Iarna se apropie cu pași rapizi și în curând toți automobiliștii se vor confrunta cu problema zăpezii, ghețușului și siguranței pe drum. Pentru a evita astfel de dificultăți, conducătorii auto iscusiți știu că trebuie să-și pregătească automobilele înainte să vină frigurile, astfel încât să evite cozile la autoservice-uri și să economisească timpul și banii. Sfaturile descrise în continuare vor ajuta cititorii noștri să-și pregătească vehiculul auto pentru întâlnirea temperaturilor de sub zero grade.

Înlocuiți anvelopele

Conducătorii auto optează pentru anvelope special destinate iernii și pentru cele all season. Ambele pot fi folosite în egală măsură, însă, pentru o siguranță sporită pe drum, sunt îmbrăcate pe roți anvelopele pentru iarnă. Evitați utilizarea anvelopelor cu crampoane, căci în funcție de țară, acestea pot fi legale sau ilegale. Mai mult de atât, nu uitați să verificați grosimea benzii de protecție, să schimbați jantele roților pe cele de iarnă și să măsurați cel puțin o dată în lună presiunea roților.

Verificați bateria

Când este cald, pierderea minimă a puterii bateriei nu este simțită de automobil, motorul căruia se pornește cât ai zice pește. Însă frigul sporește consumul de energie și scade performanța bateriei. De aceea, înainte de venirea iernii, ar trebui să efectuați verificarea de sine stătătoare a acesteia, în cazul dacă bateria este nouă, sau să vă adresați la un autoservice. Dacă va ceda bateria, motorul automobilului riscă să nu fie pornit.

Verificați sistemul de frânare

Adresați-vă la un autoservice autorizat pentru a verifica frânele automobilului, care nu trebuie să prezinte defecțiuni și să funcționeze perfect, deoarece sarea folosită pentru prelucrarea drumurilor, zăpada, umezeala și gheața pot crea probleme și cauza pericole de accidentare.

Înlocuiți antigelul

Asemenea uleiului și combustibilului, antigelul este esențial pentru funcționarea corectă a motorului, deoarece reglează temperatura acestuia. Durata de viață a antigelului este de 2-3 ani, componenta de bază este etilenglicolul, care micșorează temperatura de îngheț a apei și mărește cea de fierbere. Acest lucru ajută la prevenirea înghețului, fierberii sau evaporării apei din radiator. În cazul lipsei antigelului, căldura de la ardere provoacă supraîncălzirea rapidă a motorului și chiar blocarea acestuia. Mai mult de atât, antigelul lubrifiază piesele componente ale sistemului de răcire care contactează cu apa și previne coroziunea pieselor auto metalice. De regulă, producătorul antigelului menționează intervalele de înlocuire, dar este recomandat să cumpărați antigelul și să-l înlocuiți la fiecare 48.000 km sau la fiecare 3 ani.

Înlocuiți uleiul

Uleiul are proprietatea să devină mai vâscos pe timp rece, și, în consecință, lubrifiază mai rău piesele și unitățile, fapt care duce la defectarea lor accelerată. Mai mult de atât, în consecință este redusă durata de viață a motorului și a sistemului de transmisie. Concomitent ar trebui să verificați dacă nu sunt scurgeri de ulei pe motor și cutia de viteze.

Înlocuiți lichidele de lucru

Dacă verificați sistemul de frânare, nu uitați să înlocuiți și lichidul de frână, acțiune efectuată de două ori pe an. Acesta are proprietatea de a acumula umiditatea, iar odată cu venirea gerului riscă să înghețe.

Și nu în ultimul rând este necesară înlocuirea lichidului de parbriz, care este foarte sensibil la schimbarea temperaturii și la acțiunea gerului. Dacă acesta va îngheța, rezervorul se poate sparge.

Aveți grijă de ștergătoarele de parbriz

Dacă lamelele ștergătoarelor de parbriz sunt vechi, ar fi bine să procurați altele noi, din cauciuc, perfecte pentru anotimpul de iarnă, căci ele sunt supuse constant acțiunii factorilor de mediu extern. Aveți grijă să nu porniți ștergătoarele de parbriz blocate, deoarece riscați să distrugeți motorul electric. Și purtați mereu în automobil raclete din plastic, cu ajutorul cărora veți putea îndepărta gheața, evitând astfel tăierea și ruperea lamelelor.

Verificați sistemul de iluminare

Iarna zilele sunt mai scurte, iar nopțile mai lungi. Prin urmare, veți utiliza mai des farurile automobilului. Verificați dacă becurile semnalizatoarelor, farurilor, luminilor de ceață, a stopurilor funcționează corespunzător, înlocuiți cele arse și cumpărați câteva de rezervă. Și nu uitați, luminile pe timp de iarnă consumă mai multă energie, din acest motiv ele trebuie să funcționeze perfect.

Sperăm că aceste sfaturi v-au fost utile și veți fi pregătiți pentru sezonul rece. Vă dorim o călătorie plăcută și siguranță pe drum!

Surse de informare:

https://alba24.ro/cum-iti-pregatesti-masina-pentru-iarna-lucruri-pe-care-majoritatea-soferilor-nu-le-stiu-la-ce-sa-fii-atent-613477.html

https://www.autopieseonline24.ro/antigel

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here