Redeschiderea spitalului din Victoria  demonstrează încă odată că în România se pot face lucruri bune numai dacă vrei şi dacă te implici. Acţiunile şi perseverenţa primarului oraşului Victoria, Camelia Bertea, au fost ingredientele necesare pentru a se împlini visul cetăţenilor din urbe, acela de a avea în oraş un spital public funcţional.  Sute de drumuri  la Braşov, Bucureşti, zeci de şedinţe şi de întâlniri, documentaţii întinse pe nenumărate pagini, avize, CF-uri, autorizaţii n-au constituit pentru primarul oraşului piedici în calea realizării proiectului ,,Spitalul Orăşenesc Victoria”. Deşi nu existau finanţări pentru realizarea investiţiei, s-a mers înainte. Voluntari, donaţii, sponsorizări, oameni de bine, implicare, toate au dus la realizarea unui spital modern şi nou. După 3 luni de muncă,  Spitalul Orăşenesc Victoria  a fost inaugurat joi, 14 octombrie 2021, de sărbătoarea Sfintei Parascheva,  primarul Camelia Bertea spunând  cu încredere că de azi înainte ocrotitoarea spitalului va fi Cuvioasa Parascheva.  Primii pacienţi vor  fi internaţi aici în perioada următoare. Spitalul  va avea, în prima fază, 38 de paturi, ulterior vor mai fi organizate încă 12 paturi, toate repartizate pe mai multe compartimente destinate  serviciilor medicale pentru adulţi şi copii. Totul este nou, de la aparatură la mobilier, uşi, geamuri. Sunt saloane pentru un pacient, dar nu mai mult de patru pacienţi, fiecare având televizor, telefon şi internet. La compartimentul Pediatrie însă micuţii pacienţi pot fi însoţiţi de mămici care au asigurate paturi lângă fiecare pătuţ.  Toaletele, bucătăriile, lifturile, vestiarele sunt funcţionale şi modern utilate. Subsolul şi 3 etaje au fost deja modernizate şi destinate îngrijirii pacienţilor, urmând ca ultimul nivel să fie restaurat şi utilat. A fost rezolvată şi cea mai mare problemă din ziua de astăzi din domeniul Sănătăţii, personalul medical. Primarul Camelia Bertea împreună cu managerul Florin Popa,directorul medical Diana Tudor ;i directorul economic Aurelia Guiman au reuşit să angajzeze medici, asistente medicale  şi infirmiere, urmând ca în viitor organigrama stabilită pentru buna funcţionare a spitalului să fie completată.  Aşa cum spune primarul, forţa de muncă va fi asigurată în principal din Victoria şi localităţile limitrofe, abia apoi din alte localităţi.

Pr. Adrian Magda: ,,Cerem de la Dumnezeu ca acest mement istoric al redeschiderii  spitalului să  fie o binecuvântare pentru comunitatea noastră”

La deschiderea oficială au participat oficialităţi locale, judeţene şi centrale, dar şi oameni ai locului, mai ales că evenimentul a fost organizat în curtea unităţii.  Dacian Cioloş, preşedintele USR şi premierul desemnat, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov, Mihai Cătălin Văsii, prefectul Judeţului Braşov, senatorul Irineu Darău, consilieri  locali, sponsorii obiectivului, presa şi localnici. Fiecare invitat a prezentat scurte alocuţiuni prin care a  felicitat  conducerea oraşului. Un sobor de preoţi  a oficiat o slujbă religioasă, după care pr.  Adrian Magda de la Parohia Ortodoxă nr. 1 cu hramul ,,Sfântul Ilie’’a vorbit particiranţilor.

