Sportivii străini care nu şi-au încasat drepturile salariale de la CSM Făgăraş s-au adresat Federaţiei Române de Handbal.  Este un nou scandal în care este atras Municipiul Făgăraş  din cauza deciziilor primarului. După ce edilul de la Făgăraş a diminuat bugetul clubului, afectând activitatea echipei de handbal care juca în Liga Zimbrilor, handbaliştii au părăsit clubul. Dar şi-au cerut drepturile salariale, contractele lor fiind valabile până în iunie 2021. A existat o înţelegere amiabilă între club şi sportivi, aşa cum susţine Lucian Fielk, preşedintele CSM Făgăraş, dar clubul nu a respectat-o. Aşa se face că încă din martie 2021, sportivul Lazic Nikola s-a adresat FRH, memoriul lui ajungând pe masa Comisiei Centrale de Disciplină. Din nou făgărăşenii sunt buni de plată. Ca în cazul proceselor pierdute de Primăria Făgăraş. Numai că din 2016, când echipa a fost promovată în  Liga Zimbrilor, anual s-au dus din banii contribuabililor făgărăşeni cel puţin 500.000 euro pentru echipă, ca acum să se renunţe.  Efectele deciziei primarului înseamnă încă o gaură în bugetul local care constă în penalităţi către FRH, salarii plătite pentru sportivii care au părăsit clubul în decembrie 2020. Este încă un subiect aprins care ,,pune” pe harta ţării Făgăraşul. Aşa cum au făcut gunoaiele agăţate în cui, ursul care a atacat oameni în cartiere,  cele 2 certificate de deces eliberate pentru aceeaşi persoană, uzând de documentele spitalului, etc.

 O nouă sancţiune pentru CSM Făgăraş

În cadrul şedinţei ordinare a Comisiei Centrale de Disciplină (CCD)  a Federaţiei Române de Handbal, desfăşurată la 3 august 2021, s-a luat din nou în discuţie situaţia creată la CSM Făgăraş şi a plângerii depuse de sportivul Lazic Nikola, care acuza clubul  de nerespectarea hotărârii nr. 529 din data de 15 martie 2021 a Comisiei de Memorii rămasă definitivă. Era vorba  de  semnarea unei tranzacţii de către CSM Făgăraş pe care însă clubul nu a respectat-o.  Prin urmare mmbrii Comisiei de Disciplină  au sancţionat din nou clubul făgărăşean astfel:

  •   Ridicarea dreptului de transfer, legitimare şi drept de joc pentru o perioadă de un  an, începând  cu data de 3 august 2021, conform art. 8.13 din RSTJH.
  •    La fiecare 10 zile i se va scădea un punct din cele obţinute de echipă în cadrul Ligii Zimbrilor până la  executarea integrală a hotărârii.

Preşedintele CSM Făgăraş, Lician Fielk, spune că a depus întâmpinare la decizia comisiei FRH din data de 3 august 2021.

Amendă de 5.000 lei pentru CSM Făgăraş

În luna aprilie 2021, aceeaşi comisie  a sancţionat  clubul de la Făgăraş. Conform Procesului verbal nr. 367 al Comisiei centrale de disciplină a FRH,  CSM Făgăraş a fost sancţionat cu 5000 lei pentru ,,nerespectarea hotărârilor  comisiilor Federaţiei, conform art. 8.12 din RSTJH raportat la art. 49.1 din Regulamentul disciplinar”. Comisia a obligat clubul să plătească drepturile salariale sportivului Lazic Nikola în termen de 10 zile. Preşedintele CSM Făgăraş, Lucian Fielk, spune că amenda  a fost achitată către FRH în luna mai 2021. În privinţa salariilor neplătite, Fielk spune că mai sunt în plată nişte sume de bani. ,,Clubul a plătit sportivului  periodic anumite sume de bani, în funcţie de câţi bani am avut la dispoziţie. Cred că mai avem de achitat vreo 4000 euro, incluzând aici şi taxe sau onorarii. Probema este că sportivul prin avocatul său nu recunoaşte nişte plăţi. În instanţă vom lămuri aceste aspecte. Pot sune că FRH a dat decizia fără să mai afle poziţia clubului nostru” a mai completat Lucian Fielk.

 

I-a căşunat pe handbal

Încă de anul trecut activitatea secţiei de handbal de la CSM Făgăraş  era ameninţată. Dacă iniţial au fost doar ameninţări verbale ale primarului, ulterior acesta a trecut la fapte. De parcă bugetul local  este puşculiţa lui. Au luat atitudine atât localnicii, suporterii  echipei de handbal masculin, dar şi conducerea clubului. Cu toate acestea,  doleanţele lor au fost ignorate. Nu în acelaşi mod a procedat în 2016, când şi-a adus la CSM  ,,preşedintele lui”, pe   Gruia Constantin Marius, despre care spunea:  ,,Este portar de handbal şi manager de firmã. A promis cã va aduce fonduri la club”.  Vorbe goale întrucât, în anii în care a ocupat această funcţie clubul s-a bazat doar pe bugetul local. A promis atunci şi investiţii la sala de sport de la CN Radu Negru, dar după 4 ani, investiţiile promise nu au fost realizate.

