Începând de marţi, 19 octombrie,  şi până la 10 noiembrie 2021 , făgărăşenii pot depune dosarele pentru obţinerea  subvenţiilor de căldură acordate de stat.  La sediul Serviciului de Asistenţă Socială din cartierul Tudor Vladimirescu, nr. 8, este mare agitaţie, foarte multe persoane stau la coadă  pentru a putea completa şi  depune cererile. Oamenii spun că le este foarte greu să completeze aceste cereri care au foarte multe pagini şi cer ajutorul  angajaţilor DAS. Pentru a primi ajutoare de încălzire, consumatorii trebuie să completeze un formular de 14 pagini, cu date despre ocupanții unei locuințe, sursele de venit, dar și bunurile pe care le dețin în locuință. Consumatorii vulnerabili sunt încadrați în 4 categorii: din motive de venit, din motive de vârstă (pensionarii), din motive de sănătate (cei care au nevoie de aparate medicale electrice pentru a rămâne în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, au probleme psihice, deficiențe locomotorii, de vedere sau de auz) și ca urmare a faptului că au gospodării aflate în zone izolate (situate în afara localităților și neconectate la rețelele de utilități, iar locatarii se încadrează și în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit)

Care sunt condiţiile

Pentru a primi subvenţiile pentru încălzirea locuinţelor cu gaze naturale, energie electrică şi lemn persoanele trebuie să aibă un venit mediu net de 1.386 lei  pe membru de familie sau 2.053 pentru persoanele singure.  ,,Începând de marţi, 19 octombrie a.c., persoanele care beneficiază de acest ajutor pot veni la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Făgăraş să ridice formularele pe care să le completeze. În acest an grilele s-au schimbat, iar oamenii primesc mai mulţi bani plus un supliment pentru energie.  Astfel, în cazul unei persoane singure care locuieşte la bloc şi are centrală termică, aceasta va  beneficia de ajutor de încălzire   în funcţie de venit şi de un supliment de energie electrică în valoare de 30 de lei lunar care se acordă pe o perioadă de un an de zile. Persoanele care locuiesc la casă şi se încălzesc cu gaze naturale, dar mai au şi alte surse de încălzire precum sobă – şemineu pe lemne  şi energie electrică vor primi pe lângă ajutorul de  încălzire un  supliment pentru  energie electrică de 30 de lei pe lună, plus 20 lei supliment pentru lemne. Atenţie, beneficiarii trebuie să completeze cererea cu mare atenţie,  dacă nu bifează şi nu completează corect riscă să piardă suplimentul de energie electrică şi de lemne’’ a spus Mihai Ionescu de la Direcţia de Asistenţă Socială Făgăraş.

Nu beneficiază de subvenţii

Cererile se depun personal de către titularul ajutorului de încălzire la sediu DAS Făgăraş, care  se acordă în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Persoanele care au următoarele bunuri nu primesc suvenţii:

  •  clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu
  • terenuri în jurul  locuinţei şi curte, dar şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală
  • autoturism, motocicletă cu o vechime mai mică de de 10 ani
  • utilaje agricole: tractor, autoutilitare, autocamioane

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here