Rar mai întâlneşti în ziua de astăzi vreun politician care să spună lucrurilor pe nume, fără să uzeze de limbajul de lemn care, în general, îi salvează pe politicieni de răspunsurile clare la întrebările incomode pe care le aşteaptă însă cetăţeanul.  În conferinţa de presă organizată la PSD Făgăraş luni, 13 septembrie 2021, începând cu ora 13.30, senatorul Marius Gheorghe Toanchină  a prezentat, fără perdea, starea de fapt a lucrurilor care  a dus la scandalul creat de primarul Făgăraşului ce ar fi vrut să-şi instaleze  ,,un legislativ  al lui”. Cu alte cuvinte  ,,o maşină de vot” ca în mandatul trecut care  să închidă ochii la toate ,,afacerile” , dar să ridice mâna  la vot.  Senatorul de Ţara Făgăraşului, avocatul Toanchină,  a clarificat din punct de vedere juridic legalitatea adreselor şi proiectelor prezentate în CL Făgăraş care  urmăreau încetarea mandatelor pentru 10 consilieri locali, 4 de la PSD, şi vacantarea posturilor acestora.  Declaraţiile parlamentarului au avut aceleaşi explicaţii legale ca şi cele ale Prefectului Judeţului Braşov şi ale juristilor din Primăria Făgăraş, dar în contradicţie totală cu ale primarului. În cadrul conferinţei, senatorul Toanchină a prezentat şi documentul prin care conducerea organizaţiei judeţene a PSD Braşov  a solicitat Instituţiei Prefectului Judeţului Braşov să vacanteze, culmea, posturile ocupate de cei 4 consilieri locali PSD din cadrul CL Făgăraş.  Situaţia dezastruoasă în care se află infrastructura Făgăraşului a fost un alt subiect prezentat de senator, însoţit însă de o serie de întrebări  îndreptate spre primar, singurul responsabil de această stare de fapt. În colimatorul parlamentarului au fost şi metodele şi atitudinea edilului din municipiu  care atinge cu lejeritate particularităţile unui despot, aşa cum specifica acesta, enumerând plângerile penale  pentru orice opoziţie, şantaj, delaţiune, ameninţări, batjocură pe facebook din partea slugilor de serviciu ale primarului.

  •   ,,Pare-se că metoda plângerilor penale pentru eterna infracţiune  abuz în serviciu este la îndemâna dl primar şi uzează de  ea atunci când  interesul    personal  o dictează”.
  •   ,,Încetaţi cu şantajele, încetaţi cu ameninţările, nu mai recurgeţi la foruri superioare care să vă asigure votul favorabil în consiliul local.  Dvs nu înţelegeţi jocul democratic, nu respectaţi  dreptul consilierilor de a  propune proiecte, vreţi să fiţi totul întrutoate. Eu nu înţeleg această mentalitate de dictator
  •   ,,Încetaţi să mai batjocoriţi oamenii pe facebook care nu achiesează la  poziţia dvs de proprietar de feudă, de dictator, aveţi o gândire unilaterală, Făgăraşul  nu se conduce în mod despotic!
  •   ,,Nu  mai transformaţi Făgăraşul în feudă proprie . Lăsaţi  politica de dezbinare, lăsaţi politica de  ură, de executare a factorilor politici. Vă dau o sugestie, deveniţi  un om înţelept, apelaţi la înţelepciune, lăsaţi la o  parte  dezbinările, lăsaţi jocurile de culise, lăsaţi jocurile  care sunt  împotriva acestui oraş pentru că vedem şi noi  în ce situaţie suntem”.
  •   ,,Sunteţi principalul vinovat   de siuaţia precară  în care se află oraşul şi sunteţi principalul responsabil  de dezbinarea  forţelor politice din   oraş”

