•   Deşi timp de 5 ani s-a folosit societatea de salubritate, acum Executivul  vrea să arunce răspunderea în ograda Legislativul

Taxa de salubritate rămâne subiectul cel mai dezbătut şi deopotrivă cel mai criticat de făgărăşeni. S-a dezbătut în mai toate şedinţele legislativului, în AGA de la  Salco, a fost dezbatere publică, dar nu s-au găsit soluţii.  Consilierii locali  au fost din nou convocaţi de primar în şedinţă de îndată miercuri, 9 februarie 2022, începând cu ora 16.00, cu un singur proiect de hotărâre pe ordinea de zi, stabilirea taxei de salubritate pentru 2022. Numai că de la respectiva şedinţă au lipsit chiar cei care aveau obligaţia să prezinte şi să justifice necesitatea proiectului de hotărâre şi implicit, aşa cum doreau, majorarea  taxei de salubritate, primar şi reprezentanţii Salco Serv SA. Dacă şefii firmei de salubritate n-au fost invitaţi la şedinţă de către primar şi aparatul său de specialitate, aşa cum susţin, primarul n-a dat nicio explicaţie asupra atitudinii sale  faţă de acest subiect şi faţă de modul superficial în care a prezentat proiectul de hotărâre.

Cum arată proiectul de hotărâre iniţiat de primar

Consilierii locali s-au arătat revoltaţi când au văzut forma proiectului de hotărâre, considerând-o ,,o bătaie de joc la adresa făgărăşenilor“ aşa cum au susţinut în plen. Documentul este o înşiruire de cuvinte şi de puncte puncte în locul valorilor pentru taxa de salubritate. Mai mult de la plen a lipsit şi secretarul general, Laura Giunca, aceasta fiind înlocuită cu un funcţionar din primărie care n-a putut răspunde consilierilor locali care i-au adresat întrebări privind legalitatea unor proceduri.  ,,Am fost convocaţi la o şedinţă care nu duce la nimic. Și proiectul de hotărâre este astfel făcut de primar. Hai să-i deranjăm încă o după masa pe consilieri, deşi acum 2 zile am fost din nou la şedinţă. Unde este urgenţa dacă iniţiatorul nu este aici?“ a spus Johannes Klein, consilier local.

HOTĂRĂŞTE:

Art.l. – Se aprobă începând cu luna februarie 2022 nivelul taxei speciale de salubritate pentru persoanele fizice în cuantum de ……………..lei/persoană/lună conform ………………………………. – Anexa nr………parte integranta din prezenta hotărâre.

Art.2. – Se aprobă începând cu luna februarie 2022 nivelul tarifului in cuantum de ………………. lei/mc fara TVA respectiv…………….. lei/mc cu TVA inclus, aferent activitatii de colectare separata si transport deşeuri de la agenţii economici ( rezidual şi biodegradabil) varianta colectării selective, conform……………………………………- Anexa nr………..parte integranta din prezenta hotărâre.

Art.3. – Se aprobă începând cu luna februarie 2022 nivelul tarifului in cuantum de ………………………… lei/mc fara TVA respectiv ……………. ………. lei/ mc cu TVA inclus aferent activitatii de colectare separata si transport deşeuri de la agenţii economici ( rezidual şi biodegradabil) varianta colectării selective , conform ………………………………………- Anexa nr. ……………….. parte integranta din prezenta hotărâre.

Art.4. – Restul tarifelor practicate de SC Salco Serv SA rămân neschimbate

Art.5. – Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubritate din municipiul Fagaras prin incredintare directa nr. 5035/05.03.2008 se modifică şi se completează în mod corespunzător prin Act adiţional conform celor prevăzute în prezenta hotărâre.

Art.6. – Se împuterniceşte Primarul Municipiului Făgăraş să semneze Actul adiţional aferent Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare din Municipiul Făgăraş prin încredinţare directă nr. 5035/05.03.2008, precum si toate documentele ce vor rezulta ca efect al prezentei hotarari.

 Art.7. – Se aproba modificarea Anexei nr. 9 la Regulamentul serviciului public de salubrizare al Municipiului Făgăraş aprobat prin HCL nr. 27/27.01.2022, conform Art.l-Art.3

Art.8. -Pentru luna ianuarie 2022 tariful se stabilileşte……………….

Art.9. -Termenele de plată pentru taxa specială de salubritate aprobată conform Art.l din prezenta hotărâre sunt:

31.03.2022- primul termen de plată

30.06.2022 – al doilea termen de plată

30.09.2022 – al treilea termen de plată

31.12.2022 – al patrulea termen de plată

Art.10. – Semnatarii fişelor de fundamentare şi a memoriilor tehnico economice , alături de membrii AGA care au adoptat Hotărârea nr. 1/13.12.2021 răspund pentru veridicitatea, autenticitatea, realitatea stabilirii taxei/tarifelor de salubritate supuse aprobării.

Art.l 1. – Cu ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri, se încredinţează Primarul Municipiului Făgăraş prin Serviciul de Utilităţi Publice , Biroul Horticol şi Direcţia economică din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Fagaras si SC SALCO SERV SA

Art.12. – Prezenta hotarare se aduce la cunostiinţa publică, respectiv se comunică Primarului Municipiului Făgăraş, celor nominalizaţi cu aducerea la îndeplinire si se comunică Instituţiei Prefectului în vederea exercitării controlului cu privire la legalitate.

 

Filmul şedinţei

În faţa acestei situaţii, consilierii locali s-au angajat într-un dialog fără însă să ajungă la soluţii. N-au lipsit nici vocile celor care l-au apărat pe primar.

