În Ţara Făgăraşului, s-au păstrat vechi obceiuri de Bobotează. Cel mai impresionant obicei s-a pãstrat la Ucea de Sus. De peste 100 de ani feciorii din Ceatã se scaldã în apa rece a râului. La Rucãr, dupã jocul din rãspântia de uliţe, fetele se duc ,,la rãci”, un ritual premergãtor peţitului fetei. La Beclean sau la Grid, este obiceiul ,,crucii din gheatã” care este dusã la râul ce trece prin sat si unde preotul sfinteste apele. În alte zone din tarã însã tinerii se aruncã în apã pentru a prinde crucea aruncatã de preot. Tinerii curajosi cred cu tãrie cã aceasta îi va ocroti tot anul. „Aruncatul în apã dupã cele trei cruci simbolizeazã teologic trei virtuti: credinta, nãdejdea si dragostea. Tinerii înfruntã conditiile neprielnice ale apei din aceastã perioadã, asemenea creştinului care înfruntã necazurile vieţii, în încercarea de a se desãvârsi” explică teologii.

Ceata de feciori din Rucăr joacă în ,,Gura Părăului”

Întreg satul se adună în ,,Gura Părăului”, răspântia de uliţe,  unde preotul  paroh, Silviu Goga, sfinţeşte Aghiazma Mare, ca la finalul acesteia să-i boteze pe sătenii, care îşi iau   Aghiazma Mare în ulcioare.  Ceata de feciori  dă apoi  drumul la joc. Cetaşii  îmbrăcaţi în frumosul port popular de Rucăr, cu cioareci ţesuţi, cămăşi cu coadă plisată  la spate, cu pieptare cusute în culori domneşti şi cu căciulile de astrahan ornate cu vâstre se prind în feciorească. Un spectacol încântător pe care doar de Bobotează îl poţi vedea în vatra satului. Apoi la învârtită şi haţegană feciorii invită fetele la joc. Şi ele sunt  îmbrăcate   în port popular, ie cu şinoare, poale încreţite şi crătinţe negre brodate. În trecut, de Bobotează, sătenii aflau ce nunţi urmează în anul ce abia începea, pentru că feciorii îşi alegeau miresele atunci când le invitau la masă, obicei numit ,,la răci”.

Jocul din râu si parada cailor, la Ucea de Sus

În  satul Ucea de Sus se practica un vechi si unic obicei de Bobotează. Comunitatea asteapta  spectacolul pe care feciorii din ceatã îl prezentau la râu.  Aici slujba de Boboteazã   începe dis de dimineaţă când  preotul paroh Alexandru Stanciu   sfinţeşte apa. Apoi sãtenii se îndreptă spre râu unde feciorii din ceatã, dezbrãcati,  se aruncã în apa rece.     ,,Singurul obicei cu scăldatul în rîu de Bobotează este la Ucea de Sus. Se practică din 1922 când s-a format prima ceată de feciori la noi în sat.  De atunci şi până azi s-a păstrat acest obicei” explică bătrânii satului.  De Bobotează mai este obiceiul de a ieşi cu caii pe uliţele satului. Este o paradă foarte frumoasă şi aşteptată de săteni, urmată de  jocul în vatra satului la care  fetele se îmbracă în portul popular, cu ie cu mâneca albastră şi şurţ.


 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here