Jocurile  imorale  ale primarului demontate de senatorul Toanchină

,,Am  organizat o conferinţă de presă la sediul  PSD Făgăraş pentru a clarifica   situaţia generată în consiliul local de către atitudinea   primarului, care a acuzat un număr de 10 consilieri locali printre care şi consilierii locali PSD, 4 la număr, de faptul că nu s-au prezentat la şedinţele extraordinare pe care le-a convocat în prima şi a doua zi după şedinţa ordinară din data de 31 august 2021. În şedinţa ordinară au fost dezbătute  37 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, în acest număr regăsindu-se şi proiectele care au făcut obiectul şedinţelor extraordinare, mai  precis rectificarea bugetară, înfiinţarea serviciului  public pentru administrarea şi exploatarea pieţei agroalimentare şi delegarea prin concesiune a acestui serviciu către SC Pieţe Târguri şi Oboare SRL. Aceste 3 puncte  care fac şi obiectul şedinţei extraordinre din data de 13 septembrie 2021, ora 18.00, au fost şi pe ordinea de zi a şedinţelor extraordinare din datele de  1 şi 2 septembrie convocate de primar.  Consilierii PSD şi ceilalţi 6 colegi ai lor, care sunt acuzaţi că  au sabotat proiectele dl primar şi proiectele de interes local au fost votate  în concordanţă cu interesul local. Rectificarea nu a fost discutată în comisiile de specialitate, nu se ştie  care este destinaţia fondurilor care fac obiectul rectificării bugetare, iar proiectul pentru înfiinţarea serviciului public de administrare a pieţei nu avea avizele de specialitate. Astfel că dl primar a refuzat să dezbată acest lucru cu consilierii, ele au fost puse pur şi simplu pe ordinea de zi, tocmai de aceea toţi cei 10 consilieri locali au căzut de acord să amâne proiectul cu 30 de zile pentru a se intra în legalitate. Lucru care nu i-a convenit dl primar şi a început să  acuze consilierii de sabotarea şedinţelor extraordinare. Totul a culminat cu solicitarea făcută prefectului judeţului  pentru vacantarea posturilor de consilieri. Cei 4 consilieri PSD  au fost  supuşi tirului de acuzaţii pe  care l-a făcut dl primar. La scurt  timp după aceste şedinte, dl primar a ieşit într-o conferinţă de presă  şi a spus că se va  adresa instituţiilor statului, iar în situaţia în care va primi  un răspuns  negativ va recurge la plângeri penale pentru cei 10 consilieri locali pentru săvârşirea  infracţiunii de abuz  în servicu. Pare-se că metoda plângerilor penale pentru eterna infracţiune  abuz în serviciu este la îndemâna dl primar şi uzează de  ea atunci când  interesul local sau personal  o dictează. Prefectul  Judeţului Braşov, Cătălin Văsii, le-a răspuns atât consilierilor locali cât şi primarului şi secretarului general al primăriei Făgăraş că nu  sunt îndeplinite condiţiile cumulative care să determine încetarea mandatelor înainte de termen pentru cei 10 consilieri locali. (N.R.:  A  pezentat răspunsurile prefectului atât pentru primar, secretar şi consilieri)”    a deschis conferinţa de presă senatorul Marius Gheorghe Toanchină.

Primarul mână în mână cu şeful PSD Braşov

,,Dar aceste acte  oficiale nu au nicio valoare în faţa dl primar  care în şedinţa extraordinară din 13  septembrie prezintă în ordinea de zi de la punctul 4 până la 13 proiectele de hotărâre privind vacantarea posturilor pentru cei 10 consilieri. Practic dl primar ignoră cu bună ştiinţă dispoziţiile legale  şi nu se vrea  a se lua act de situaţia juridică de la acest moment.  Surpriza în faţa căreia am fost puşi vine însă din partea  organizaţiei judeţene a PSD Braşov, semnată de preşedintele Marius Dunca. Într-o adresă acesta solicită Instituţiei Prefectului   încetarea calităţii de consilieri locali pentru cei 4 consilieri de la PSD Făgăraş. (N.R. Prezintă adresa PSD Braşov). Consilierul local Ludu Cristian, şi-a anunţat din timp concediul de la 1 septembrie,  dar s-a  ignorat  situaţia. Pentrua nu exista dubii, există o legătură între adresa primarului şi cea a PSD Braşov”.