  •  Marius Ludu: ,,Acum 2 ani, când preţul era 9 lei/persoană pe lună, şi primarul  voia 13 lei/persoană/lună, am cerut să se subvenţioneze preţul de la 9 lei până la 13 lei de la bugetul local. Mi s-a zis că nu se poate. Păi în ianuarie 2022 a cerut subvenţii pentru termie şi s-a putut pentru 1300 de familii. Este un dublu standard. Vă spun că legal se poate subvenţiona salubritatea. Dacă la 6 ianuarie 2021 primarul a susţinut taxa de 16 lei, acum nu-şi mai asumă nimic şi vine primarul să ne pună nouă în cârcă, să ne asumăm noi. Cineva să vină să dea socoteală pentru ceea ce se întâmplă la Salco, cred că se aude deja zăngănitul de cătuşe“.
  • Corina Polmolea: ,,Sunt probleme complicate la Salco. În AGA din decembrie am analizat nota de fundamentare prezentată de Salco pentru o taxă de 16,70 lei/persoană. Dar în ianuarie primăria a trimis o notă la Salco prin care a redus numărul de persoane cu 2000. La 12 ianuare numărul de persoane comunicat de primărie era 20.687 faţă de 22.900 persoane în decembrie. Am cerut directorului Salco o altă notă de fundamentare pentru a putea stabili o valoare reală a taxei de salubritate. Să ne explice Dan Ludu, directorul economic al primăriei, cum a stabilit acest număr de persoane. În plus în ultima AGA, 27 ianuarie a.c., şedinţa a fost întreruptă de primar care organiza plenul CL şi nu am putut finaliza dezbaterea despre situaţia de la Salco. Astăzi, iniţiatorul proiectului nu este prezent. Propun să fie convocată o AGA extraordinară la Salco după care să se convoace plenul pentru a putea stabili în mod corect valoarea taxei de salubritate. Fără o notă de fundamentare corectă pe care  să o întocmească operatorul nu putem stabili nimic“.
  • Cupu Lucian: ,,Cine face nota de fundamentare? Salco? La taxa de 9 lei primăria a făcut nota de fundamentare. Directorul Salco cerea încă din decembrie 2021 valoarea taxei de salubritate pe 2022, iar această taxă fiind venit la bugetul local doar iniţiatorul proiectului poate intocmi nota şi nu CL Făgăraş. Ceea ce face primarul este o jignire la adresa făgărăşenilor“.
  • Ovidiu Popa: ,,Dacă sunt probleme, Salco să dea în judecată primăria. Noi trebuie să punem un tarif că altfel Salco nu poate încasa“.
  • Corina Polmolea: ,,Ovidiu Popa, nu cred că vreţi să vă asumaţi ceva greşit, ilegal. În plus unde este urgenţa, că taxa de salubritate se încaează trimestrial. Până la 31 martie 2022 avem timp să facem şi AGA şi să stabilim   valoarea taxei printr-o HCL corectă şi legală“.
  • Cupu Lucian: ,,Cum se justifică urgenţa acestei şedinţe? Nu putea aştepta? Eu cred că problema este taxa de 16 lei stabilită anul trecut. Când s-a stabilit taxa la 13 lei am venit cu corecţii prin care am justificat o valoare a taxei la 10 lei. Am fost ameninţaţi atunci cu plângeri penale. Am cerut Salco să se reorganizeze strict pe salubritate, fără alte activităţi ţinând cont de faptul că are de încasat de la primărie facturile pentru măturat stradal, deszăpezire şi întreţinere spaţii verzi. Conform cifrelor societatea este pe profit, problema este din neîncasarea facturilor de la primărie de 2,7 milioane de lei. Cu toate acestea primarul nu vine la şedinţă să dea explicaţii. Bătaia de joc continuă la adresa făgărăşenilor. Cer primarului şi consilierilor care au susţinut experimentul de pe Câmpului, cel cu gunoaile agăţate pe prepelegi să prezinte rezultatele, cheltuielile care n-au fost deloc puţine

Dezbaterea publică,  fără public

Această dezbatere publică a fost organizată tot de Primăria Făgăraş la 14 ianuarie 2022, fără să comunice operatorului. Au participat doar câţiva consilieri locali, dar şi directorul Salco, primarul  şi doi susţinători ai primarului.

  •    Cupu Lucian: ,,După ce ani de zile v-ati implicat în activitatea SALCO, si când s-a scăzut preţul fundamentarea s-a făcut de angajaţii primăriei, iar societatea a ajuns în această situaţie datorită unor decizii pe care le-aţi luat, nu mi se pare normal să pasaţi acum problema către Consiliul Local“.
  •   Corina Polmolea: ,,E uşor să vii să spui că ai făcut şi ai dres, şi să te schimbi când societatea e într-o situaţie foarte proastă. Dacă în 31 august am avut 600 mii pentru Salco, nu înseamnă că v-aţi plătit datoriile, la începutul anului 2021 societatea a plecat cu o datorie de aproape 3 milioane lei.  Nu poţi veni ca primar să ceri să se anuleze facturile pe care tu le-ai recunoscut. Este o teamă  că nu au respectat contractele semnate de ei. Acum va veni primăria şi va da amendă la Salco exact de suma care trebuie să o primească de la primărie“.
  •  Nicolae Butunoiu: ,,Acest management defectuos de la Salco se datorează şi schimbării a o mulţime de directori“. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here