 

Ce spunea conducerea CSM în decembrie 2020

,,Activitatea secţiei de handbal masculin va suferi un impact major in ceea ce priveşte bugetul de salarii care va fi diminuat cu 60%. In acest sens vom avea întâlniri cu componenţii echipei de handbal masculin, jucători si staff tehnic, pentru a discuta despre noile condiţii de desfăşurare a activităţii. Vom continua competiţia in care suntem angrenaţi, campionatul naţional „Liga Zimbrilor”, in acest moment retragerea in plin an competiţional nefiind luata in calcul, in condiţiile in care toţi cei implicaţi vor înţelege sa accepte situaţia de fapt. Cu siguranţă decizia Primăriei de diminuare a salariilor cu 60% va genera nemulţumire la nivelul echipei de handbal masculin, in rândul jucătorilor si a staff-ului tehnic, însă pentru a putea continua si încheia anul competiţional trebuie sa ne adaptam situaţiei actual”  comunica la data de 2 decembrie 2020 conducerea CSM Făgăraş.

 ,,Rezistenţa” din Făgăraş: ,,Cum e cu onoarea, d-le primar!”

Suporterii handbalului,  ,,Rezistenţa” din Făgăraş i-au adresat primarului o scrisoare deschisă în momentul în care au aflat de decizia edilului de a tăia finanţarea echipei.

Domnule primar, 

am citit o declaraţie a dvs., pe care aţi acordat-o, recent, unui ziar local. Mărturisim că acele cuvinte au creat tulburare în rândul suporterilor echipei de handbal. Redăm mai jos fraza care ne-a neliniştit, astfel încât, cei care citesc aceste rânduri să ştie cauza pentru care ne exprimăm îngrijorarea: ,,Pentru echipa mare nu mai avem posibilitatea de finanţare anul viitor, sunt sume astronomice pentru bugetul municipiului”.  Suntem cutremuraţi la aflarea veştii că aţi avea intenţia de a renunţa să susţineţi echipa de handbal a Făgăraşului. Ar însemna la a o condamna, implicit, la retrogradare. Ar fi un crunt destin. O sinucidere în lumea sportului. Noi suntem suporterii acestei echipe.  Echipa aceea pe care am purtat-o pe braţe la victorie, atunci când  şi-a învins adversarii şi a atins performanţa. Echipa aceea pentru care am suferit când ea a fost învinsă. Suntem cei care am strigat din inimi şi care am strâns la piept fulare şi tricouri de dragul emblemei şi al renumelui câştigat cu greu.  Suntem aceiaşi oameni care au mulţumit conducerii oraşului de ieri şi de azi, că a susţinut echipa să promoveze şi că a menţinut-o apoi în Liga Naţională a României. Pentru iubitorii sportului, „politica” se duce pe semicerc, pe tatami, în careul de 16 m, ori sub panoul cu inel. Am avut convingerea că veţi avea o strategie, o continuitate şi că veţi merge înainte, nu înapoi. Am avut încredere. Dacă va exista o decizie pripită de retragere a sprijinului financiar, băieţii ar putea fi condamnaţi la abandon, iar echipa la retrogradare. În plin campionat.  Ar fi nedemn pentru renumele Făgăraşului. Ar fi nedemn pentru onoarea gloriilor handbalului făgărăşean. Ar fi nedemn pentru acea performanţă istorică de promovare.  Cum rămâne cu onoarea?  „. (Suporterii handbalului, „Rezistenţa” din Făgăraş).

 

Consilierul Lucian Cupu: ,,E usor sa demolezi ….Mai greu e sa construiesti !”

,,Am aflat cu stupoare ca dl. primar ar vrea sa taie aripile echipei de handbal a Fagarasului ! A fost oare frumos sa ne mandrim cu numele orasului vreo 4 ani de zile in Liga Nationala a Romaniei? A dat bine la imagine? Acum nu mai e nevoie de echipa si o lasam pe drumuri?   Echipa de handbal a ajuns aici cu greu, au trebuit ani pentru a reusi performanta de a intra in Liga Nationala. S-a reusit in campionatul 2015-2016 cu truda, cu o echipa care a luptat , cu oameni ca Mitica Opris, Gheorghe Puiulet dar si cu sportivii crescuti de la juniori in pepiniera Fagarasului . Apoi Petrea si Fotonea, Fielk sau Gruia cu jucatori de elita. Si pana la urma handbalul , fotbalul ,judo , karate ,baschetul etc sunt sporturi pentru oamenii acestui oras de care se bucura mii de suporteri, mii de sustinatori. Pentru ei nu putem renunta !   Inteleg ca exista intentia dlui primar de a retrage sprijinul financiar al echipei Fagarasului, si culmea la jumatatea campionatului! Aceasta e o strategie paguboasa, de fapt un abandon . E un AFRONT adus performantei, sportului si a marilor sportivi care au crescut si s-au format aici. Azi CSM Fagaras are in componenta jucatori straini de talie mondiala , are jucatori internationali .    Asa cum s-a putut sustine echipa in ultimii 10 ani, tot asa trebuie sa reusim! Nu putem sa ne dam batuti , una e sa reducem bugetul ,sa gasim solutii si alta e sa abandonezi pur si simplu! In sport se PERFORMEAZA!  Cer public dlui primar sa renunte la ideea de a fringe aripile sportului din Fagaras si voi cere in cadrul Consiliului Local sa gasim solutii pentru pastrarea sprijinului echipei de handbal in Liga Nationala si a sportului Fagarasan !”  (Consilier Local- Lucian Cupu, singurul care a luat public atitudine).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here