  • ,,Prezenţa noastră a clericilor aici, în acest moment, în incinta acestei instituţii este motivată pe de o parte de invitaţia călduroasă a doamnei primar, iar pe de altă parte de  realitatea istorică veche şi nouă deopotrivă şi de faptul că în orice societate civilizată trei instituţii şi-au dat  permanent mâna pentru a acţiona în unitate, instituţia care se ocupă de partea sanitară, instituţia care se ocupă de partea educaţională şi instituţia care se ocupă de partea spirituală. Trei concurente de bază ale noastre, ale oamenilor. Vreau să ne aducem aminte că atunci când nu existau spitale şi nu existau şcoli în jurul bisericii şi al mănăstirilor s-au cuagulat toate acestea şi bolnavii au fost îngrijiţi cu dăruire şi tinerii au fost învăţaţi, au fost instruiţi să se ridice la chemarea lor. Dumnezeu când l-a creat pe om, l-a creat după chipul său şi i-a dat posibilitatea de a deveni după asemănarea lui Dumnezeu, adică, de a continua  să se perfecţioneze, să se ridice în fiecare zi la un alt nivel. La acest lucru contribuie cele trei instituţii. Pentru că am vorbit despre cele trei instituţii, avem în comun atât de multe lucruri încât deseori, când reflectez asupra acestui fapt, mă gândesc că suntem de fapt o inimă care bate şi pompează după cum are nevoie organismul. Atunci când eşti bolnav dezvoltă puternic sistemul imunitar, atunci când omul are nevoie de activitate intelectuală ştie să stimuleze acest lucru şi pentru ca toate să fie în echilibru partea spirituală ajută la acest lucru. Cineva a spus că nu e atât de importantă inteligenţa pentru că poate fi folosită în diferite scopuri şi mai degrabă înţelepciunea care dă sens şi direcţie bună inteligenţei. Împreună cerem de la Dumnezeu ca acest memont istoric al redeschiderii  spitalului nostru să fie o binecuvântare pentru comunitatea noastră. Eforturile ştim că au fost uriaşe, dar ne bucurăm că cea de a treia instituţie care a funcţionat cum s-a putut până acum îşi recapătă viaţa şi inima ei începe să pompeze aşa cum ar trebui” a spus pr. Andrian Magda.

Primarul Camelia Bertea: ,, A fost un mare efort să redeschidem spitalul, dar am reuşit”

,,Este un eveniment foarte important pentru oraşul Victoria pentru că se redeschide spitalul care se va numi Spitalul Orăşenesc Victoria. Istoria acestui spital a început în 2011 când s-a desfiinţat, apoi a funcţionat o clinică privată. Cetăţenii au fost nevoiţi să meargă 30 km până la cel mai apropiat spital,  în condiţiile în care oraşul nu  este la drum naţional. Mai mult oraşul are o populaţie îmbătrânită.  A fost un mare efort să redeschidem spitalul, dar am reuşit. Cu Ionuţ Poienăreanu, directorul sitalului din Săcele şi cu  managerul Florin Popa am  început memoriile  şi discuţiile, apoi cu  ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu dr Andreea Moldovan,  care erau la vremea respectivă, cu Dan Barna care era vicepremier,  am continuat cu ministrul Ioana Mihăilă, după care am obţinut Hotărârea de Guvern la 8 iulie 2021.  După ce am avut  HG-ul  a început o adevăprată provocare  pentru admnistraţia publică locală pentru că nu aveam fondurile necesare, iar bugetul nostru este destul de limitat. În configurarea bugetului iniţial nu a fost cuprins spitalul pentru că nu aveam o certitudine şi ne-a fost foarte greu. Am făcut demersuri să obţinem fonduri, dar din păcate nu am primit niciun leu. Sperăm totuşi într-o lume mai bună. Astăzi este o zi fericită pentru noi, nu voi mai vorbi de probleme, este o zi de Sfânta Parascheva, şi nu am ales întâmplător această zi,  Sfânta Parascheva va fi  ocrotitoarea sitalului din Victoria. Să fie o zi binecuvântată pentru noi! Mulţumesc tuturor celor care au pus umărul pentru redeschiderea spitalului de care comunitatea avea atâta nevoie.  Mulţumesc tuturor firmelor din oraş care s-au implicat şi care au donat aparatură în valoare de 90.000 euro.  Purolite a sponsorizat aparatura de la Recuperare ci 75.000 euro, apoi  Saga, Carmolimp, Maxam. Oamenii locului s-au implicat, au venit zi de zi şi au muncit aici. Îl numesc pe Adrian Stoia care a muncit 3 luni aici, zi de zi, dar nu numai lui. Au fost şi două  iniţiative cetăţeneşti care au strâns fonduri din care s-a achiziţionat mobilier şi aparatură. Lucrările necesare de zugrăvire, faianţare, gresie, geamuri, uşi, se ridicau la peste 70.000 euro conform ofertelor, iar noi nu aveam aceşti bani. Atunci le-am executat cu cetăţenii şi firmele din oraş, prin voluntariat. Zilnic lucrau în spital 25-30 de persoane sau chiar mai multe. Un sprijin  l-am avut şi din partea consilierilor locali USR care au muncit zilnic aici. Sute de cetăţeni s-au implicat, cei care au donat şi au lucrat în spital. Am alocat  banii de la buget pentru proiectele pe care le vom depune pe PNRR pentru aparatură, vom depune proiect pe partea de gaze medicinale, oxigen, iar la anul sperăm să avem finalizat proiectul pentru eficientizare. Spitalul este pentru noi o prioritate la fel ca şi sănătatea cetăţenilor” a declarat la deschiderea spitalului primarul oraşului Victoria, Camelia Bertea.

