Guvernul a publicat zilele trecute Ordonanța de urgență prin care stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, ce se va aplica începând cu data de 1 februarie, arată Economedia. Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește.

Asociația Energia Inteligentă susține că mare parte din consumatori nu vor beneficia nici de noua schemă de sprijin pentru facturi și că facturile din februarie-martie vor fi cu 40% mai ridicate decât cele de anul trecut, din aceeași perioadă. „Circa 30% din consumatori casnici au preț peste 0,31 lei/kWh (plafonul impus de stat, n.r.), deci 70% nu vor beneficia de noua plafonare”, arată asociația.

În ceea ce privește compensația, Asociația susține că circa 25% din consumatorii casnici de gaze nu se încadrează în noile condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație. De asemenea, circa 30 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație. „Circa 45% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi compensație”, afirmă Asociația.

  • Ce trebuie să știe românii când le vor veni facturile în martie 2022 cu noile reglementări este că în lunile februarie-martie vor achita facturi în medie cu 40% mai mari ca anul trecut în această perioadă”, arată AEI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here