•   Primăria Şoarş reabilitează două drumuri comunale cu 15,5 milioane de lei

  •   Investiţii în satele comunei

 

Un caz singular în zona Făgăraşului se înregistrează în comuna Şoarş, unde  două sate au rămas fără căminele culturale, obiectivele fiind retrocedate în favoarea bisericii evanghelice.  Deşi în satul Şoarş mai sunt doar 2 saşi, biserica evanghelică a obţinut căminul cultural şi şcoala din sat, clădiri aflate lângă această biserică. ,,Biserica evanghelică a făcut solicitare prin 2000 la Comisia naţională de retrocedare şi abia acum s-au finalizat procedurile, când am fost înştiinţaţi să-i predăm căminul şi şcoala. Am intentat proces şi ne judecăm, dar nu ştiu dacă vom câştiga. Până acum le-am folosit, le-am întreţinut şi am realizat reparaţiile necesare. În pandemie, pentru a avea spaţii suficiente în şcoală am extins corpul A. Am reparat acoperişul atât la şcoală cât şi la căminul din Şoarş.  Sătenii nu au unde să organizeze parastas, pomeni, evenimente. La Bărcut este aceeaşi situaţie, căminul cultural a fost retrocedat bisericii evanghelice, iar sătenii nu au unde să organizeze evenimente” a spus primarul Dănuţ Timiş. Primăria Şoarş  are în vedere  construirea  de cămine culturale în  cele două sate, proiecte  pe care le va depune  pentru finanţare la Compania Naţională de Investiţii.  ,,Avem proiect pentru căminul de la Bărcut întocmit în urmă cu 3 ani şi am găsit finanţare la CNI. Valoarea este de peste 2 milioane de lei, dar trebuie actualizaţi indicatorii economici.  Tot la CNI vom depune un proiect pentru construirea unui  teren de fotbal la Felmer, unde avem echipă de fotbal. Cea mai  mare investiţie este realizarea sistemului de canalizare în satele comunei. Am depus  proiectul  pentru satele Şoarş, Felmer, Bărcut, Rotbav, iar anul viitor vom face extindere la Seliştat. Valoarea acestui proiect depus pe CNI este de 26.500.000 lei. Anul trecut am întocmit un proiect pentru reţelele de gaz metan. Pentru a obţine finanţare prin PNDL 3 ar trebui să avem peste 1000 de abonaţi. Dacă nu vom avea aceast număr, ne putem asocia cu altă primărie şi astfel să reuşim să realizăm această investiţie. Am vorbit, în acest sens,  cu Primăria Jibert. Ar fi păcat să nu avem gaz metan în comună în timp de conductele magistrale trec pe lângă satele noastre” a explicat primarul comunei Şoarş, Dănuţ Timiş.

Reabilitarea drumurilor, finanţată prin PNDL

Cofinanţarea proiectelor de investiţii din comuna Şoarş finanţate prin PNDL 2 va fi asigurată de la bugetul de stat.  În acest sens  Primăria Şoarş a depus documentaţiile la Ministerul Dezvoltării în baza OUG 93/2021. Consilierii locali au fost convocaţi, la data de 22 septembrie a.c., de primarul Dănuţ Timiş în şedinţă extraordinară  pentru a aproba  actualizarea indicatorilor economici pentru investiţiile aflate în derulare la  DC 14, Şoarş-Seliştat, şi DC 11, Şoarş- Felmer, finanţate prin PNDL2.  ,,La DC 14 cofinanţarea era de  600.000 lei, iar pentru  DC 11 , 2 milioane de lei.  La momentul când s-au întocmit proiectele de investiţii trebuia să ne încadrăm în anumiţi indicatori pentru a fi acceptate la finanţare prin  PNDL 2, iar diferenţa de sumă  trebuia suportată de la bugetul local.  OUG 93/2021 vine  în ajutorul nostru, e o gură de oxgen. Pentru restul lucrărilor de executat,   cofinanţarea este asigurată de la bugetul de stat.  Dar noi n-am prea plătit,  partea noastră de cofinanţare am lăsat-o  la urmă” a explicat primarul Dănuţ Timiş.

Investiţii de 15,5 milioane de lei

Conform HCL Şoarş nr. 71/22 septembrie 2021,  investiţia ,,Modernizare drum comunal DC 11”  are valoarea de 8.175.942 lei din care de la bugetul de stat se asigură cheltuielile în valoare de 7.838.944,07 lei, iar cofinanţarea de la bugetul local de 336.998,51 lei, faţă de 600.000 lei cât era iniţial. Pentru această investiţie contractul de finanţare nr.  8973 a fost semnat la data de 19 iulie 2017 cu Ministerul Dezvoltării în cadrul  PNDL 2.  În cazul  investiţiei ,,Modernizare drum comunal DC 14”  a fost emisă HCL Şoarş nr. 72/22 septembrie 2021, prin care cofinanţarea  de la bugetul local este în valoare de 362.907,28 lei faţă de 2 milioane de lei, diferenţa fiind acoperită de la bugetul de stat în baza OUG 93/2021. Valoarea totală a investiţiei pentru reablitarea drumuui comnunal Şoarş- Seliştat este de 8.589.749,83 lei din care bugetul de stat asigură 8.226.842,55 lei prin PNDL 2.  Contractul de finanţare pentru acest obiectiv a fost semnat de Primăria Şoarş cu Ministerul Dezvoltării în aprilie 2018.  ,,În cazul drumului de la Felmer, 6,1 km,  s-a executat până în prezent peste 50% din lucrare, iar la drumul de la Seliştat peste 60%. Drumul Şoarş-Seliştat , 5,3 km, n-a fost reabilitat niciodată, era drum de pământ,  greu accesibil, de aceea lucrările sunt mai scumpe.  Firma Meva Concept SRL execută lucrările pentru ambele investiţii, iar termenul de finalizare este primăvara anului viitor” a decarat primarul Dănuţ Timiş.  (Lucia BAKI)  

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here