,,Primarul nu vrea să răspundă de ceea ce se întâmplă în oraş”

,,Cei 4 consilieri PSD Făgăraş nu s-au opus niciodată  proiectelor de dezvoltare a Făgăraşului pentru că vedem cu toţii starea precară  a societăţii în care trăim, lipsa locurilor de muncă, starea  precară a infrastructurii rutiere, pentru că aceasta este   cea mai mare durere a dl primar, dânsul nu vrea să răspundă  de ceea ce se întâmplă în oraş.  În urmă cu ceva vreme a început implementarea proiectelor câştigate de primărie de a lungul timpului,  în derularea lor s-a aprobat  bugetul de către consilieri, implicit cei de la PSD Făgăraş,  s-a recurs  la rectificări bgetare, s-au făcut împrumuturi  pentru celebra centură a Făgăraşului. Să nu uităm că în mandatul  trecut primarul împreună cu deputatul PNL de atunci au  anunţat cu surle şi trâmbiţe începerea lucrărilor  la centură, mai avea puţin şi tăia şi panglica, lucru care nu s-a întâmplat. S-a recurs şi la o refinanţare, dar dl prmar n-a primit nicio  opoziţie din partea consilierilor. Cu toate acestea nu avem centură, avem oraşul distrus pentru  că s-au demarat lucrări, făgărăşenii au acceptat disconfortul lor, dar  ne-am trezit la acest moment că  firmele care aveau lucrările au plecat, iar dl primar nu doreşte să răspundă  la nişte întrebări legitime pe care noi, consilierii locali PSD, i le adresăm. Nu vrea să răspundă de ce a plecat Geiger, de ce a plecat Consal, care este stadiul implementării lucrărilor.  Se vorbea la începutul mandatului, din nefericire l-a luat şi pe al doilea,  de coridorul de mobilitate urbană, că strada D-na Stanca va avea 4 benzi, la acest moment strada D-na Stanca a devenit celebră la nivel naţional pentru starea precară  în care se află.  Ce se întâmplă cu strada D-na Sanca la iarnă în condiţiile în care la dreapta şi la stânga acestui tronson de mobilitate urbană, mai nou se folosesc denumiri pompoase,  s-au făcut  excavări iar dacă nu se finalizează aceste lucrări vor fi alunecări de teren  în gropile în care s-au îngropat ţevi. La acest moment oraşul este supus unui blocaj. În loc să răspundă cu subiect şi predicat la aceste întrebări legitime,  să poarte un dialog civilizat cu cetăţenii acestui oraş, cu autorităţile locale,  consilierii locali, dl primar recurge la aceste metode de intimidare şi mai nou  îşi  găseşte şi complici în interiorul organizaţii noastre.  Dl Dunca trimiţând  această adresă îi încetează legitimitatea de a se  prezenta  în faţa organizaţiei PSD Făgăraş. Ce autoritate  mai poate avea  preşedintele PSD Braşov  în faţa consilierilor locali PSD când el solicită vacantarea acestor posturi?