Dacian Cioloş: ,,Redeschiderea spitalului este  o palmă pentru statul central care  nu este capabil să susţină  astfel de proiecte”

,,Nu sunt aici  pentru că am vreun merit la acest eveniment ci ca să onorez  meritul celor care s-au  mobilizat pentru ca astfel de lucruri bune să se petreacă. Sunt conştient  că un astfel de eveniment este foarte important pentru comunitatea dumneavoastră  pentru că aţi reuşit să vă mobilizaţi  şi să duceţi la capăt un proiect important.  Ar trebui să facă  parte din normalitate, dar în vremurile pe care le trăim este ceva extraordinar, să vezi oamenii  că lucrează împreună. Aici este meritul  doamnei primar pe care o felicit pentru că pentru oameni ca ea am reuşit şi eu să fac  pasul spre politică. Este un lucru extraordinar astăzi să construieşi un spital pentru că  din păcate înţelegem  ce înseamnă nevoia de investiţii în Sănătate,  omise de 30 de ani de politicieni. Astăzi, lumea  stă înghesută în containere, aşa am ajuns în ziua de azi. În PNRR avem resurse pentru Sănătate, iar doamna primar a spus că se gândeşte deja la nişte proiecte, dar avem nevoie şi de oameni care să le pună în valoare, iar acest lucru se întâmplă aici. Acest spital a fost construit prin implicarea dumneavoastră, prin donaţii, binevolat, voluntariat, în felul acesta am reuşit să vedem un spital  aproape de inaugurare. Dar este şi o palmă pentru statul central care  nu este capabil să susţină  astfel de proiecte, am avea nevoie de sute.  Sper să înţeleagă politicienii că avem nevoie de  astfel de oameni, pentru că oamenii şi-au pierdut răbdarea, iau iniţiativa şi vor schimba situaţia” a spus Dacian Cioloş, preşedintele USR, prezent la eveniment.

Preşedintele CJ Braşov: ,,Mă bucur că am sprijint acest demers alături de doamna primar”

,,Mă bucură  să fiu aici pentru un eveniment deosebit nu doar pentru comunitate din Victoria ci pentru întreaga zonă. Mă bucur că am sprijinit alături de d-na primar acest demers  ori de cîte ori mi s-a cerut să mă implic şi având resursele necesare am reuişit să o fac pentru orice comunitate din judeţul Braşov. Îmi aduc aminte că am stat de vorbă şi cu dl. Cseke Attila, cel care urma să  emită avizul de la Ministerul Dezvoltării  în urma demersurilor făcute de d-na primar,  de d-na ministru al Sănătăţii, iar lucrurile acestea  s-au întâmplat. Este un moment fericit, mai ales că  suntem în pandemie. CJ Braşov  a alocat resurse medicale pentru  fiecare spital din subordine. Mă bucur că am avut iniţiativa de am construit acea unitate modulară de ATI de 28 de paturi, care  este permanent plină, este la flux continuu. Nu vreau să mă gândesc  ce s-ar fi întâmplat  dacă nu am fi avut acest spital modular. Avem de asemenea, investiţii importante  în  unităţiile medicale din judeţ,  sume pe care le-am atras  din fonduri europene,  de la CNI, iar cât de curând prin intermediul Băncii Mondiale  vom inaugura  UPU de la Spitalul Judeţean. Am făcut în aşa fel  încât nu  doar declarativ să fiu alături de colegii noştri primari, indiferent de apartenenţa lor politică. Sunt de 5 ani preşedinte al CJ Braşov şi am fost primar, am lucrat în administraţie şi ştiu  că nu trebuie  condamnată nicio comunitate datorită unei  situaţii politice vremelnice ci dimpotrivă trebuie să fim solidari cu toţii,  să aducem cât mai multe fonduri în judeţul Braşov. Îmi declar sprijinul  pentru  a găsi soluţii, fie pe fonduri europene, fie pe programul naţional ,,,Anghel Saligny”, în aşa fel încât această  unitate să fie modernizată şi alte proiecte ale oraşului Victoria să fie puse în practică. Sunt alături de dumneavoastră şi vă asigur de sprijinul meu” a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea.

