FOTO: Adevărul

Un tractorist a ajuns să câştige peste 6.000-7.000 de lei pe lună. Chiar şi aşa, candidaţii nu se înghesuie, deoarece preferă să meargă peste hotare, unde salariile depăşesc 2.000 de euro. Aşa că este criză de tractorişti în toată ţara, scrie adevarul.ro.

Din ce în ce mai mulţi fermieri se plâng de criza tractoriştilor şi mecanicilor de combine. Tinerii sunt atraşi cu salarii mari în străinătate, iar cei rămaşi în ţară, din vechile generaţii de tractorişti, au pierdut cursa cu tehnologia.   „E greu să ţii pasul cu cei de afară, unde plătesc chiar şi 3.000-4.000 de euro în agricultură. Noi nu ne permitem, pentru că asta e situaţia în România. Am oameni de zece ani, dar e foarte greu să ţinem pasul cu salarizarea. Un om bine pregătit trebuie plătit foarte bine, dacă vrei să-l ţii aproape”, declară pentru adevarul.ro Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.

Salariile pe care unii fermieri le oferă tractoriştilor pot conţine şi bonusuri în campanie, zile libere, bonuri de masă sau mese asigurate în timpul orelor de lucru.   În ultimele două decenii, au fost organizate, prin centrele judeţene de consultanţă agricolă, cursuri de calificare în urma cărora au fost eliberate peste 20.000 de atestate pentru tractorişti, însă cei mai mulţi dintre aceştia au plecat în străinătate, unde diploma respectivă este recunoscută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here