  Jocurile din spatele funcţiei de viceprimar, orchestrate de primar

,, Nu mai pun că în dimineaţa şedinţei ordinare din 31 august sunt sunaţi consilierii locali PSD  şi li se solicită imperativ de către conducerea judeţeană a PSD să voteze  aşa cum vrea primarul. Păi nu se poate  să votăm aşa cum vrea  primarul să modifice organigrama Primăriei Făgăraş ca să angajeze încă 6 jurişti  aşa cum dorea el.  La ce are nevoie de încă 6 jurişti în condiţiile în care oficial are 3 jurişti  angajaţi, secretarul general al primăriei este  absolvent de drept, are contracte cu firme de avocatură care ar putea  să reprezinte primăria sau consiliul. Cum să voteze  consilierii postul de administrator public în condiţiile în care noi, la Făgăraş, nu avem viceprimar?  De ce nu avem vceprimar? Pentru  că nu li se permite consilierilor locali să poarte negocieri politice  în vederea  desemnării unor candidaţi pentru acest post.  Uneltirile, aşa cum a punctat foarte bine Cristina Paicu, USR-PLUS, când l-a întrebat pe primar la câţi consilieri locali le-a promis postul. Pentru că i-a luat pe fiecare în parte, 3 consilieri locali din partea PSD  şi de la celelate partide inclusiv PNL şi le promitea, la fiecare în parte, funcţia. Eu  te vreau pe tine dar nu-i vreau pe ceilalţi. Şi în felul acesta,  folosindu-se de imoralul   ,,dezbină şi condu”,   dl primar  prin acţiunile lui imorale    a privat oraşul de o instituţie necesară oraşului,  viceprimarul. De  aceea s-a ajuns în situaţia aceasta, ca la acest moment să nu avem viceprimar.  Avem toată  deschiderea, disponibilitatea, dar pare-se că dl primar  nu doreşte să aibă viceprimar ori vrea  o anumită persoană. Se vehiculează în spaţiul public  ca aceasta ar fi  Silviu Trâmbiţaş care a fost candidat pe locul 7 pe lista PSD Făgăraş. Nu s-a putut  ca Silviu Trâmbiţaş să ajungă la CL Făgăraş  şi în felul acesta se ajunge la situaţii de genul vacantarea posturilor  pentru a ajunge  Slviu Trâmbiţaş în consiliu  unde să dobândească funcţia  de viceprimar, acceptată în cercurile lor de interese . Iar dacă nu ajunge Trâmbiţaş atunci să nu avem viceprimar. Eu îmi permit în virtutea calităţii pe care o am şi a vârstei faţă de Silviu Trâmbiţaş să-i da un sfat. Ar fi bine ca  el să-şi valorifice şcoala pe care a făcut-o şi să nu mai fie  beneficiarul  unor înţelegeri mai mult sau mai puţin ilicite, ar fi  bine să nus e mai tulbure cu aceste pretenţii. Noi avem 4 consilieri  în regulă, nu  vom renunţa la ei, nu vor fi daţi afară, nu-şi vor  da demisia, iar dacă ar fi ca PSD să obţină postul de viceprimar cu siguraţă va fi unul din cei 4”.

,,Lăsaţi şantajul politic!”

,,Îl rog pe dl primar să lase consiliul local să funcţioneze, să nu mai recurgă la tertipuri de şantaj politic,  de înţelegeri  cu conducerea judeţeană a PSD Braşov în speranţa că  va elimina vreun consilier local PSD. Îi readuc  aminte şi preşedintelui PSD Braşov,  Dunca, că noi avem la Făgăraş  4 consilieri locali în urma slabelor rezultate  obţinute de această organizaţie, aşa cum de altfel şi la Braşov avem  4  consilieri din 27. Cred că ar trebui ca PSD Braşov  să-şi revizuiască atitudinea faţă de cetăţeni şi în felul acesta să obţină rezultate  mai bune pentru că la acest moment să ai 4 consilieri din 27 este ruşinos. Rezutatele pentru  funcţia de primar la Braşov au fost de numai 7,35%, iar la Făgăraş de 9,77%. Acestea nu sunt rezultatele partidului  care a obţinut  cel mai  mare scor la o lună şi jumătate distanţă, la alegerile parlamentare. Aş  vrea ca organizaţia judeţeană Braşov să se canalizeze pe stabilitate în partid,   şi nu  să recurgă la metode de intimidare a propriilor consilieri doar pentru a-i face  hatârul unui primar. Încetaţi  cu aceste înţelegeri, încetaţi cu aceste dedesupturi,  pentru că acest oraş se conduce cu dialog, cu înţelepciune, cu echilibru, acest oraş se scufundă în incertitudine, în amărăciune,  în sărăcie.  Îl rog pe Dunca  să îşi vadă de organzaţia judeţeană, să răspundă de rezultatele slabe de la alegeri  şi să nu mai calce în picioare  demnitatea şi onoarea consilierilor locali PSD Făgăraş, prin ameninţarea că vor fi daţi afară, că vor fi înlocuiţi cu persoane care le vor fi favorabile. Să punem umărul, să construim. În Ţara Făgăraşului am avut 4 primării şi am rămas cu  2, iar la nivelul judeţului Braşov am rămas cu 15 din  58, iar acestea sunt câştigate de primari şi nu de organizaţia judeţeană. Nu aţi răspuns pentru toate acestea. Nu mai  faceţi lobby pentru Sucaciu, el a les să fie independent, atunci să joace prerogativele primarului independent, dar aici nu intră şantajul, ameninţările,  telefoanle şi lobby-ul ipocrit, iar acolo unde nu a dat roade aţi recurs la şantaj”.

