Operatorul de salubritate  Salco Serv SA, aflat într-o situaţie economică falimentară, îşi anunţă abonaţii că dublează tarifele la gunoi. O notificare de acest fel a fost trimisă în data de 4 octombrie 2021 către  Primăria Hârseni prin care anunţă majorarea tarifelor la salubritate începând cu data de 1 noiembrie 2021. Notificarea este însoţită de o justificare a dublării acestor tarife.

De la 7,5 lei/lună la 14,95lei/persoană/lună

Cetăţenii din comuna Hârseni ş-au şocat când au aflat că tariful pentru gunoiul menajer va fi  dublat de către societea Salco Serv SA. Oamenii plăteau lunar o taxă de salubritate de 7,5 lei/lună, iar acum li se cere 14,95lei/persoană/lună.

  • ,,Am primit o notificare de la Salco Serv SA prin care ne anunţă că vor majora tariful la salubritate la 14,95 lei/persoană/lună, un preţ dublu. N-am înţeles de ce Salco notifică Primăria Hârseni când societatea are încheiate contracte individuale cu fiecare familie. Am fost sunat de directoarea societăţii care mi-a spus că de la 1 noiembrie 2021 nu mai ridică gunoiul din comună dacă nu emitem o HCL cu noile tarife. Am programat o adunare generală joi, 14 octombrie a.c., ora 17.00, la căminul cultural din Sebeş. Vom vedea ce părere au cetăţenii” a spus Daniel Dâmboiu, primarul comunei Hârseni.

Cheltuielile Salco pentru colectarea gunoiului din comuna Hârseni

Notificarea Salco Serv SA a fost înregistrată la Primăria Hârseni sub nr. 2932/04.10.2021 şi era  semnată de directorul general Melania Ardelean. Documentul  stipulează  tarifele majorate  începând cu data de 1 noiembrie a.c. şi este însoţit de o justificare pentru noile tarife.

  •    Tariful pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere pentru populaţie, care nu selectează, este de 14,95 lei/persoană. Ca justificare pentru acest tarif majorat, Salco ataşează  cheltuielile totale  pe care societatea le face  pentru  colectarea şi transportul   cantităţii de  deşeuri de 986,84 mc/an de la cei 1192 abonaţi din comuna Hârseni. Acestea sunt în valoare de  171.155 lei reprezentând:
  •   cheltuieli cu combustibilul: 24.973 lei/an
  •   Cheltuieli cu munca vie 43.124 lei/an
  • Salco spune că plăteşte un şofer, 2 manipulanţi şi o casieră- 33.178 lei/an. Din justificarea Salco reiese că o oră este plătită angajaţilor cu 25,43 lei, respectiv 5,14 euro/oră.
  •  personalul administrativ cu 471 lei/lună ,
  • contribuţia asiguratorie 874 lei,
  • tichete de masă 3420 lei
  • Profit 5%

 

  •  Pentru colectarea selectivă, abonaţii vor avea de plătit un tarif de  13,26 lei/persoană. În cazul acestora,  Salco a estimat  cheltuieli totale de 152.076 lei, un profit de 5% şi o  cantitate de deşeuri ce va fi colectată din comuna Hârseni  de 653,59 mc/an.
  •  Pentru cantităţile de deşeuri ce depăşesc cantitatea contractată  tariful este de 216/mc.

Becleanul n-a fost notificat

Şi Comuna Beclean are acelaşi operator de salubritate, Salco Serv SA. Abonaţii din această comună plătesc  8,15 lei/persoană pentru deşeurile neselectate şi 8 lei/persoană pentru deşeurile selectate. Salco Serv ridică gunoiul menajer odată pe săptămână din comuna Beclean. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here