Luminile sistemului de balizaj de pe pista aeroportului internațional Brașov-Ghimbav au fost pornite pentru prima oară la 21 decembrie, în cadrul unei prezentări cu caracter demonstrativ. Cu acest prilej a fost organizată o conferinţă de presă susţinută de Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Alexandru Anghel, directorul Direcţiei Implementare Aeroport din cadrul CJ Braşov, şi Radu Mosor, managerul de proiect din partea Asocierii Electrogrup – Electroprecizia AG SRL care a implementat sistemul de balizaj.  174 de lămpi unidirecționale cu filtru alb, 54 cu filtru roșu și 30 albe flash vor fi reperele care îi vor ajuta pe piloți să aterizeze avioanele pe timp de noapte sau atunci când vizibilitatea este foarte redusă.  Pe suprafața aeroportului au fost montate atât lămpi încastrate în pistă cât, dar și supraterane care conturează perimetrul pistei de decolare-aterizare, al căii de rulare și al platformei de îmbarcare-debarcare. Cu ajutorul acestor lumini, piloții primesc mai multe tipuri de informații:

  • lămpile de prag de pistă – care semnalizează începutul, respectiv finalul pistei;
  • lămpile din zona de contact – care semnalizează zona optimă în care avionul trebuie să aterizeze;
  • luminile axiale – care ghidează aeronava la rulajul pe pistă; luminile de buzunar de pistă;
  • luminile de capăt de pistă; luminile de baretă stop, de buzunar de întoarcere şi de cale de rulare.

Sistemul de balizaj are lămpi pe sistem LED, care asigură o fiabilitate mai mare și un consum redus de energie electrică. Luminile au fost montate pe tije sau stâlpi frangibili cu înălțimea de peste 1,8 metri. Iluminatul poate fi controlat cu ajutorul unui echipament de tip touchscreen.

  • „Ne bucurăm că putem fi deschizători de drumuri în ceea ce priveşte funcţionalizarea sistemului de balizaj. Comanda întregului sistem de balizaj se va realiza prin intermediul unui echipament de tip touchscreen, urmând să existe comenzi separate pentru fiecare se gment de lumini. Aeroportul nostru, care va fi al treilea la nivel naţional din punctul de vedere al lungimii pistei şi al dimensiunii terminalului, va dispune de tehnologii de ultimă generaţie pe toate componentele sale”, a spus Adrian Veştea, preşedintele  CJ Braşov.

Contract  de 65 milioane de lei

Contractul pentru obiectivul „Proiectare și execuție Balizaj – contrucții și instalații – etapa a III-a AIBG, proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă – etapa a III-a AIBG” a fost semnat pe 3 noiembrie 2019, cu Asocierea Electrogrup – Electroprecizia AG SRL. Valoarea totală a contractului este de 65.598.566,25 lei, din care 22.311.496,63 lei înseamnă proiectarea și execuția balizajului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here