Primarul cu mentalitate de dictator

,,Dle primar, timp de 5 ani de zile de când ocupaţi funcţia de primar    nu aţi avut nicio opoziţie din partea consilierilor PSD,   nici din partea viceprimarului, nici în primul an din mandatul acesta. Încetaţi cu şantajele, încetaţi cu ameninţările, nu mai recurgeţi la foruri superioare care să vă asigure votul favorabil în consiliul local.  Dvs nu înţelegeţi jocul democratic, nu respectaţi  dreptul consilierilor de a  propune proiecte, vreţi să fiţi totul întrutoate. Eu înţeleg această mentalitate de dictator pentru că nu aţi exersat niciodată  în mandatele anterioare,  fie că aţi fost la Drăguş, o comună cu un singur sat unde nu s-a opus nimeni la vreun proiect, iar când aţi venit la Făgăraş aţi avut de partea dvs tot consiliul local   prin eliminarea celui care s-a opus şi i-aţi preluat pe toţi ceilalţi”

,,Nu mai batjocoriţi oamenii pe facebook  prin  lichelele care vă susţin!”

,, Încetaţi să mai batjocoriţi oamenii pe facebook care nu achiesează la  poziţia dvs de proprietar de feudă, de dictator, aveţi o gândire unilaterală, Făgăraşul  nu se conduce în mod despotic, Făgăraşul nu aparţine  lui Sucaciu ci  Sucaciu aparţine Făgăraşului, în caz contrar ar dispărea   Făgăraşul odată cu   plecarea dvs din această funcţie. Nu  mai transformaţi Făgăraşul în feudă proprie pentru că aici oamenii sunt amărâţi, sunt lipsiţi  de entuziasm, sunt  oameni cărora nu le-aţi adus un loc de muncă şi într-o emisiune/interviu  voi dezbate  şi situaţia Bosch. De ce nu a venit firma Bosch în Făgăraş?  Dacă unul care scrie pe facebook are o poziţie contrară  nu vă mai  puneţi toate lichelele care vă susţin, toţi câinii de pază că ei nu reprezintă  instituţia  primarului ci pe Gheorghe Sucaciu, pe persoană fizică. Nu mai puneţi   astfel de lichele, de o calitate morală  îndoielniă  să scrie despre oameni toate porcăriile  pe FB. Încetaţi! Lăsaţi  consilierilor locali dreptul de a decide!  Lăsaţi  oamenii,  dacă tot aţi lansat această luptă virtuală,   să-şi  expună poziţiile argumentate, nu vă mai puneţi scribii de serviciu să bajocorească Făgăraşul. Nu forţele politice generează aceste situaţii ci realitatea faptică”.

