O delegație de la Ministerul Economiei condusă de  ministrul Florin Spătaru s-a aflat vineri, 11 februarie 2022, în vizită la Fabrica de Pulberi Făgăraș și la Pirochim Victoria, societăți aflate în ograda Romarm și implicit a acestui minister.  „Investim 200 de milioane de lei. Printre altele, vom construi o fabrică de pulberi de la zero”, spunea ministrul Florin Spătaru. Cam din 2 în 2 ani o atare delegație vizitează aceste 2 fabrici ale industriei de apărare din Făgăraș și Victoria aducând aceleași promisiuni. Au fost în 2017 cu ministrul Mihai Tudose, au fost în mai 2019 cu ministrul Mihai Bădălău, fiecare promițând investiții în aceste fabrici strategice pentru România. Au fost însoțiți ca și la actuala vizită de parlamentarii PSD, Dunca și Rasaliu. Aceste vizite sunt mai dese decât cele ale șefilor de la Romarm, care nu prea ajung la Făgăraș și Victoria.

Se vrea revitalizarea industriei din zonă

Tradiţia României în industria de apărare reprezintă un atuu pentru repornirea motoarelor acestui sector economic. Am fost, astăzi (vineri – n.r.), într-o vizită de lucru, în judeţul Braşov, la Pirochim Victoria şi la Fabrica de Pulberi Făgăraş, unde am discutat cu directorii acestor societăţii despre planul investiţional şi despre beneficiile aduse comunităţii o dată cu revitalizarea industriei în zonă”, a declarat ministru Economiei, Florin Spătaru.

Noua fabrică va asigura 300 de noi locuri de muncă

Ministerul Economiei a bugetat pentru 2022 un buget ridicat pentru industria de apărare.

  • Doar în industria de apărare din judeţul Braşov au fost alocate fonduri de 118.635.000 de lei. Printre altele, construcţia unei fabrici de pulberi de la zero este una dintre investiţiile prioritare pe care le vizez ca ministru al economiei. Această investiţie va asigura 300 de locuri de muncă esenţiale pentru dezvoltarea comunităţii locale. Este necesar un plan de investiţii solid şi integrat care să vizeze întregul lanţ valoric. Deşi nu va fi uşor, am încredere că, în viitorul apropiat, putem face paşi importanţi către o industrie de apărare românească competitivă şi profitabilă”, a spus ministrul economiei.

Fabrica la care face referire ministrul Spătaru poate fi amplasată pe platforma chimică de la Făgăraș, la Victoria nemaiexistând baza necesară unei astfel de investiții.

Industria de apărare, lăsată în eșalonul doi

Ministrul a precizat că programul de investiţii va viza retehnologizarea acestor societăţi, astfel încât produsele livrate să corespundă nevoilor partenerilor comerciali. „Repornirea motoarelor industriei înseamnă profit pentru economia românească pe viitor. În plus, un plan pe termen lung integrat va presupune specializarea şi atragerea de forţă de muncă tânără, în acest domeniu. Industria de apărare a fost de multe ori un sector lăsat în eşalonul doi. Trebuie să poziţionăm industria de apărare acolo unde îi este locul: ca industrie strategică”, a mai spus  ministrul Spătaru.

 Vizita din 2019 cu ministrul Nicolae Bădălău

Ministrul Nicolae Bădălău însoţit de staff-ul tehnic al ministerului şi de directorul general de la Romarm, Claudiu Cucu au vizitat Fabrica de Pulberi și Pirochim în mai 2019.  Atunci s-a promis  finanţarea investiţiilor din industria de apărare la nivelul a 173 milioane de lei din care la Făgăraş 27 milioane de lei pentru o linie de fabricare pulberi şi o linie pentru trotil.   Surse din Romarm susţineau atunci că  pentru linia de fabricare a pulberilor  costurile erau prevăzute la valoarea de 8 milioane de lei, iar pentru instalaţia de trotil alte 19 milioane de lei.  Tot în proiect pentru Fabrica de Pulberi existau studii în vederea construirii a încă două instalaţii pentru fabricarea de explozivi militari.

  •  ,,Ne-am aflat la Făgăraș, unde noi avem bugetată repornirea fabricii cu toate instalațiile, iar în acest sens am discutat cu colegii mei din ministerul Economiei care răspund de industria de apărare. Al doilea subiect este fabrica Pirochim Victoria. La Făgăraș preconizăm să se facă și pulbere pentru infanterie, adică să preia și sarcina Pirochimului. Pentru ca Fabrica de Pulberi să repornească trebuie să avem voință. Aici vor fi concentrate toate pulberile care până acum se făceau răsfirate în toată țara, și pentru obuze mari, și pentru infanterie, absolut toate.   Cred că dacă avem un pic de răbdare, la Făgăraș o să avem o fabrică calitativ europeană. În același timp, noi importăm toată pulberea asta din Serbia. Investitorii americani cu care suntem în discuție vor veni cu niște utilaje. Este una dintre producțiile de apărare cele mai mari, noi nu facem numai pentru producția internă, ci și pentru export. Lucrurile au funcționat, eu mă întreb cine Dumnezeu a dărâmat asta, pentru că fabricarea de pulbere e pură chimie  “ spunea atunci ministrul Bădălău.

Bădălău l-a criticat pe primar

,,Se pare că domnul primar nu este atât de receptiv în dezvoltarea zonei, ceea ce pe mine mă miră și aș fi vrut să am o discuție cu dânsul. Acolo se vor produce pulberi, materiale destul de deranjante în cazul unei explozii, și trebuie să avem grijă pentru protecția acelei zonă“   a spus în 2019 Nicolae Bădălău în cadrul conferinței de presă. La acea vreme Primăria Făgăraș ceruse insolvența Fabricii de Pulberi.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Astia nu fac nimic,au venit pentru imagine.Habar au ce a fost la Victoria si Fagaras. Adevarat ca ,si primarii au fost niste hahalere. Auzi ca la Victoria nu este infrastuctura,cacanarule aici a fost tot,atat pentru productie cat si pentru desfacere.Apucate puturosule si fale de la 0.PSD -isti, tai au demolat industria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here