Tu știi că poți să îți asiguri calculatorul contra unei sume destul de modice? Dacă ai multe informații delicate în el, atunci o asigurare ar fi binevenită. Nu știi niciodată când ai nevoie de ea. La fel poți face și pentru echipamente electronice mai complexe. Condițiile diferă de la companie la poliță, însă, dacă te-ai decis că ai nevoie de așa ceva, poți afla mai multe detalii despre asta în rândurile de mai jos.

Îți asiguri casa, îți asiguri mașina, de ce nu ai face la fel și cu dispozitivele pe care le folosești zi de zi și cu ajutorul cărora îți duci până la capăt munca? Până la urmă, și acestea pot păți ceva, chiar dacă nu îți dorești; și mai toate laptopurile și telefoanele pe care le folosești au informații personale și/sau delicate despre tine, despre conturile bancare și despre munca ta. De cele mai multe ori, echipamentele electronice pe care le folosești pentru firma ta, dacă deții una, sunt singurul mijloc prin care poți să îți desfășori activitatea, așa că o asigurare este mai mult decât necesară. Poți asigura de la echipamente electronice de prelucrare a datelor, până la calculatoare, fax-uri, centrale telefonice, echipamente și sisteme de automatizare, echipamente de prelucrare și de reproducere a imaginii și a sunetului și multe altele.

Există mai multe variante de polițe de asigurare, în funcție de cât de completă ai vrea să fie protecția. Una dintre cele mai sigure polițe sunt cele “All risks”, pe care o oferă cam orice companie de asigurări. O poliță de asigurare “All risks” acoperă paguba a multor daune care se pot întâmpla dispozitivelor tale electronice. Bineînțeles că nimeni nu își dorește să treacă prin asta, dar cum astfel de întâmplări pot apărea într-un mod neprevăzut, e mai bine să fii precaut decât să îți pară rău mai târziu, așa cum spune englezul. (n.r. “better safe than sorry”). O astfel de poliță este ca o mână cerească dacă îți ții toată munca ta în computerul de acasă. De exemplu, dacă lucrezi cu imagini – ești fotograf – atunci cu atât mai mult ar trebui să îți protejezi laptopul. Încearcă să eviți să bei lichide pe lângă el, nu știi niciodată când poți vărsa ceva direct pe dispozitiv. Pe lângă grija externă, ar trebui să ai grijă de el și intern. Încearcă să nu accesezi website-uri care nu sunt de încredere și de unde ai putea lua niște viruși. Dacă urmărești filme online, încearcă să nu intri pe site-uri obscure. Sunt cele mai periculoase. Dacă îți place să joci jocuri online, joacă doar pe platforme care sunt sigure și așa mai departe. Până la urmă, de tine depinde starea și performanța computerului pe care îl folosești.

Dar ce daune acoperă mai exact această poliță? Acoperă daune produse de un eveniment nedorit, dar și daunele produse de erori umane sau de construcție, furtul, incendii, supratensiuni, dar și costurile suplimentare, în caz că respectivul dispozitiv este distrus sau avariat din varii motive. Unele companii au asigurări împotriva mai multor calamități, așa că e bine să studiezi mai multe polițe înainte să iei decizia finală.

Perioada pe care poți să îți asiguri bunul variază, dar cea mai comună este cea de un an. Prima de asigurare poate fi plătită fie integral, fie în rate, deci cum ți-ar fi ție mai bine. În caz că se produce un eveniment nedorit, ar fi indicat să îl raportezi companiei de asigurări în termen de 24 de ore.

Înainte să iei o decizie, încearcă să analizezi oferta de pe piață pentru că este destul de bogată și unele companii oferă prețuri avantajoase. Cerințele cu privire la ce documente trebuie să prezinți firmei de asigurări diferă, așa că, atunci când ai ales polița potrivită nevoilor tale, contactează compania în cauză și cere orice alt detaliu pe care ai vrea să îl afli.

În concluzie, o poliță de asigurare pentru echipamentele tale electronice nu ar trebui să fie doar opțională, ci și necesară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here