Întrebări de bun simţ pentru un primar

,,Îmi permit dle primar să vă întreb, în calitatea pe care o am la momentul acesta, şi să răspundeţi concret, cu subiect şi predicat:

  •   În ce stadiu  este  centura Făgăraşului?
  •  În ce stadiu  este asfaltarea drumurilor?
  •  În ce stadiu este  coridorul de mobilitate urbană?
  •   Ce s-a întâmplat cu firmele Geiger şi Consal?  De ce au plecat? Nu mai aveţi bani?   De ce nu finalizează lucrările?
  •   Ce se va întâmpla cu circulaţia în oraş  în perioada de iarnă?
  •   Ce se întâmplă cu Salco?  N-aţi  răspuns niciodată, aţi schimbat ,,n” directori  până aţi ajuns în situaţa în care nimeni nu mai vrea să fie director la Salco. Faceţi angajări la Salco pe bandă rulantă,  mai nou a devenit sinecura proprie, angajaţi toţi oamenii fără căpătâi, toţi oamenii  care vă  cântă ode pe facebook. Acolo e  nevoie de oameni calificaţi, nu este o  sinecură a primarului unde să-şi pună oamenii care-l aplaudă. 
  •  De ce aţi luat tomberoanele  de pe strada Câmpului şi aţi pus acei suporţi, care seamănă cu nişte umeraşe? Cum să-şi  agaţe oamenii gunoaiele cum îşi agaţă globurile în pomul de Crăciun?  Cum se întâmplă lucrurile acestea dle primar?
  •   Faceţi proiecte de bugetare participativă  numai  prin firma de casă a dv  sau prin acel individ Alex Luca. Sunt curios de unde a apărut această persoană  omniprezentă în viaţa noastră, acest voluntar care a depăşit graniţele sensului de voluntar.   Cum se poate că numai el câştigă proiectele?   Singurele proiecte din acea bugetare participativă este un teren de joacă  unde nu se joacă nimeni, acele locuri de parcare  de biciclete care nu mai există în niciun oraş din ţara aceasta,  prin care aţi reuşit să stricaţi locurile de parcare în condiţiile în care oraşul e sufocat de maşini. 
  •  Ce-aţi făcut cu Cetatea, în ce stadiu sunt lucrările că vine iarna. Dacă era ceva finalizat sigur tăiaţi panglica şi vă lăudaţi, că aţi reuşit să deveniţi personaj istoric alături de  cel mai celebru  ctitor al acestei cetăţi, Mihai Viteazu. Ne veţi pune în situaţia  când finalizaţi  această renovare să vă trecem în cartea de istorie alături de Mihai Viteazu”.

Practici securiste

,,Lăsaţi  politica de dezbinare, lăsaţi politica de  ură, de executare a factorilor politici. Vă dau o sugestie, deveniţi  un om înţelept, apelaţi la înţelepcine, lăsaţi la o  parte  dezbinările, lăsaţi jocurile de culise, lăsaţi jocurile  care sunt  împotriva acestui oraş pentru că vedem şi noi  în ce situaţie suntem. Sunteţi principalul vinovat   de siuaţia precară  în care se află oraşul şi sunteţi principalul responsabil  de dezbinarea  forţelor politice din oraş. Aveţi în consiliu oameni care au reuşit să facă ceva cu viaţa lor, nu mai sunt mânaţi de interese,   nu sunt proşti şi idioţi aşa cum îi consideraţi, se poate dialoga  cu ei, dar toate deciziile care se iau trebuie să privească interesul local  şi nu interesele de grup. Nu mai recurgeţi, dle primar, la metode de dezbinare că ne ducem toţi cu gândul la acele vremuri într-o zonă gri  şi personal nu aş vrea să mi se confirme bănuielile  că veniţi din zona aceea. Lăsaţi consilierii să-şi facă treaba, nu-i mai ameninţaţi, nu mai recurgeţi  la delaţiune, nu le mai promiteţi funcţii pentru a vă ieşi dvs jocurile. Consilierii locali PSD decid conform propriilor conştiinţe. PSD Făgăraş este o organizaţie de sine stătătoare” a încheiat senatorul Marius Toanchină. (Lucia BAKI).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here