•   Facturile  la căldură îi sperie pe făgărăşeni

  •   Repartitoare pe calorifere, obligaţie pentru locatarii de la bloc

  •   1330 apartamente mai sunt  racordate la sistemul centralizat din Făgăraş şi beneficiază de subvenţionarea cu 50% a Gcaloriei

  •   Serviciul de termie din Făgăraş furnizează căldură pentru abonaţii săi

 

Parcă n-ar fi de ajuns scumpirea energiei peste puterea de plată a românilor, încă o corvoadă costisitoare este impusă de guvernanţi.  Prin modificarea, în acest an, a Legii 325/2006,  fiecare apartament ar trebui, până  la finalul anului 2021, să aibă un contor individual  de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură, sau un repartitor de costuri. Vreo 500 de lei ar trebui să scoată din buzunar fiecare locatar de la bloc al cărui apartament este racorat la sistemul centralizat de termoficare pentru a monta aceste aparate. În plus, va mai plăti în fiecare lună o taxă pentru citirea acestora. În caz contrar, aceşti locatari vor fi pasibili de sancţiuni de la 500 la 1000 lei. Dar deocamdată nu se ştie cine se va ocupa de verificarea aplicării acestei legi. La Făgăraş nu se vor  aplica aceste prevederi întrucât la sistemul de termoficare înfiinţat în 1998 s-au montat astfel de repartitoare în fiecare apartament, iar citirea lor a fost realizată contracost de o firmă din Botoşani, Elsaco SRL, care avea contract cu Ecoterm SA. ,,La Făgăraş există repartitoare, iar fiecare abonat al Servciului de termie local  predă citirea (indexul) lunar. Am pus la dispoziţia locatarilor nişte cutii pe care le-am montat în fiecare scară de bloc în care locatarii pun citirile de la repartitoare. De 2 ori pe an reprezentanţii Serviciului împreună cu cei de la asociaţiile de locatari facem regularizarea, adică citim aceste repartitoare. Serviciul deţine programul prin care citirile sunt transformate în costuri în baza unui contract cu firma Elsaco prin care plătim 4500 lei trimestrial. Până în 2023 vrem să schimăm aceste repartitoare cu altele noi cu citire de la distanţă” a spus Ciprian Ţeţiu, directorul Serviciului Public Local de Termie.

1330 apartamente primesc căldură subvenţionată

Mai sunt racordate la sistemul centralizat de termie din Făgăraş 1330 de apartamente, care beneficiază de subvenţii de la bugetul local pentru costul gigacaloriei. Concret, în prezent aceşti făgărăşeni care locuiesc la bloc şi beneficiază de căldură şi apă caldă de la sistemul centralizat plătesc 245 lei/gcalorie, faţă de 464 cât este costul real al acesteia. Restul de apartamente până la 10.000, atâtea câte sunt înregistrate în municipiu,  folosesc alte surse de încălzire şi de apă caldă, centrale electrice sau centrale indviduale pe gaz metan, şi nu beneficiază de subvenţii de la bugetul local. Subvenţia de la bugetul local este de 50%. Mai sunt racorda’i la sistemul centralizat câţiva agenţi economici şi instituţiile publice: spital, grădiniţe, şcoli, licee. Această categorie de abonaţi plăteşte 464 lei/Gcalorie, tarif nesubvenţionat de la bugetul local, dar plătit tot din banii publici.

Facturi mai mari de 2 până la 7 ori

Majorarea preţurilor la energie în ritmul care se anunţă va afecta în mod egal pe toţi consumatorii, fie ei casnici sau noncasnici, fie cei care utilizează surse individuale sau sistemul centralizat. În cazul celor menţionaţi în urmă, aceştia vor beneficia în continuare de subvenţii de la bugetul local. ,,Aceste creşteri de preţuri la energie prin liberalizarea pieţei vor însemna o presiune foarte mare pe bugetul local” explică Ciprian Ţeţiu, directorul Servciului Public Local de Termie din Făgăraş.  Conform estimărilor făcute de specialişti, tarifele vor creşte şi de 7 ori. Directorul Ciprian Ţeţiu este însă mai rezervat şi spune că tarifele vor creşte şi de două ori. Dacă în această perioadă pentru un apartament de 2 camere din Făgăraş racordat la sstemul centralizat se plăteşte între 200 şi 250 lei pentru căldură şi apă caldă, iar pentru un apartament cu 3 camere factura  este de la 300 la 350 lei, după majorarea anunţată, valoarea facturilor va fi cel puţin de 2 ori mai mare. În condiţiile în care se livrează aceeaşi cantitate de căldură.

Gaz metan  şi cu 740 lei/MWh  

,,Serviciul local de termie are încheiat contract pentru furnizarea de gaz metan cu CEZ Vânzare care este valabil până la 1 decembrie 2021. Noi cumpărăm până atunci  gaz metan cu 105 lei/MWh, deci şi facturile vor rămâne aceleaşi până la finele lunii noiembrie. Am prospectat piaţa pentru a reuşi să achiziţionăm gaz metan după 1 decembrie 2021 şi preţurile găsite sunt de 740 lei/MWh, de 7 ori mai mari. Pentru energia electrică avem contract pentru încă o lună cu 1200 lei/MWh. Am lansat o licitaţie pentru a achiziţiona energie electrică, dar până în prezent nu s-a prezentat nimeni. Vrem să asigurăm continuitate şi de aceea am încheiat un contract doar pentru o lună. Toate firmele aşteaptă deciziile de la nivel naţional. Este o situaţie incertă” a adăugat directorul Ciprian Ţeţiu.

Apartamentele din Făgăraş au căldură

În municipiul Făgăraş, apartamentele racordate la sistemul cetralizat beneficiază de căldură  încă din data de 4 octombrie. ,,Acolo unde ni s-a cerut, am dat drumul la căldură. Am avut o problemă la blocul Turn din Tudor Vladimirescu unde era o defecţiune şi s-a întârziat până la remedierea acesteia. Nu s-a putut intra în subsolul blocului pentru că era plin de dejecţii, dar problema s-a rezolvat. Oricum sistemul centralizat din municipiu nu are pierderi aşa de mari. Până în luna decembrie lucrurile sunt clare, după aceea vom vedea ce contracte vom încheia pentru gaz şi energie electrică şi la ce nivel. De asemenea, subvenţiile de la bugetul local sunt aprobate  în decembrie 2020 şi sunt valabile şi în prezent. Oricum scumpirile vor afecta cetăţenii şi bugetul local” a spus directorul Ciprian Ţeţiu. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here