Asociatia Vlavian  a concesionat în 2014 de la Primăria Făgăraş un serviciu social  şi a primit folosinţa clădirii din strada Cetăţii, nr. 40A, în schimbul îngrijirii gratuite a 15 cazuri sociale ale administraţiei publice locale. Aşa s-a înfiinţat Centrul Rezidențial al Persoanelor Vârstnice Făgăraș AVIV, care are 72 de locuri pentru vârstnicii singuri,  semidependenţi şi dependenţi total (Alzheimer, demenţe, pareze etc). Încă de la încheierea relaţiei contractuale dintre Primăria Făgăraş şi Asociaţia Vlavian (concesiune) s-a stabilit  ca toate cazurile sociale internate de Municipalitate la azilul AVIV  să plătească 60% din venitul lor lunar la bugetul Serviciului Public de Asistenţă Socială Făgăraş. ,,Orice instituţie rezidenţială de stat poate, conform legii, să perceapă o contribuţie de 60% din venitul lunar al beneficiarului de servicii publice. Beneficiarii o să fie nemulţumiţi când vor afla că trebuie să cotizeze. A fost o deficienţă a noastră pentru că nu am cuprins în regulament acest lucru de la înfiinţarea azilului. După un simplu calcul 4.000 lei vor inta în bugetul Primăriei, iar această sumă va fi redirecţionată pentru achiziţionarea unor noi locuri pentru cazurile sociale. Doar beneficiarii de ajutor social nu plătesc niciun leu şi beneficiază de locuri gratuite. Pot beneficia de internare persoanele care nu deţin locuinţă, nu mai au aparţinători şi suferă de anumite boli” a spus directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială, Bogdan Taflan, în iulie 2018.  Numai că legislaia s-a schimbat, iar  HCL-ul în cauză n-a fost modificat.

Taxă ilegală

Faptul că  bunicii de la AVIV plătesc Primăriei Făgăraş 60% din pensie pentru a fi cazaţi  în azill AVIV a determinat consilierii locali USR să ia atitudine. Cristina Paicu şi Monica Crăciun au iniţiat un proiect de hotărâre pe care l-au depus săptămâna trecută la Registratuta UAT Făgăraş.

  •   ,,Împreună cu colega mea Monica Crăciun  am depus un proiect de hotărâre prin care dorim revocarea unei hotărâri de consiliu din 2016 în baza căreia Primăria Făgăraș prin Direcția de Asistență Socială Făgăraș încasează de la bunicii ce reprezintă cazuri sociale aflați în grija Centrului Rezidențial al Persoanelor Vârstnice Făgăraș, 60% din pensia lor” a comunicat Cristina Paicu, USR.
  •  ,,A venit timpul să reparăm o situație care este deopotrivă o nedreptate și o ilegalitate, situație creată și menținută de Primăria Făgăraș în detrimentul bătrânilor ce reprezintă cazuri sociale aflați în grija Centrului Rezidențial al Persoanelor Vârstnice Făgăraș. Astfel, Primăria Făgăraș încasează de la acești bătrâni, prin Direcția de Asistență Socială Făgăraș, o contribuție lunară echivalentă cu 60% din pensie în baza unei hotărâri de consiliu local din septembrie 2016, care între timp și-a pierdut temeiul legal, fiind în contradicție cu însăși legea în baza căreia s-a dat această hotărâre. Este vorba de Legea nr.17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, care a fost modificată în ianuarie 2018, așa încât dispozițiile acestei legi în forma modificată nu se aplică bătrânilor cazuri sociale de la Centrul Rezidențial. Toate aceste lucruri au fost aduse la cunoștința Primăriei de către conducerea Centrului, dar nu au fost luate în seamă. Problema acestei plăţi a ajuns  în atenția consilierilor locali USR PLUS din cadrul CL Făgăraş, iar colega noastră, Cristina Paicu, a invitat un reprezentant al Centrului în Comisia Juridică, pentru a analiza speța. Concluzia clară este că hotărârea de consiliu local în baza căreia Primăria Făgăraș încasează acești bani nu are temei legal și trebuie anulată printr-un alt HCL. Proiectul de HCL   își va urma cursul procedural, urmând să fie analizat în Comisia Juridică, iar după primirea avizului, să ajungă pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru a fi supusă votului consilierilor” comunică USR Făgăraş.

Hibele clădirii Primăriei Făgăraş

Centrul AVIV funcţionează în clădirea Primăriei Făgăraş,  construită în perioada 2012-2014 cu fonduri de la CJ Braşov şi de la Guvern. În jurul acestui imobil s-a conturat încă de la darea în funcţiune  un imens scandal, unele inadvertenţe fiind legate de costuri şi de proiectul tehnic.  Aşa se face că  la finalizarea lucrărilor, construcţia n-a fost preluată de Primăria Făgăraş  de la constructor prin proces verbal de recepţie, aşa cum impune legislaţia, dar a fost dată în folosinţă. În timp firma constructoare a intrat în faliment, iar deficienţele n-au mai putut fi remediate de aceasta.  Într-o astfel de situaţie asociaţia Vlavian a întâmpinat mereu obstacole la obţinerea avizelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here