Prefectul Judeţului: ,,Atât timp cât voi fi aici, sunt alături de dumneavoastră”

,,Este o bucurie  pentru mine că astăzi, de Sf. Parascheva, ne aflăm aici şi inaugurăm o iniţiativă pornită dintr-un birou de aici din Primăria Victoria cu d-na primar, dl manager,  eu venind alături  de d-na Andreea Nicolau, atunci director la DSP Braşov, şi am vorbit despre reînfiinţarea spitalului din Victoria. Dar ei aveau deja un proiect. Pas cu pas am început. Din partea mea nu a fost un efort să mă implic  alături de aceşti oameni care îşi doreau cu adevărat să redeschidă acest spital. Îi mulţumesc şi d-nei ministru Ioana Mihăăilă  care printr-un sms ne-a impulsionat şi mai mult, întrebând ce mai trebuie făcut. A fost un efort susţinut pentru dânşii, pentru noi au fost doar atribuţii pe care ni le-am îndeplinit. O felicit pe doamna primar că a găsit şi personalul medical să se implice, că problema umană este greu de rezolvat. Atât timp cât voi fi aici, sunt alături de dumneavoastră”. A spus prefectul Judeţului Braşov, Mihai Văsii.

Miistrul Ioana Mihăilă: ,,În zilele acestea avem nevoie de unitate”

,,E nevoie  şi de inteligenţă şi de înţelepciune, spunea părintele.  La Victoria  avem dovada că primarul Camelia Bertea şi echipa adunată în jurul ei au şi inteligenţa şi inţelepciunea necesară. Cred că în judeţul Braşov  există inteligenţă şi inţelepciune. Toţi care au pus o cărămidă  la redeschiderea acestui spital au reuşit să treacă peste divergenţele politice. Tot părintele a spus că inima care este ţinută în viaţă are 3 componente: educaţia, sănătatea fizică şi cea spirituală. Zilele acsetea  mai mult ca niciodată avem nevoie ca toate acestea să se unească, sunt  vremuri grele acestea prin care trecem şi avem nevoie şi de educaţie şi de implicarea clerului, aşa cum  avem nevoie şi de medici şi personal medical pentru a putea trece această perioadă. Felicitări tuturor  din comunitatea din Victoria pentru ce au reuşit să facă aici” a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii.

 Senatorul Irineu Darău: ,,În  Ţara Făgăraşului e nevoie de o mai bună colaborare între comunităţi şi între primării”

,,Cu greu cred că poate fi echivalată bucuria pe care o simt azi, aici, mulţumesc primarului, victorienilor, sponsorilor, invitaţiilor pentru implicare. Avem nevoie şi de sănătatea trupului, minţii şi spiritului, aşa cum spunea părintele, dar nu stăm prea bine la niciuna din acestea. Cred că ce am reuşit  noi toţi într-o perioadă scurtă a fost să punem o mică cărămidă într-un colţ al judeţului Braşov, la sistemul de sănătate public. Personal am avut o mică contribuţie pe care o poate face un senator, facilitare şi încurajarea oamenilor şi instituţiilor să se întâlnească  şi să vorbească despre proiecte. Suntem într-o zonă mai puţin dezvoltată din care foarte multă lume  a plecat, o zonă aproape moartă economic într-o anumită perioadă. Încă din 2017  am avut  un vis,  să resetăm această zonă. De atunci am spus  că vom câştiga Primăria Victoria şi vom reseta oraşul şi apoi toată zona. Nimic însă nu s-ar fi întâmplat dacă nu aveam un motor local şi acela a fost Camelia Bertea. A făcut un pas către politică, un pas inconfortabil, pe care l-am smţit şi eu intrând în politică. Mă  bucur de colaborarea dintre oameni, partide indiferent de culoare. Victoria este un exemplu de cum putem construi împreună.  Aici am pus în primul rând o cărămidă de încredere şi se vede rezultatul. Aşa ar trebui să fie în toată ţara şi pas cu pas vom reconstrui o ţară şi o naţiune. Ştim că acest spital a fost închis, iar de acum nu vom mai lăsa să fie închis vreodată. Dacă în 2011 nu s-a ştiut ce trebuie făcut,  vă grantez  că vom şti ce să facem dacă cineva va mai încerca să-l închidă. Dincolo de sistemul privat de sănătate, România are nevoie de un sistem public de sănătate  consolidat şi mai dezvoltat  fiindcă la acest sistem  are acces orice cetăţean indiferent de starea materială. Fac un apel, fiind aici atâtea autorităţi trecute, prezente şi viitoare,  avem nevoie  în Ţara Făgăraşului de mult mai multă consideraţie, investiţii pentru aceste comunităţi. Ştim că avem  mai puţină populaţie şi suntem la mărginimea judeţului, dar  aşa cum în UE sunt fonduri care să reducă decalajele, Ţara Făgăraşului şi nordul judeţului au nevoie de investiţii pentru a redeveni motoare  ale acestui judeţ. Atunci o parte din Diaspora s-ar  întoarce acasă. Cred că e nevoie  în Ţara Făgăraşului de o mai bună colaborare între comunităţi şi între primării.  Eu, atât cât sunt parlamentar, rămân  abordabil pentru orice primar şi persoană” a spus senatorul Irineu Darău.

