal sau după caz, numărul de identificare fiscală, adresa domiciliului pentru persoane fizice, respectiv denumirea, adresa sediului şi codul de înregistrare fiscală sau, după caz, codul unic de înregistrare, în cazul persoanelor juridice. La acestea se adaugă orice alte informaţii şi evidenţe care ar putea fi necesare realizării lucrărilor sistematice de cadastru în vederea înscrierii în cartea funciară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here