Ce este sistemul de frânare al unui vehicul?

Sistemul de frânare este o componentă importantă a oricărui vehicul, deoarece sarcina primordială a acestuia este asigurarea unei frânări sigure, fiabile, cu efort de acționare minim. Acesta împiedică blocarea roților și menține gradul de alunecare într-o limită admisibilă. Astfel, funcționarea corespunzătoare a sistemului de frânare asigură stabilitatea rulării, staționării și manevrelor, precum și extinde durata de viață a anvelopelor și reduce distanța de frânare, fapt care contribuie la evitarea accidentelor rutiere.

Poza din euautopiese.ro

Care sunt părțile componente ale sistemului de frânare?

Orice autovehicul este echipat cu discuri de frână, plăcuțe de frână sau saboți de frână, furtunuri de frână, conducte pentru lichidul de frână și etriere de frână. Toate aceste componente sunt extrem de frecvent utilizate, de aceea durata lor de viață este mică. Experții din domeniu recomandă verificarea și/sau înlocuirea pieselor în timpul lucrărilor de mentenanță anuale sau la fiecare 10.000 de kilometri, astfel pot fi evitate cheltuielile excesive ulterioare.

Care este principiul de funcționare al sistemului de frânare? 

Scopul primordial al sistemului de frânare este producerea unui cuplu necesar pentru reducerea vitezei și stoparea autovehiculului. În momentul apăsării pedalei de frână are loc acționarea sistemului de frânare principal al automobilului, în urma căreia este generată presiunea care mișcă pistonul în cilindrul principal al motorului. Pentru a fi posibilă deplasarea plăcuțelor de frână spre rotor sau tamburul de frână, și, în consecință, împiedicarea rotirii roților, lichidul de frână este împins de această presiune prin furtunurile și conductele sistemului de frânare către etrierele de frână și cilindrii roților. Odată cu înlăturarea piciorului de pe pedala de frână, plăcuțele de frână sunt readuse în poziția lor inițială, iar în cilindrul principal revine lichidul de frână propulsat în timpul procesului de frânare.

Cum pot afla despre prezența unei probleme în sistemul de frânare?

În cazul apariției unei defecțiuni, pe tabloul de bord al autovehiculului se va aprinde indicatorul „Check Engine”, care va anunța conducătorul auto despre prezența unei probleme. Dacă pedala de frână este prea slabă și cade pe podea, remediați imediat problema, deoarece autovehiculul într-o astfel de stare prezintă un pericol major pentru dumneavoastră, pasageri, pietoni și alți participanți la traficul rutier. Zgomotul puternic și trepidațiile în timpul frânării indică, de asemenea, necesitatea verificării sistemului de frânare și înlocuirii componentelor defecte. Blocarea roților în timpul rulării cauzează pierderea manevrabilității asupra autovehiculului și crearea unui pericol de accidentare. De aceea nu uitați să verificați regulat furtunurile, gradul de uzură a componentelor și să înlocuiți sau să completați lichidul de frână.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here