Managerul spitalului, Florrin Popa: ,,Să nu lăsaţi spitalul din mâini”

,,Bun venit în mica noastră comunitate. S-au adresat multe cuvinte de mulţumiri, dar sunt cu prisosinţă  meritate. S-a muncit mult, dar  acum ne bucurăm că am reuşit să redeschidem spitalul. Vă aşteptăm oricând la Victoria, dar să nu lăsaţi niciodată Victoria şi spitalul din mâini” a spus managerul spitalului, Florin Popa.

Directorul medical, Diana Tudor: ,,Spital cu 50 de paturi”

,,Mulţumesc pentru sprijin tuturor. Ca structură avem aprobate 38 de paturi şi 12 în curs de organizare. Vom avea compartiment de recuperare,  de boli cronice, medicină internă şi pediatrie. Vom avea spitalizare de zi cu 12 paturi împărţite pe pediatrie, ambulatoriu de specialitate, vom avea o cameră de gardă care va asigura urgenţele chirurgicale şi medicale. Deocamdată avem o echipă mică, tânără,  dar vom mai aduce personal cu care  să realizăm lucruri bune la Victoria” a spus directorul medical, dr. Diana Tudor.

Ce spun cetăţenii

  •  ,,Mă bucur că s-a deschis Spitalul Orășenesc Victoria și vreau să-i mulțumesc doamnei primar, Camelia Bertea, pentru munca depusă.  În perioada următoare comunitatea va  beneficia de  servicii medicale în sistem de stat și nu vom mai fi nevoiţi să facem naveta la  alte spitale.  În acest proiect s-au implicat multe persoane și mă bucur că au reușit în timp record să redeschidă spitalul”, a spus Victoria Staicu, 70 ani, Victoria.
  • ,,Conducerea UAT Victoria a insistat de câteva luni să redeschidă  Spitalul Orășenesc Victoria  și a reușit. O mare parte din populația orașului este formată din  persoane de  vârsta a treia și avem nevoie de îngrijiri medicale. Acum, nu vom  mai face naveta pentru a beneficia de servicii medicale. Mă bucur că alături de primar  au fost  şi voluntarii, iar firmele din oraş au donat bani pentru cele necesare. Mă gândeam că şi pensionarii din oraș ar trebui să  facă donații către spital.  Soțul meu a fost internat la spital în Făgăraș și am fost nevoită să fac naveta zile în şir și a fost foarte greu.  Acum îi mulţumesc doamnei primar şi îi mulțumim lui Dumnezeu că s-a deschis spitalul şi beneficiem şi de servicii de urgenţă”, a spus Viorica Ognean, 82 ani, Victoria.
  • ,,Nu am putut lipsi de la un astfel de eveniment şi mă bucur că Spitalul Orăşenesc Victoria s-a redeschis. În urmă cu 40 de ani mi-am început activitatea în acest spital, iar după 30 de ani a fost închis.  Populaţia a fost nevoită să se deplaseze în alte localităţi atunci când a avut probleme medicale. Astăzi am participat la redeschiderea spitalului şi am simţit o mare bucurie. Echipa condusă de primarul Camelia Bertea merită felicitări!”, a spus Lucia Lungu.
  • ,,Pe vremea când am fost viceprimar s-a construit Spitalul Orăşenesc Victoria şi nu puteam lipsi de la acest eveniment.  În proiect,  spitalul a fost prevăzut cu 2 nivele, dar cu ajutorul firmelor din  oraş şi cu susţinere de la judeţ  am reuşit atunci să construim un spital cu patru etaje şi demisol, aşa cum arată în prezent. Mă bucur că s-a implicat  comunitatea  şi a dat o mână de ajutor. Astăzi, am simţit o mare bucurie şi vreau să-i felicit pe toţi cei care s-au inplicat în acest proiect pentru că stiu cu ce trudă s-a construit acest spital. În momentul în care s-a închis spitalul, localnicii au trebuit să umble la Sibiu, Braşov, Făgăraş şi a fost foarte greu. Cinste celor care  au reuşit redeschiderea spitalului, noi am făcut ce am putut”, a spus Victor Zanfirescu. (Lucia BAKI, Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here