Premiul Nobel pentru Pace 2021 a fost decernat de Comitetul Nobel norvegian din Oslo Mariei Ressa, 58 de ani, jurnalistă de origine filipineză, și lui Dimitri Muratov, 59 de ani, gazetar rus. Academia Regală Suedeză a menționat „eforturile lor de a proteja libertatea de expresie, care este o precondiție pentru democrație și pace durabilă”. Ressa,  fondatoare a site-ului de știri filipinez Rappler, și Muratov, redactor-șef al ziarului Novaia Gazeta, au fost aleși de Comitetul Nobel din Norvegia, care atribuie Premiul Nobel pentru Pace, dintre 329 de candidaturi, 234 de persoane şi 95 de organizaţii. Jurnalista filipineză Maria Ressa, șefa site-ului de știri antiguvernamental Rappler, a fost condamnată anul trecut. Ressa și un colaborator de-al ei au fost eliberați pe cauțiune, riscând însă între șase luni și 7 ani de închisoare pentru „calomnie digitală”. Procesul a pornit de la o anchetă, începută acum un deceniu, privind un caz de corupție, presupusele legături dintre omul de afaceri Wilfredo Keng, bănuit de crimă, trafic de droguri și de persoane, și un fost judecător.
Activiștii pentru libertatea presei spun că întregul proces vizează reducerea la tăcere a criticilor președintelui filipinez Rodrigo Duterte. De partea cealaltă, șeful statului acuză site-ul său de distribuirea de știri false. ,,E mai ușor să fii pe linia de front ca și corespondent de război decât să lupți pentru libertatea presei, nici măcar nu știi unde este inamicul. Cel puțin atunci când te afli într-o zonă de război, focurile de armă vin dintr-o parte și ai cum să te protejezi” declara Ressa în 2020. Ziarul Novaia Gazeta („Gazeta nouă”), fondat în 1993 și condus de Dimitri Muratov, este cunoscut pentru atitudinea sa critică la adresa puterii de la Mosova, precum și pentru investigațiile sale.  Premiul prestigios aduce cu o medalie de aur și peste 1,14 milioane de dolari, bani care vor fi împărțiți de Maria Ressa și Dmitri Muratov.
Banii provin dintr-un fond lăsat de creatorul distincțiilor, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895. Premiul Nobel pentru Pace este oferit de Comitetul Norvegian pentru Nobel format din cinci membri aleşi de parlamentul norvegian pentru un mandat de şase ani, cu posibilitate de a fi realeşi. Medalia premiului este realizată din aur masiv, reprezintă portretul lui Alfred Nobel şi a fost concepută de sculptorul norvegian Gustav Vigeland. Până acum, în acest an, au fost decernate premiile Nobel 2021 pentru medicină, pentru fizică, pentru chimie și pentru literatură. Premiile Nobel 2021 sunt anunţate annual între 4 şi 11 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here