După o perioadă de câteva luni de pauză, grupul coral ,,Fiii Făgărașului” și-a reluat activitatea pentru a pregăti noile proiecte. Primele repetiţii s-au desfăşuat în aceste zile.   Inițiat de  instrumentistul Titi Cârstea, grupul a fost constituit în urmă cu doi ani și are în componență  pe acei făgărăşeni atrași de dragostea comună pentru muzică. Grupul a avut deja câteva proiecte, însemnând   un repertoriu de cântece patriotice lansat online de Ziua Marii Uniri. A urmat   festivalul  ,,Uniți în cuget și-n simțiri” care s-a desfășurat fără public la Casa de Cultură din Arpașu de Jos unde a  evoluat împreună cu grupul ,,Cetină de brad” din Victoria. A fost apreciată apoi  priceasna lansată în biserica cu hramul ,,Sf. Cuv. Paraschiva” din Grid.

Un nou sezon

Grupul este compus din Ștefan Botoran, Adrian Băluț, Nicușor Cătană, Dorel Cornea, Adrian Duruș, Gheorghe Grecu, Cristina Leluțiu, Camelia Sas și Daniela Gânța.

  • ,,Începem un sezon nou, cu un repertoriu nou de această dată, pe gustul făgărășenilor. Ușa noastră este deschisă pentru toți făgărășenii care simt românește. Primele proiecte mai apropiate vor veni cu ocazia Zilei de 25 Octombrie, o zi semnificativă pentru istoria noastră, când a fost eliberată ultima brazdă de pământ românesc, Ziua de 1 Decembrie și neuitatele colinde din pragul marii sărbători a Nașterii Domnului. Vom începe apoi noul an cu Festivalul ,,Uniți în cuget și-n simțiri” din 24 ianuarie de la Arpașul de Jos, eveniment devenit deja tradiție” a spus Titi Cârstea.
  • ,,Grupul este unul dintre proiectele mele de suflet, am pus umărul alături de Titi la formarea acestui grup coral și mă simt foarte bine într-o atmosferă plăcută, alături de prieteni care împărtășesc aceleași valori cu ale mele. Ne petrecem timpul într-un ambient plăcut dar, totodată, se cere maximă seriozitate. Mă bucur că am supraviețuit și pot spune că ne-am închegat în perioada pandemiei” a spus preotul și jurnalistul Ștefan Botoran, unul dintre membrii fondatori ai grupului.
  •  ,,Eu moștenesc talentul din familie, de la tatăl meu, și am venit cu bucurie alături de colegii mei cu care împărtășesc aceiași pasiune: muzica” a spus educatoarea Cristina Leluțiu, fiica cunoscutului rapsod al satului Rucăr, Ioan Leluţiu- Tei,  care nu mai e printre noi.
  •  ,,Moștenesc talentul de la tatăl meu, sunt iubitoare de folclor, muzica e viața mea și am venit aproape cu un an în urmă alături de colegii din grup” a spus Mariana Mirică.
  •  ,,Mi-a plăcut muzica și dansul dintotdeauna, în special muzica populară și jocul românesc tradițional. Nici nu-mi amintesc când am învățat să joc românește deoarece când am început cursurile de dans popular, la vârsta de opt ani, eu știam deja pașii. La noi în familie toată lumea iubește muzica și jocul românesc. Tatăl meu e cântăreț în strană la Beclean iar tatăl lui a fost un cântăreț de doine și nu numai, era foarte înzestrat. Mama mea cântă cu orice ocazie iar bunica iubește muzica, pot spune că la vârsta de optzeci și opt de ani, pe care îi are, încă bate ritmul din picior și urmărește exclusiv canalele de muzică populară. Oportunitatea de a face parte din grupul coral ,,Fiii Făgărașului” a apărut în momentul în care soțul meu a aflat de existența grupului și l-am încurajat să meargă. Credeam că este dedicat exclusiv bărbaților. Apoi l-am rugat să întrebe dacă este posibil să fac și eu parte, deoarece îi scriam cântecele, repetam acasă cu el și eram foarte încântată. Am fost acceptată și sunt foarte fericită că-mi pot exersa pasiunea împreună cu colegii de grup care au aceeași plăcere de a cânta și a simți românește” a spus Camelia Sas, juristă de profesie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here