Soferii agresivi şi şmecherii la volan vor plati amenzi grele. Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a pus în dezbatere publică o propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Ordonanţa prevede o serie de modificări majore asupra Codului Rutier inclusiv sancțiuni și amenzi uriașe pentru comportamentul agresiv în trafic și manevre nelegale pe autostradă.

  •  Conducătorii auto  care claxoneaza nejustificat sau aruncă mucuri de ţigări pe geam vor plăti amenzi de până la 1000 de lei. Pe lângă o amendă, şoferii care conduc pe trotuar sau fac slalom printre autoturisme rămân şi fără permis de conducere pentru două luni.
  •  Conducătorii de vehicule care adoptă un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice  vor fi sancţionaţi cu   sume cuprinse între 1.305 lei  și 2.900 lei.
  •   Pentru circulația nejustificată cu un autovehicul pe banda de urgenţă a autostrăzii, amenzile vor fi mărite de la 580 lei -725 lei la 1.305 lei -2.900 lei.
  •   Maşinile vor putea fi ridicate atât de autoritatile publice, dar si de operatori privaţi, iar  amenda pentru parcarea neregulamentară va fi de  625 de lei, iar cei care nu o achita în 24 de ore, vor mai fi nevoiţi să plătească alţi 300 de lei pentru fiecare zi de întârziere.
  •    Şoferii prinşi cu viteza mai mare de 60-70 de km/h peste limita legală riscă o amendă maximă de 6250 de lei şi li se mai ia şi permisul pentru trei luni. Cu sume între 2600 si 6200 de lei plus 6 puncte de penalizare pot fi sancţionaţi şi şoferii care depăşesc cu 30-40 de km/h viteza maximă.
  •   Cei care fac intreceri neautorizate dar şi şmecherii cu girofar sau cu aparate pentru detectarea radarelor, vor plăti o amendă de până la 2500 de lei.
  •  Agresivii la volan    rămân 2 luni fără permis şi plăteasc între 700 şi 1000 de lei.   pe banda special destinata.
  •   Vorbitul la telefonul mobil în timpul mersului, nepurtarea centurii de siguranţă sau neacordarea de prioritate maşinilor de intervenţie îi lasă pe cei prinşi fără 625 de lei.
  •   Sancţionarea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, de a circula în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională.
  •  Majorarea sancţiunii contravenţionale complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.
  •  Reglementarea unui nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here