FOTO: economica.net

Autoritățile se gândesc să modifice Codul fiscal astfel încât să adune mai mulți bani la buget, chiar dacă au afirmat de multe ori că nu o să adauge noi taxe, nu o să crească taxarea. Iată că, într-un interviu acordat hotnews.ro, ministrul de Finanțe, Adrian Câțu, declară că pregătește o modificare de Cod fiscal care să intre în vigoare cu o perioadă de predictibilitate de 6 luni. Astfel, pe zona de taxare a proprietăților, este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de exemplu, să plătească mai mulți bani. De asemenea, și cei care au mai mult de două mașini. Autoritățile iau în calcul și taxarea bacșișului și a zahărului și introducerea impozitului progresiv.

Codul fiscal va fi modificat de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toți actorii implicați, respectiv mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, într-un interviu pentru Hotnews.

În privința taxelor pentru mașini, ministrul, care este de părere că, în România, „există o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți”, a vorbit de o creștere graduală de la al doilea autovehicul. A spus că nu i se pare normal la mai multe proprietăți să fie același impozit. A avansat ideea ca taxele suplimentare pentru cei cu multe proprietăți să meargă nu către stat, ci spre comunitatea locală.

Ministerul Finanțelor analizează și impozitarea bacșișului în industria Horeca. Cât privește taxa pe zahăr, Adrian Câciu a spus că nu există o decizie, dar că în alte state din Europa este introdusă o astfel de taxă. Anul acesta va exista o dezbatere pe introducerea impozitului progresiv, scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT ar putea fi regândită, iar în construcții pot să apară vouchere pentru calificare și scheme care să ajute la retehnologizare.

Până la jumătatea anului ar putea fi introduse tichete de 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță, o măsură adoptată în 2020, dar care a fost amânată.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here