•    Primăria Ticuşu Vechi plăteşte 700 lei pentru fiecare câine prins de firma din Giurgiu

Cine se gândea că din zona Făgăraşului câinii comunitari pot ajunge până în Giurgiu unde să fie eutanasiaţi. Primarul din Ticuşu Vechi a încheiat un contract cu o firmă din Giurgiu care să prindă câinii fără stăpân de pe raza comunei pe care o păstoreşte şi apoi să-i transporte până la Dunăre unde să le facă felul. Pentru fiecare câine supus unui astfel de tratament, primarul Şchiopea Emil  de la Ticuşu Vechi plăteşte din banii cetăţenilor câte 700 de lei. Nu este singurul primar din judeţul Braşov care a ales o astfel de metodă prin care să scape de câinii comunitari şi de sume substanţiale din bugetul  local. Şi primarul din Vama Buzăului, Chirilaş Nicolae,  trimite cânii ,,fără stăpân” în Giurgiu. A afacere de succes pentru edili şi firmele în domeniu.  Pe numele celor doi primari au fost depuse plângeri penale.

Plângeri penale pe numele primarilor

Consilierul județean Lucian Rad susține că prinderea și eutanasierea câinilor din județul Brașov este o ”uriașă afacere”, care trece pe sub ochii autorităților, dar fără să fie respectate legile în vigoare. Rad a identificat cele două primării din județul Brașov care au încheiat contracte directe, pe bani mulți, pentru a scăpa de câinii ”fără stăpân”, dar din cauza distanței la care animalele sunt transportate, niciun proprietar nu-și mai poate găsi patrupedul. Contractele au fost date pe semnătura primarilor unei firme din Giurgiu.

  •  ,,Deși existau mai multe legi și ordonanțe care reglementează clar cine și cum poate gestiona chestiunea câinilor fără stăpân, în 2022 există în continuare factori de decizie și aleși locali  care încalcă în mod flagrant aceste reglementări legale, transformând capturarea și eutanasierea câinilor comunitari într-o uriașă afacere, din care au de câștigat cei care activează în așa numită mafie a câinilor și nu numai. Taxele plătite cu muncă și sudoare de oamenii care trudesc în țara asta sunt sifonate cu neobrăzare către firme a căror singur obiectiv este să macelărească câinii prinși de la sute de kilometri distanță și duși să fie omorâți în adăposturi mizerabile, unde câinii sunt ținuți fără mâncare și omorâți în chinuri, condiții desprinse din perioada barbară. Toate acestea sub ochii nepăsători și ignoranța autorităților la suferința animalelor, autorități care alimenteaza cu bani publici aceste orori. O sa luăm ca și exemplu concret o situație descoperită de curând în judetul Brasov: Firma este Axa Universal SRL din Giurgiu, primăriile sunt din județul Brasov, iar câinii ar trebui să ajungă pentru a fi în mare parte eutanasiați într-un adăpost din judeţul Giurgiu, la sute de kilometri distanță! SUMA stabilită pentru un singur câine este de 700 lei. Atât costă prinderea, transportul și uciderea unui animal nevinovat. 700 de lei din bani publici. În județul Brașov, în acest moment, sunt două primării care au achiziționat direct serviciile oferite de Axa Universal SRL: cele din Ticușu (primar PNL) și Vama Buzăului (primar PSD). Datele din SEAP arată clar că aceste două primării au încheiat contracte de achiziție directă, cu Axa Universal SRL din Giurgiu. Câinii capturați pe raza celor două comune sunt trimiși in jud. Giurgiu, la sute de kilometri distanță!   Cum să își caute un stăpân câinele pierdut sau ieșit din ogradă în Brașov tocmai în judeţul Giurgiu?  Cât de inuman să fii să transporți un câine traumatizat cale de 200 km numai ca să îl ucizi?   Unde și cum sunt respectate drepturile animalelor? Cum este respectat dreptul de proprietate al PROPRIETARILOR de câini, cărora, poate, le-au fost luați câinii ieșiți din curți?    Prin contractul cu Axa Universal SRL, cele două primării plătesc pentru fiecare câine capturat și ucis 700 de lei din buzunarele brașovenilor pe care îi conduc.  Au ales să acționeze ilegal în chestiunea câinilor comunitari, deși le era la îndemână să procedeze corect și potrivit legii. Soluția umană și legală era la îndemână, dacă se dorea o abordare corectă! Nu s-a dorit acest lucru dintr-un motiv cât se poate de simplu: a ucide un câine rămâne în continuare o afacere foarte bănoasă în România.   Față de cele două primării brașovene s-a înaintat o sesizare penală către organele competente. Numai printr-o luare de atitudine fermă astfel de situații pot fi oprite de la perpetuare.   Este momentul ca noi, iubitorii de animale sa ne unim si ne implicam activ pentru a stopa această mafie!” susţine consilierul judeţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here