Primarii care fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO Mediu au aprobat joi, 16 decembrie, în şedinţa Adunării Generale o hotărâre privind constituirea unei comisii care să verifice propunerea  societăţii Fin-Eco de a majora   tariful pentru eliminare prin depozitare a deşeurilor în Depozit ecologic zonal Braşov. Fin-Eco propune  majorarea cu 68,66% a tarifului începând cu data de 1 ianuarie 2022, respectiv de la 83,58 lei pe tonă, fără TVA, la 140,97 lei pe tonă, fără TVA.

  •  ,,Comisia va analiza documentaţia înaintată de Fin-Eco, prin care a justificat majorarea tarifului, atât din punct de vedere economic, cât şi juridic. „Tariful de 140 de lei este propunerea lor, însă va trebui să vedem calculele care au stat la baza stabilirii lui. Vor fi şi discuţii cu reprezentanţii Fin-Eco pe această temă. Tariful final trebuie să fie aprobat de ADi ISO Mediu”, a declarat Liviu Butnariu, preşedintele ISO Mediu.

Este pentru prima dată când ADI ISO Mediu va aproba tariful de depozitare. Până acum, acesta era supus aprobării numai Consiliului Local Braşov, având în vedere că Municipiul Braşov este acţionar al societăţii comerciale care administrează depozitul de deşeuri.

Monopolul Fin-Eco

Depozitul Fin-Eco este singurul depozit de gunoi autorizat din judeţul Braşov. Sunt  peste 50 de primării care folosesc acest deposit pentru depozitarea deşeurilor colectate. Prin urmare majorarea tarifului de către Fin-Eco va afecta toate aceste comunităţi. Doar SC Ecosistem care deserveşte oraşul Victoria şi comunele învecinate nu transportă deşeurile la Fin-Eco, ci la un depozit de la Sibiu. ADI ISO Mediu   reprezintă interesele   pe probleme de salubrizare pentru toate cele 58 de primării din judeţul Braşov.

Fin-Eco a încercat să „ocolească” asociaţia primăriilor

În cadrul şedinţei AGA de joi, 16 decembrie a.c., preşedintele Asociaţiei, Liviu Butnariu, a precizat că Fin-Eco a transmis către ADI ISO Mediu o adresă prin care a comunicat că are în plan să majoreze tarifele.

  • Operatorul depozitului a solicitat şi un punct de vedere al ANRSC, prin care a cerut clarificări referitoare la aprobarea tarifului de către ADI ISO Mediu. Săptămâna trecută, Fin-Eco a primit un răspuns din partea ANRSC, instituţie care a recomandat ca tariful să fie aprobat de ADI ISO Mediu. Noul tarif, indiferent care va fi el, nu va putea intra în vigoare dacă nu este aprobat.  Fără această aprobare, nu au o bază legală pentru aplicarea noului tarif. Comisia va discuta şi de când se va aplica noul preţ” a explicat Liviu Butnariu, preşedintele ADI ISO Mediu.

  Comisia ,,Fin-Eco”

„Comisia Fin-Eco” este compusă din membrii Comitetului Director Tehnic ISO Mediu. Consiliul Director al Asociaţiei Intercomunitare ISO Mediu ales în adunarea generală desfăşurată marţi, 20 aprilie 2020, la Făgăraş, este format din şapte membrialeşiprin vot.

  •   Severius Beşchea – primarul comunei Tarlungeni,
  •   Mihai Câmpean – primarul orașului Codlea,
  •  Sebastian Rusu – viceprimarul municipiului Brașov,
  •   Florin Ioani – primarul comunei Viştea,
  •   Alexandru Opriş – primarul orașului Rupea,
  •   Marian Arhire – primarul comunei Sânpetru.

„Am ajunge la un cost de peste 20 de lei de persoană”

  • Primarul oraşului Ghimbav, Ionel Fliundra, a declarat că tarifele pentru populaţie ar creşte foarte mult. „Am ajunge la un cost de peste 20 de lei de persoană, ceea ce cred că nu ar aproba niciun consiliu local”, a spus Fliundra.
  •  Şi primarul municipiului Săcele a ridicat problema preţului final al gunoiului, plătit de populaţie. „Din păcate, tariful de depozitare se va reflecta în preţul plătit de populaţie. Am spus de mai multe ori că Fin – Eco este singura opţiune pe care o avem, în ceea ce priveşte depozitarea, însă trebuie luate măsuri astfel încât societatea să nu aibă un comportament monopolist”, a declarat Virgil Popa.
  •    „Operatorul de salubritate a calculat noul tarif luând în considerare datele Institutului Naţional de Statistică (INS – n.r.), majorarea salariului minim şi noua taxă de depozitare. Dacă se iau în calcul numai datele INS şi majorarea salariului minim pe economie, pentru municipiul Braşov, tariful ar ajunge la 14,86 lei de persoană, cu tot cu TVA. Dacă se ia în calcul şi actualul tarif propus de Fin-Eco, se ajunge la 16,77 lei de persoană, cu TVA inclus. În cadrul Consiliului Local, propunerea noastră va fi să se aprobe tariful luând în calcul numai datele INS, iar pentru actualizarea corespunzătoare tarifului de depozitare să aşteptăm decizia ADI ISO Mediu”, a declarat Sebastian Rusu, viceprimarul Braşovului.
  •  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, a declarat că de-a lungul timpului au fost mulţi primari care nu şi-au dorit ca ADI ISO Mediu să lucreze cu Fin-Eco. „Am fost şi eu primar şi nu vedeam oportună colaborarea cu Fin–Eco. Legislaţia ne obligă să-i integrăm în managementul deşeurilor din judeţul Braşov. De altfel, în ultimul timp, operatorul şi-a schimbat abordarea.  ADI ISO Mediu va avea o discuţie pragmatică cu operatorul, pentru a se aproba noile tarife de depozitare”, a spus vicepreşedintele  Consiliului Judeţean Braşov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here